Päätöksen perustelut
LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö Oy on esittänyt Tampereen kaupungille 20.7.2023 päivätyn takaisinsaantivaatimuksen koskien liukastumisvahinkoa. Vahingonkärsijä on liukastunut Sähköraitin kevyen liikenteen väylällä 27.3.2023 noin klo 21.20.
Takaisinsaantivaatimus on tällä hetkellä 6 960,16 euroa perustuen vakuutusyhtiön vahingonkärsijän työnantajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella vahingonkärsijälle maksettuihin korvauksiin.
Vakuutusyhtiö perustelee vaatimustaan sillä, että jalkakäytävällä oli jään päällä auraamaton lumikerros eikä aluetta ollut hiekoitettu. Näin ollen vakuutusyhtiö katsoo, että vahinkopaikan riittävä kunnossapito ja liukkaudentorjunta on laiminlyöty.
Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.
Urakoitsijan selvityksen GPS-tietojen mukaan kyseisellä kohdalla on suoritettu tapahtumaa edeltäen liukkauden torjuntaa 24.3.2023 kello 7.28, jolloin säätila on ollut plussalla ja on esiintynyt vesisadetta. Säätila on sittemmin kääntynyt pakkasen puolelle 25.3. ja pysynyt pakkasella 27.3. saakka.
Vahinkotapahtumaa edeltäen maanantaina 27.3. klo 21.07 kohteessa on suoritettu lumenaurausta. Säätietojen mukaan tapahtumahetkellä 27.3. klo 21.20 on ollut pakkassää ja käynnissä on ollut jatkuva lumisade kerryttäen noin 18 senttiä lunta.
Tapahtumaa edeltävien päivien säätila on ollut osittain plussan puolella ja vettä on satanut ajoittain lämpötilan ollessa plussalla. Lämpötila on tämän jälkeen kääntynyt pakkasen puolelle. Vahinkoa edeltäneen hiekoituksen jälkeen on satanut vettä ja tapahtunut sulamista sekä jäätymistä, joka on tehnyt liukkaudentorjunnan osittain tehottomaksi hiekoitussepelin painuttua jään sisään.
Talvikunnossapidossa huollettavilla alueilla liukkautta on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin kunnossapitolain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.
Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan vakuutuslaitoksella, joka on maksanut vahingosta korvausta, on oikeus saada maksamansa korvaus takaisin siltä, joka on korvausvastuussa vahingoittuneelle vahingonkorvauslain tai muun lain nojalla. Takautumiskorvaus voi kuitenkin olla enintään sen suuruinen, mitä korvausvastuussa oleva olisi velvollinen korvaamaan vahingoittuneelle.
Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että vakuutusyhtiön esittämä takaisinsaantivaatimus tulee hyväksyä niiltä osin, kuin kaupunki olisi ollut velvollinen korvaamaan vahingosta aiheutuneita kustannuksia vahingonkärsijälle.
Kaupungin korvausvastuu tässä tapauksessa kattaa 45,20 euroa matkakuluja, 141,60 euroa sairaanhoitokuluja julkisen terveydenhuollon taksan mukaisesti sekä 2898,67 euroa ansionmenetyksestä. Yhteensä kaupungin korvausvastuu vahingosta on 3085,47 euroa.
Sovelletut säännökset:
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 § 1 ja 4 momentti.
Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 § 1 momentti.
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.
Toimivalta:
Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 9.1.2024 § 5).