Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 14.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 29 Työllisyyden edistämisen kohdeavustusten myöntäminen vuodelle 2024 

TRE:70/14.01.00/2024

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Työllistymisen monialaisen tuen palveluiden palvelujen johtaja Tommi Eskonen, puh. 050 361 1052 ja kehittämiskoordinaattori Lilli Tolvila, puh 040 352 2550, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) § 17 mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti. Avustustoiminnan ehtoja määrittelevät Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) sekä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet (elinvoima- ja osaamislautakunta 13.12.2023 § 188).

Työllisyyden edistämisen kohdeavustukset välityömarkkinatoimijoille olivat haettavina 8.–26.1.2024. Hakemuksia vastaanotettiin yhteensä 14 ja haettujen avustusten yhteissumma vuosille 2024–2025 oli 677 162 euroa.

Työllisyyden edistämisen kohdeavustukset välityömarkkinatoimijoille avattiin haettavaksi kolmannen sektorin toimintaedellytysten tukemiseksi tilanteessa, jossa niiden rahoituspohja on toimintaympäristöstä ja erilaista julkisen sektorin rakenneuudistuksista johtuen merkittävästi heikentynyt. Avustus on tarkoitettu etenkin lieventämään valtion myöntämän työvoimapoliittisen avustuksen päättymisen vaikutuksia välityömarkkinoiden toimintaan TE-palvelu-uudistuksen siirtymävaiheessa. Välityömarkkinoiden toiminta muodostaa keskeisen työllisyyden edistämiseen tarvittavan välityömarkkinan niille henkilöille, jotka eivät työllisty avoimille työmarkkinoille ilman tukitoimia.

Avustusta ovat voineet hakea voittoa tavoittelemattomat yhdistykset ja yhteisöt, jotka tarjoavat palveluja tamperelaisille työllisyyden edistämisen kuntakokeilun asiakkaille. Avustusta voidaan myöntää toimintaan, joka tähtää tamperelaisten työllisyyden edistämisen kuntakokeilun asiakkaiden työllistymiseen ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Toimintojen tulee sisältää työllistymistä edistäviä palveluja, joissa myös vieraskieliset on huomioitu.

Työllisyyden edistämisen kohdeavustusta jaetaan vuosille 2024–2025 yhteensä enintään 400 000 euroa ja avustus yhdelle toimijalle on enintään 60 000 euroa. Avustus on osarahoitus ja avustuksen saajalla tulee olla myös omaa varainhankintaa toiminnan järjestämiseksi.

Avustusta oli mahdollista hakea enintään ajalle 1.4.2024–31.3.2025. Avustusta ei myönnetä päällekkäin työllisyyspoliittisen avustuksen kanssa, eikä avustusta myönnetä Tampereen kaupungin kumppanuusavustuksen saajille.

Avustusta ei ole tarkoitettu toiminnan jatkuvaan rahoittamiseen ja toimintaan, jota tuetaan muulla kaupungin avustuksella tai toimintaan myönnetyllä muulla rahoituksella. Lisäksi avustusta ei myönnetä toimintaan, joka tuottaa voittoa tai jonka keskeinen tarkoitus on varainhankinta. Avustusta eivät voi saada yritykset, yksityishenkilöt eikä kaupungin yksiköt. Lisäksi avustusta ei voi saada investointeihin ja kiinteän tai irtaimen omaisuuden hankintaan tai perusparantamiseen.

Työllisyyden edistämisen kohdeavustuksia myönnettäessä otetaan huomioon elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten yleisten arviointikriteerien ja työllisyydenhoidon avustusten erityisten arviointikriteerien lisäksi työllisyyden edistämisen kohdeavustushaun hakukohtaiset arviointikriteerit, jotka ovat:

  • omarahoitus                                                                                         
  • laadulliset tavoitteet                                                                          
  • määrälliset tavoitteet                                                                         
  • opinnollistaminen/osatutkinnot                          
  • jatko-ohjaus                                                                                         
  • tärkeimmät yhteistyömuodot                               
  • innovatiivisuus                                                                                      
  • tarpeellisuus                                                                                         
  • toteutettavuus/yleisvaikutelma

 

Työllisyyden edistämisen kohdeavustuksina esitetään myönnettäväksi vuosille 2024–2025 yhteensä 399 998 euroa kahdeksalle yhdistykselle ja avustukset kohdennetaan ensisijaisesti toiminnasta aiheutuviin palkkakustannuksiin. Elinvoima- ja osaamislautakunnalle esitetään päätettäväksi vuoden 2024 avustuksina 271 516 euroa. Elinvoima- ja osaamislautakunta päättää vuoden 2025 avustuksista myöhemmin erikseen edellyttäen, että valtuusto osoittaa tarkoitukseen tarvittavat määrärahat. Avustusehdotus perusteluineen on tämän asian liitteenä.

Avustettavaksi esitettävät toiminnat sisältävät muun muassa avoimille työmarkkinoille työllistymistä edistäviä toimenpiteitä sekä aktiivista yritysyhteistyötä työmahdollisuuksien löytämiseksi työnhakijoille. Toiminnot edistävät asiakkaiden digiosaamista sekä työnhaun sähköisten verkkopalveluiden osaamista. Myös vieraskieliset työnhakijat on huomioitu.

Avustuksia myönnettäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely. Lisäksi avustuksien valmistelussa on otettu huomioon järjestöjen mahdollisuudet tehdä keskinäistä yhteistyötä sekä keskinäistä yhteistyötä myös suoraan avoimilla työmarkkinoilla toimivien työnantajien kanssa. 

Avustettavilla toiminnoilla on mahdollista niin sanotusti jatkopoluttaa noin 400 asiakasta välityömarkkinoilta eteenpäin. Avustuksen saajilta edellytetään raportointia toiminnan ja sen tavoitteiden toteutumisesta.

Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Jos avustuspäätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen. Avustukset maksetaan myöntämispäätöksen saatua lainvoiman, ellei päätöksessä ole maksuaikataulusta muuta mainittu tai määritelty ehtoja avustuksen maksamiselle. Myönnetty avustus on käytettävä sen vuoden toimintaan, jolle avustus on myönnetty. Avustuksen käyttöä ei ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten,​ että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida. Avustus voidaan periä takaisin, elleivät sen myöntämisen edellytykset täyty.

Avustuksen saajan tulee sitoutua raportoimaan rahoituksen käytöstä sekä hankkeen tuloksista ja asiakaspalautteesta. Loppuraportti tulee toimittaa työllisyys- ja kasvupalveluihin 31.5.2025 mennessä. Raportit toimitetaan lautakunnalle tiedoksi. Tarkemmat raportoinnin ohjeet kerrotaan avustusta saaneille järjestöille erikseen.

Avustukset maksetaan työllisyys-​ ja kasvupalvelujen kustannuspaikalta 154810,​ sisäinen tilaus 28454.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai periä takaisin,​ mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Myönnetään työllisyyden edistämisen kohdeavustukset vuodelle 2024 seuraavasti:

  • Jakamisen Paikka ry, 45 000 euroa
  • Mielen ry, 24 804 euroa

  • Nauha ry, 24 804 euroa

  • Nextiili ry, 37 300 euroa

  • Nokian väliasema ry, 24 804 euroa

  • Pirkanmaan kierrätys- ja työtoiminta ry, 45 000 euroa

  • Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry, 45 000 euroa

  • ViaDia Pirkanmaa ry, 24 804 euroa

Työllisyyden edistämisen kohdeavustuksina vuodelle 2024 myönnetään yhteensä 271 516 euroa.

Työllisyyden edistämisen kohdeavustukset vuodelle 2025 myönnetään ehdolla, että valtuusto myöntää talousarviossa tarvittavat määrärahat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tommi Eskonen oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Tiedoksi

Avustuksen hakijat, Regina Saari, Tommi Eskonen, Sari Oksanen, Jari Jokinen, Lilli Tolvila, Tuula Mikkonen, Atte Viinikka, Ilona Sola, Maija Sihvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.