Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 21.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 23 E-kirjastopalveluiden tuottamisen yhteistyösopimus Kansalliskirjaston ja Tampereen kaupungin välillä 

TRE:598/12.03.01/2024

Valmistelija

  • Tonteri Petri, Kirjastopalvelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas, puh. 040 800 4404 ja kirjastopalvelupäällikkö Petri Tonteri, puh. 040 585 6757, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto,​ puh. 040 485 1059,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 20 § mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta vastaa kirjastopalvelujen järjestämisestä. Hallintosäännön 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta merkittävien kuntayhteistyötä ja hyvinvointialueyhteistyötä koskevien sopimusten ja muiden merkittävien sopimusten hyväksymisestä. Hallintosäännön 147 §:n mukaan apulaispormestari tai palvelualueen johtaja tai heistä jommankumman määräämä allekirjoittaa asianomaisen palvelualueen asiakirjat.

Yleisen kirjaston tehtävänä on yleisistä kirjastoista annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan muun ohella tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin, ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa sekä edistää lukemista ja kirjallisuutta. Kansalliskirjaston tehtävänä on yliopistolain 70 §:n 2 momentin mukaan muun ohella kehittää ja tarjota kansallisia palveluja yleisille kirjastoille sekä edistää kirjastoalan kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Ottamalla käyttöön kuntien yhteinen e-kirjasto asiakkaalle voidaan tarjota nykyistä paremmin toimivat e-kirjastopalvelut. Uudessa, käyttöönotettavaksi esitettävässä kuntien yhteisessä e-kirjastossa on vain yksi tekninen alusta, josta kaikki aineistot löytyvät. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta. Tällä hetkellä Suomessa on yli 30 e-kirjastokokoelmaa, joiden laajuus vaihtelee merkittävästi. Eri aineistot sijaitsevat erilaisilla teknisillä alustoilla, minkä vuoksi järjestelmä on sekava käyttäjien ja kirjastojen työntekijöiden näkökulmasta. Käyttäjän on siirryttävä palvelusta toiseen sen mukaan, haluaako käyttäjä kuunnella kotimaista vai ulkomaista äänikirjaa tai lukea kotimaista tai ulkomaista e-kirjaa tai aikakauslehteä. 

Käyttöönotettavaksi esitettävässä e-kirjastossa e-kirjastopalvelut tuotetaan valtakunnallisena yhteistyönä. Yhteistyön tarkoituksena on toteuttaa edellä mainittuja yleiselle kirjastolle ja Kansalliskirjastolle laissa määriteltyjä tehtäviä. Työtä koordinoi Kansalliskirjaston e-kirjastoyksikkö, joka tekee tiivistä yhteistyötä kuntien ja niiden kirjastojen kanssa. Valtakunnallinen yhteistyö e-kirjastopalveluiden tuottamisessa kehittää Suomen yleisten kirjastojen e-aineistoihin ja digimediaan liittyvää yhteistyötä ja osaamista.

Yhteistyösopimuksessa on kysymys laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 16 §:n mukaisesta hankintayksiköiden välisestä hankinnasta, jolla hankintayksiköt toteuttavat yhteistyössä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi niiden vastuulla olevat yleisen edun mukaiset julkiset palvelut. Tällaiseen yhteishankintaan ei sovelleta hankintalakia.

Kunnat rahoittavat e-kirjastopalvelut jatkossakin, kuten tälläkin hetkellä rahoittavat. Tällä hetkellä Pirkanmaalla e-kirjastopalvelut tuotetaan pääasiassa kirjastokimpan alueellisena yhteistyönä. Tampereella e-aineistot on hankittu joko pelkästään Tampereelle tai Piki-yhteistyössä. Kun e-kirjastopalvelut tuotetaan valtakunnallisena yhteistyönä, saadaan lainattavasta kokoelmasta laajempi ja monipuolisempi, ja tuottamisen arvioidaan olevan kustannustehokkaampaa. Kustannustehokkuuteen vaikuttavat muun muassa se, että tekninen alusta, kilpailutukset ja sopimukset hoidetaan jatkossa keskitetysti. 

Kunta ottaa e-kirjastopalvelun käyttöön solmimalla yhteistyösopimuksen Kansalliskirjaston kanssa. Jokainen kunta tekee oman sopimuksen liittymisestä e-kirjastoon. Touko–kesäkuussa 2023 järjestetyn kyselyn perusteella e-kirjastoon liittyvien kuntien asukasluku olisi yhteensä noin 85–90 % Suomen asukkaista. 

E-kirjasto avataan asiakkaille 23.4.2024. Sopimuksen tehneen kunnan asukkaalla on tunnistauduttuaan käytettävissään monipuolinen kokoelma e-kirjoja, e-äänikirjoja ja kotimaisten aikakauslehtien digitaalisia näköisversioita. Kokoelma on käytettävissä yhden mobiilisovelluksen kautta. Myöhemmin käytettävissä on myös verkkosivu. 

Yhteistyösopimuksessa kaupunginkirjaston vastuulle jää asiakaspalvelu ja opastus kirjastoissa, viestintä asiakkaille ja työskentely kirjastotyöryhmissä, joita ovat aineistojen valinta, palvelun etusivutoimitus, käyttäjätuki, käyttäjäkoulutuksen ja markkinoinnin suunnittelu. Kansalliskirjaston e-kirjastoyksikkö vastaa aineistojen hankinnasta, kirjastoyhteistyön koordinoinnista ja E-kirjaston teknisestä ylläpidosta ja kehittämisestä.

Kunnat kattavat Kansalliskirjaston E-kirjastoyksikön hoitamista tehtävistä aiheutuvat kulut. Kansalliskirjasto laskuttaa vuosimaksun kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Vuosimaksu on 0,7 euroa / kunnan asukas / vuosi / vuoden 2026 loppuun saakka. Kunnan asukasluku tarkistetaan vuosittain edellisen vuoden joulukuun 31. päivän asukasluvun mukaan. Vuodelta 2024 maksetaan kahdeksan kuukauden osuus. Vuosimaksu kattaa aineistojen lisäksi Kansalliskirjaston sopimuksen mukaiset tehtävät.

E-kirjaston kustannukset vuosilta 2024–2026 on arvioitu väestösuunnitteen kohtuullisen kasvun, vahvan kasvun ja strategian mukaisen kasvun mallin mukaisesti. Kohtuullinen kasvun mukaiset arvioidut kustannukset vuonna 2024 ovat noin 120 000 euroa, vuonna 2025 noin 182 000 euroa ja vuonna 2026 noin 185 000 euroa. Vahva kasvun mukaiset arvioidut kustannukset vuonna 2024 ovat noin 120 000 euroa, vuonna 2025 noin 183 000 euroa ja vuonna 2026 noin 186 000 euroa. Strateginen kasvun mukaiset arvioidut kustannukset vuonna 2024 ovat noin 118 000 euroa, vuonna 2025 noin 179 000 euroa ja vuonna 2026 noin 182 000 euroa. 

E-kirjaston kustannukset on tarkoitus kattaa luopumalla e-kirjastopalvelun kanssa päällekkäisistä e-aineistoista määräaikojen mahdollistamissa rajoissa sekä kattamalla loppuosa kustannuksesta olemassa olevalla aineistomäärärahalla. 

Yhteistyösopimus tulee voimaan, kun se on Kansalliskirjaston ja kunnan taholta allekirjoitettu. Sopimus on voimassa määräaikaisena 31.12.2026 asti ja sen jälkeen toistaiseksi. Sopijaosapuoli voi irtisanoa sopimuksen päättymään määräaikaisen sopimuskauden päätteeksi tai jälkeen. Irtisanomisaika 30.6.2026 jälkeen on kuusi kuukautta. 

Kansalliskirjasto on valmistellut e-yhteistyösopimuksen, joka on toimitettu kuntiin 29.1.2024. Kansalliskirjaston tavoitteena on saada kaikki sopimuksen 15.3.2024 mennessä allekirjoittaneet kunnat liitettyä mukaan e-kirjastoon ennen e-kirjaston avauspäivää 23.4.2024. Kansallisen tason aikataulun vuoksi esitetään, että sopimus voidaan poikkeuksellisesti saattaa voimaan ilman, että sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman. Tähän liittyen esitetään, että palvelualueen johtaja voi poikkeuksellisesti, painavasta syystä allekirjoittaa sopimuksen 15.3.2024 mennessä ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Yhteistyösopimukseen sovelletaan Tampereen kaupungin sopimushallinta -konsernimääräystä. Konsernimääräyksen mukaan sopimus voidaan poikkeuksellisesti saattaa voimaan ilman, että sitä koskeva päätös olisi saanut lainvoiman, mikäli tähän on painavia syitä.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kirjastopalvelujohtaja, jota virkaa tällä hetkellä hoitaa sijaisena Taina Sahlander ja 1.4.2024 lukien Niina Salmenkangas. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

E-kirjastopalvelun käyttöönotto liitteenä olevassa yhteistyösopimuksessa määritellyin ehdoin hyväksytään. 

Tampereen kaupungin ja Kansalliskirjaston välinen yhteistyösopimus e-kirjastopalveluiden tuottamisesta hyväksytään. 

Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja Lauri Savisaari oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus painavasta syystä, kansallisen tason aikataulun vuoksi, 15.3.2024 mennessä, ja näin saattamaan sopimus voimaan ennen hyväksymispäätöksen lainvoimaisuutta.

Sopimuksesta aiheutuvat, sopimuksessa mainitut kustannukset, maksetaan kustannuspaikalta 137182, kokoelmapalvelut.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään vs. kirjastopalvelujohtaja Taina Sahlander 31.3.2024 saakka ja kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas 1.4.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kirjastopalvelupäällikkö Petri Tonteri oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä teki seuraavan tekstilisäyksen perustelutekstiin:

"Yhteistyösopimuksessa on kysymys laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 16 §:n mukaisesta hankintayksiköiden välisestä hankinnasta, jolla hankintayksiköt toteuttavat yhteistyössä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi niiden vastuulla olevat yleisen edun mukaiset julkiset palvelut. Tällaiseen yhteishankintaan ei sovelleta hankintalakia."

Puheenjohtaja hyväksyi muutetun tekstin asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Matti Helimo, Niina Salmenkangas, Taina Sahlander, Sonja Hakkarainen, Seija Laukkanen, Venla Virhiä, Petri Tonteri, Pirjo-Liisa Länkinen, Jaana Leppäkorpi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.