Yhdyskuntalautakunta, kokous 16.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 10 Valtuustoaloite ratikkapysäkin nimeämiseksi Rientola-keskukseksi – Arto Grönroos ym. 

TRE:4050/08.00.01/2023

Valmistelija

  • Kulonpää Dani, Kaavoitusarkkitehti

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavoitusarkkitehti Dani Kulonpää, puh. 040 674 5311, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Arto Grönroos ja neljä muuta valtuutettua ovat jättäneet 21.8.2023 valtuustoaloitteen, jossa esitetään Niemen kartanon raitiotiepysäkin nimeämistä Rientola-keskukseksi.

Kadunnimitoimikunta on käsitellyt Niemen kartanon pysäkin nimiasiaa kokouksissaan 21.1.2021 ja 24.5.2022. Kadunnimitoimikunnan työvaliokunta (työjaos) on vastannut nimiasiaa koskeneeseen kuntalaisaloitteeseen 24.3.2023.

Vastinetta valtuustoaloitteeseen on käsitelty kadunnimitoimikunnassa 27.10.2023. Käsitellessään vastinetta valtuustoaloitteeseen kadunnimitoimikunta totesi, että ”jo aiemmissa käsittelyvaiheissa esitetyin perustein ei nähdä riittävän vahvoja perusteita muuttaa aiemmin päätettyä raitiotiepysäkin nimeä Niemen kartano. Rientolalla on alueella pitkä ja kunniakas historia. Niemen kylän, Niemen talon, Niemen rusthollin, Niemen kartanon ja niissä vaikuttaneiden ihmisten historia alueella on kuitenkin yli 500-vuotinen, ja edelleenkin rakennusryhmästä käytetään yleisesti nimeä Niemen kartano. Raitiotiepysäkit ovat paljon bussipysäkkejä pysyvämpiä, joten niiden nimien on hyvä edustaa mahdollisimman suurta pysyvyyttä. Tällä kohtaa Niemeen viittaava pysäkkinimi Niemen kartano edustaa alueella mahdollisimman suurta pysyvyyttä. Sen vuoksi kadunnimitoimikunta ei näe riittävän vahvaa perustetta aiemmin annetun pysäkkinimen muuttamiselle. Näistä syistä johtuen aiempi nimipäätös Niemen kartano jätetään voimaan.”

Aikanaan pysäkkinimien vaihtoehtoja määriteltäessä on käytetty mm. seuraavanlaisia nimeämisperiaatteita, joita kadunnimitoimikunta piti hyvänä käydessään periaatteista lähetekeskustelun: Periaatteena oli, että pysäkit nimetään kaupunginosan tai erittäin merkittävän rakennuksen mukaan. Poikkikatuihin perustuvia pysäkkinimiä pyrittiin välttämään. Pysäkkien nimissä ei käytetty merkittävienkään yritysten nimiä, koska yritykset voivat muuttaa ja niiden nimi voi muuttua.

Kadunnimitoimikunnan 27.10.2023 kirjoittama vastine valtuustoaloitteeseen on liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Arto Grönroosin ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto sekä kadunnimitoimikunnan vastine merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kh

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)