§ 4 Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto Ilkontien asemakaavan muutoksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1008/10.02.01/2024

Päätöspäivämäärä

23.2.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Emmi Lehkonen, puh. 040 800 4975, etunimi. sukunimi@tampere.fi.

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 521 5198, etunimi. sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki on asettanut nähtäville asemakaavan muutosehdotuksen Ilkontiellä Ilkon korttelin 987 osassa sekä siihen liittyvällä puisto- ja suojaviheralueella. Muutosehdotus oli nähtävillä 18.1.-16.2.2024.  Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö pyysi saada lausua kaavasta maankäyttö- ja rakennusasetuksen 28.4 § mukaisena viranomaisena ja sai lausunnon antamisella aikaa 23.2.2024 saakka. 

Asemakaava-alueen hulevedet laskevat Pitkäjärven kautta Kangasalan ja Tampereen alueilla sijaitsevaan Kaukajärveen. Suurin osa asemakaava-alueen (2,4 ha) hulevesistä johtuu pintavaluntana Pitkäjärveen nykytilanteessa. Tulevassa tilanteessa maankäyttö tiivistyy ja hulevesien määrä lisääntyy ja hulevesiä hallitaan tontilla sekä määrällisesti että laadullisesti. 

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, joka on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nyk. ympäristöpäällikkö). 

Ympäristöpäällikön lausunto

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen seuraa Kaukajärven veden laatua vuosittain. Kaukajärven vesi on peruslaadultaan kirkasta, väritöntä, vähähumuksista ja niukkaravinteista. Kaukajärvi kestää veden pitkän viipymän vuoksi heikosti siihen kohdistuvaa ulkoista kuomitusta ja siksi kuormitus tulisikin pyrkiä minimoimaan. Kaavamuutoksessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota sekä rakentamisen että lopputilanteen mukaisin hulevesiratkaisuihin ottaen huomioon  muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutukset sadantaan, hulevesien purkureitin jyrkkyys sekä Pitkäjärven ja Kaukajärven herkkyys ulkoiselle kuormitukselle.

Kaavaehdotuksen yleismääräyksen mukaan kiinteistöjen hulevesiä tulee viivyttää ja mahdollisuuksien mukaan imeyttää korttelialueilla siten, että tontilta poistuva virtaama ei kasva tulevassa tilanteessa, aiheuta haittaa Pitkäjärven ja lammen veden laadulle tai kuluta järven reunalla sijaitsevaa arvokasta kallioaluetta. Jatkosuunnittelussa ja kaavan toteutuksessa tulee varmistaa, että kaavaehdotuksen hulevesiä koskeva määräys toteutuu myös käytännössä. Esimerkiksi kaava-alueen rakentamisen aikaista vesistöseurantaa voisi olla syytä tehdä Pitkäjärvessä. 

Hulevesisuunnitelman mukaan hulevesiuomien ja purku-uomien eroosiosuojausta on suunniteltu tehtävän kiveämällä. Eroosiosuojaus tulee tehdä huolellisesti ja esimerkiksi pelkkä kiveäminen ei välttämättä ole riittävä tapa huolehtia eroosiosuojauksesta, sillä vesi löytää helposti reitin kivien välistä. Kaavamääräyksessä tulee ilmaista tarkemmin, että hulevesijärjestelmien eroosiosuojaukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota ja esimerkiksi rakennuslupavaiheessa pyytää suunnitellusta hulevesijärjestelmästä ympäristönsuojelun lausunto.

Päätös

Annetaan Kangasalan kaupungille Ilkontien asemakaavan muutoksesta (875) oheinen lausunto. 

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)