§ 45 Asiantuntijapalveluiden pienhankinta sosiaalisen asumisen kehittämiseen Pikassos Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4914/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

29.1.2024

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä,​ puh. 040 800 7391,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm,​ puh. 040 020 5044,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

ARAn asunnottomuuslaskentojen marraskuun 2023 poikkileikkauspäivänä Tampereella oli asunnottomia henkilöitä 274 henkilöä ja pitkäaikaisasunnottomia 33 henkilöä. Asunnottomuutta on edelleen kaupungissa, vaikka asunnottomuustyötä on tehty pitkäjänteisesti, poikkihallinnollisesti yhdessä toimijoiden kanssa. Asunnottomuuden vähentämiseen kohdistuu tavoitteita Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa, pormestari Kalervo Kummolan kaupunkistrategiassa, valtuuston toiminnallisissa tavoitteissa, asunto- ja maapolitiikan linjauksissa ja asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmassa. Palveluiden ohella asunnottomuuden ehkäisyssä ja siihen puuttumisessa tarvitaan asunnottomuusuhan alla oleville kotitalouksille asuntoja ja tukea asumisessa. Tampere ei voi vähentää asunnottomuutta yksin, vaan tarvitaan läheistä ja poikkitoimijaista yhteistyötä ja yhteiskehittämistä kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja omistavien tahojen, järjestöjen ja palveluntuottajien kanssa sekä asunnottomuustyöhön liittyvän vastuun jakamista.  Yhtenä keskeisenä Tampereen kaupungin vaikuttamiskeinona on myös asumisneuvonnan järjestäminen. 

Asiantuntijahankinta on arvoltaan pienhankinta ja se toteutetaan ilman kilpailuttamista. Hankinnan arvo jää alle 15 000 €. Hankinnasta tehdään viranhaltijapäätös, koska samalta palveluntuottajalta on hankittu vuosina 2021-2023 asiantuntijapalvelua yhteensä 39 000 eurolla. Hankinnan kilpailuttaminen on epätarkoituksenmukaista, koska kilpailuttamisen vaatimat henkilöresurssit olisivat suuremmat, kuin kilpailutuksen kautta saatavissa oleva hyöty. 

Pikassos Oy:n kehittämispäälliköllä on vahva tausta toimia kestävä asuminen ja rakentaminen yksikön palveluntuottajana sosiaalisen asumisen erityisen haastavien kysymysten yhteiskehittämisessä. Pikassos Oy on sosiaalialan osaamiskeskus, joka on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, ja jonka omistavat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueet. Pikassos Oy:n palvelukseen on sote-uudistuksen yhteydessä siirtynyt Tampereen kaupungin aikuisten sosiaalipalveluiden henkilö, jonka vastuulla Tampereen kaupungin aikuisten sosiaalipalveluiden palvelupäällikkönä oli muun muassa asunnottomuuden ehkäisy ja asumisneuvonnan järjestäminen. Kyseinen Pikassoksen kehittämispäällikkö osallistuu parhaillaan Pirkanmaan asunnottomuuden vähentämisen yhteistyöryhmään sekä sen kokousten valmisteluun. Hän on valmistellut vuonna 2022 poikkitoimijaisesti toteutetun Asumisen turvaamisen mallin yhdessä kaupungin, hyvinvointialuevalmistelun sekä vuokra-asuntoja omistavien tahojen, järjestöjen ja palveluntuottajien kanssa. Hän on toiminut vuoden 2023 kaupungin Asukas ensin asumisneuvontahankkeen projektipäällikkönä. Henkilön fasilitointi- ja tilaisuuksien vetämisosaaminen on korkea. 

Hankinnan arvo ei ylitä 14 800 €/vuosi 2024 + ALV, ja palvelun sisältö sovitaan aina ennen toteuttamista.

Pikassos Oy (y-​ tunnus 1749706-​8) on tarjonnut asiantuntijaresurssin niin, että tarjouksen kokonaiskustannus on maksimissaan 22 työpäivän mukaan vuonna 2024 toteutettavana 14 800 € + ALV eli 677 €/päivä + ALV. Tämä sisältää kaikki työstä aiheutuvat kulut, poissulkien mahdolliset isommat tilavuokrat tai tarjoilut. Nämä ovat tilaajan vastuulla. Pikassoksen neuvotteluhuone (noin 20 hengelle) on käytettävissä. Tilaaja maksaa palvelusta palveluntuottajalle tässä viranhaltijapäätöksessä ja sitä toimeenpanevassa sopimuksessa sovitun mukaisesti. Tilaaja maksaa laskut jälkikäteen toteutuneen palvelun ja laskun mukaisesti. Maksuehto on 21 vuorokautta.

Sopimuksen mukaisesti hinnat sisältävät kaikki palvelusta syntyvät kustannukset.  
     
Laskuun merkitään viitteeksi: sosiaalisen asumisen kehittäminen, asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.  

Hankinnan valmistelijana toimi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan hankintaa koskevan viranhaltijapäätöksen saatua lainvoimansa. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Viranhaltijapäätöksellä valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Hallintosäännön 37 §:n 6 kohdan mukaan palvelualueen johtaja päättää muiden kuin lautakunnan toimivaltaan kuuluvien sopimusten hyväksymisestä. Johtaja Rantanen on siirtänyt toimivaltaansa kiinteistöjohtajalle 15.12.2023 § 160, voimaan 1.1.2024.

Päätös

Sopimus sosiaalisen asumisen kehittämiseen liittyvien asiantuntijapalveluiden hankinnasta tehdään Pikassos Oy:n (y-​tunnus 1749706-​8) kanssa.

Pikassoksen kehittämispäällikkö toimii kestävä asuminen ja rakentaminen yksikön palveluntuottajana sosiaalisen asumisen erityisen haastavien kysymysten yhteiskehittämisessä mm: asunnottomuuden ehkäisy ja siihen puuttuminen, asumisneuvonnan ohjaamiseen ja ohjausryhmätyöskentelyyn osallistuminen, hyvinvointialueen, vuokra-asuntojen omistajien, järjestöjen ja muiden toimijoiden yhteiskehittämisen luotsaaminen ja fasilitointi sekä asumisen turvaamisen mallin jatkokehittäminen ja vakiinnuttaminen.  

Hankinnasta aiheutuvat kustannukset ovat maksimissaan 14 800 € + ALV vuonna 2024. Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135004. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja, jonka vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. 

Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.