§ 15 Varhaiskasvatuksen ja esiopetusta täydentävän toiminnan asiakasmaksujen hyvittäminen lakon aikana 13.-14.2.2024

Lataa  Kuuntele 

TRE:929/02.04.03/2024

Päätöspäivämäärä

29.2.2024

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Asiakaspalvelupäällikkö Katri Mantere p. 040 849 2107,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus,​ p. 050 523 7386,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ammattijärjestöjen Tehy ry:n, ​ Suomen lähi-​ ja perushoitajaliitto SuPerin ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n jäsenet ovat olleet lakossa 13.-14.2.2024. Lakon seurauksena varhaiskasvatusyksiköitä on ollut suljettuna eikä kaikille lapsille ole voitu tarjota varhaiskasvatusta ja esiopetusta täydentävää toimintaa.  

Kunta järjestää varhaiskasvatusta varhaiskasvatuslain 5 §:n 2 momentin mukaan kuntalain 8 ja 9 §:n mukaan, ​ eli kunta voi järjestää palvelut joko itse tai hankkia ne palveluntuottajalta. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetussa laissa säädetään kunnan järjestämästä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta. Edellä mainittu laki sisältää säännökset maksun perimiseltä poissaolon ajalta (9 §) sekä perimättä jättämisestä ja alentamisesta (13 §), ​ mutta kyseiset säännökset eivät sovellut tilanteeseen, ​ jossa lapsi ei ole saanut varhaiskasvatusta lakon vuoksi. Oikeus varhaiskasvatukseen on varhaiskasvatuslain 12 §:n mukaisesti lapsen subjektiivinen oikeus. Edellä mainituin perustein sekä kohtuullisuussyistä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua ei peritä 13. -​ 14.2.2024 osalta, ​vaan kyseiset päivät ovat maksuttomia ja ne hyvitetään niille perheille, joiden lapsi on ollut varhaiskasvatuksesta pois lakon vuoksi.  

Huoltajan ennen lakkoa ilmoittama lapsen säännöllinen, ​ sairaudesta johtuva tai muu vastaava poissaolo ei oikeuta tähän erilliseen maksuhyvitykseen. Näiden osalta noudatetaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia. Huoltajan ei erikseen tarvitse hakea hyvitystä, ​ vaan maksuttomat päivät korvataan automaattisesti (kesäkuun/vai minkä ajankohdan) asiakasmaksulaskun yhteydessä.  

Päätösvallan perusteena on kasvatus- ja opetuslautakunnan toimivallan siirto viranhaltijoille 14.11.2023 § 52, §2 varhaiskasvatusjohtaja päättää palveluista ja tuotteista perittävien maksujen hyväksymisestä varhaiskasvatuksen osalta lukuun ottamatta lakisääteisiä asiakasmaksuja (hallintosääntö 17 §). 

Päätös

Hyvitetään varhaiskasvatuksen ja esiopetusta täydentävän toiminnan asiakasmaksut niille perheille, joiden lapset eivät ole 13.–14.2.2024 pidetyn lakon vuoksi saaneet Tampereen kaupungin varhaiskasvatusta tai esiopetusta täydentävää toimintaa.  

Allekirjoitus

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus