Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 23.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 9 Tampereen kaupungin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma vuosille 2024-2026 

TRE:48/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Ryyppö Tiina, Ympäristötarkastaja
  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Tiina Ryyppö, puh. 040 806 2138, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) ja ympäristönsuojeluasetuksen  (713/2014) sekä Jätelain (646/2011) mukaan kuntien on laadittava pilaantumisen vaaraa aiheuttavien toimintojen valvonnasta valvontasuunnitelma, joka sisältää linjauksia valvonnan järjestämisestä ja valvonnan kohdentamisesta sekä kohdentamisen perusteena olevan riskinarvioinnin periaatteet.

Tampereen kaupungin edellinen ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma hyväksyttiin 2019. Valvontasuunnitelma on päivitetty ympäristönsuojelulain ja -asetuksen edellytyksiä vastaavaksi. Valvontasuunnitelmaan on sisällytetty uutena jätelain edellyttämä valvontasuunnitelma.

Valvontasuunnitelman lisäksi luvan-, ilmoituksenvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkastuksista ja niiden muusta säännöllisestä valvonnasta on laadittava valvontaohjelma. Valvontaohjelmassa on mukana myös jätelain nojalla suunnitelmallisesti valvottavat kohteet. Valvontaohjelmassa on oltava tiedot valvottavista kohteista ja niihin kohdistuvista säännöllisistä valvontatoimista. Yksityiskohtainen valvontaohjelma toimii samalla valvontamaksun perusteena eikä sitä voida pitää julkisena asiakirjana, sillä sen julkistaminen saattaisi olla omiaan heikentämään valvonnan tehokkuutta. 

Valvontasuunnitelman ja -ohjelman toteutumista arvioidaan seuraamalla tarkastusten määrää toimialoittain. Valvontasuunnitelma tuodaan jatkossa ympäristö- ja rakennusjaoston tarkastettavaksi kolmen vuoden välein. Valvontaohjelma pidetään jatkuvasti ajantasaisena ja se päivitetään vuosittain.

 

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Ympäristö- ja rakennusjaosto päättää hyväksyä liitteenä olevan ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman vuosille 2024-2026.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kati.skippari@tampere.fi, tiina.ryyppo@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)