§ 27 Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen antaminen Pilke-päiväkodit Oy:lle

Lataa  Kuuntele 

TRE:4749/12.06.00/2023

Päätöspäivämäärä

26.3.2024

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Valvontakoordinaattori Pia-Christine Montin-Niemi, p. 050 528 7379, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari, p. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin valvontaan ja ohjaukseen on saapunut syyskuussa kahden eri huoltajan tekemät epäkohtailmoitukset Pilke Päiväkodit Oy:n Tiedepäiväkoti Komeetasta. Kolmannen huoltajan epäkohtailmoitus tuli lokakuun lopussa, selvityspyynnön lähettämisen jälkeen. Epäkohtailmoituksissa tuodaan esiin huoli lasten turvallisuudesta, henkilöstön riittävyydestä sekä varhaiskasvatuksen laadusta.

Valvontakoordinaattori Sari Salomaa-Niemi on pyytänyt Pilke Päiväkodit Oy:n päiväkodin johtaja Kati Mäkiseltä ja aluejohtaja Jenni Mäkelältä selvityksen 24.10.2023 päivätyllä kirjeellään epäkohtailmoituksissa esiin tulleista asioista. Selvitys ja tarvittavat asiakirjat pyydettiin ajalta 1.8.2023 – 27.10.2023. Yksityisen päiväkodin valvonta ja selvityspyyntö perustuu varhaiskasvatuslain (52§, 55§ ja 56§) kunnan valvontaviranomaiselle antamaan tarkastusoikeuteen sekä oikeuteen pyytää tarkastuksen toimittamiseksi tarvittavat asiakirjat. 

Pyydetyt asiakirjat olivat seuraavat:

  • Henkilöstön ja lasten määrä Pilke Komeetassa sekä koko päiväkodin että kaikkien lapsiryhmien osalta
  • Henkilöstön tiedot (nimi, vakanssinimike, koulutus, kenen sijaisena mahdollisesti toimii) kaikissa Pilke Komeetan ryhmissä
  • Rekrytoinnit kelpoisuusvaatimukset täyttävän henkilöstön palkkaamiseksi
  • Selvitys Jupiter -ryhmän lasten ja henkilöstön määrästä ko. ajalla.

 

Pilke Päiväkodit Oy:n aluejohtaja Jenni Mäkelä toimitti selvityksen liitteineen valvontakoordinaattori Sari Salomaa-Niemelle sähköpostitse 10.11.2023.

Tampereen kaupungin valvontaan ja ohjaukseen ei oltu toimitettu Tiedepäiväkoti Komeetan henkilöstöluetteloa ja ryhmien lapsilistoja useista pyynnöistä huolimatta ennen lokakuun loppua. Tiedot ovat osa valvontaa ja ohjausta. Tiedot oli pyydetty viimeistään 15.9.2023. Aluejohtaja toimitti ko. listat 1.11.2023.

Epäkohtailmoituksen tekijät, kolme huoltajaa, olivat huolissaan oman lapsensa päiväkotiryhmän eli Jupiter -ryhmän tilanteesta. Jupiter -ryhmässä on huoltajien mukaan ollut 18 yli 3-vuotiasta lasta. Lapsiryhmässä on koko syksyn toimintakauden ajan ollut järjestelmällisesti vain kaksi aikuista ja huoltajat ovat pohtineet ryhmärakenteen laillisuutta.  Vanhempainillassa huoltajille kerrottiin, että ryhmässä todella työskentelee vain kaksi kasvattajaa. Henkilökunnalle tätä perusteltiin sillä, että aikuisresurssi lasketaan koko talon lasten mukaan. Näin ollen ryhmään ei ollut edes tulossa kolmatta kasvattajaa. Vanhempainillassa oli huoltajien mukaan myös kerrottu, että ryhmään saadaan kolmas aikuinen erikseen perusteltuna, esim. retkipäivinä. Todellisuudessa retkille ei ole syksyllä juurikaan päästy.

Selvityspyynnön jälkeen tulleessa epäkohtailmoituksessa yksi huoltajista on kuvannut Jupiter -ryhmää villiksi. Tästä syystä Pilkkeen johdolta oli tullut käsky, että kaikki lapset ovat lepoaikaan nukkarissa, myös ne, jotka eivät nuku. Tämän uudistuksen jälkeen huoltajan oma lapsi ei ole nukkunut päiväunia lainkaan ja se on näkynyt kotona kovana väsymyksenä ja kiukutteluna. Aiemmin lapsi nukkui 1-2 tunnin päiväunet. Jupiter -ryhmän lepohetket ovat olleet rauhattomia.

Saatujen selvitysten mukaan koko päiväkodin lasten ja henkilökunnan välinen suhdeluku on ylittynyt neljänä päivänä 1.8.2023 – 27.10.2023 välisenä aikana. Ryhmäkohtaisia suhdelukuja tarkisteltaessa tilanne on toinen. Jupiter -ryhmän lasten ja henkilökunnan välinen suhdeluku on ylittynyt 10 päivänä tarkastelujakson aikana.

Pilkkeen selvityksen mukaan Jupiter-ryhmässä työskentelee varhaiskasvatuksen opettaja ja kaksi lastenhoitajaa. Lastenhoitajista toinen vaihtui lokakuun alussa. Kasvattajaresurssi talossa lasketaan lain mukaisesti koko talon koko päivän suhdelukua seuraten ja niinä päivinä, kun ryhmässä on ollut vain kahden kasvattajan tarve, ei henkilökunnan poissaoloihin ole otettu sijaista. Lasten ja kasvattajien määrää tasataan päivän aikana niin, että pienryhmät muodostetaan ryhmärajojen yli tarvittaessa, jotta kasvattajien ja lasten suhdeluku on oikein.

Saadun selvityksen mukaan opettajarekrytoinnit Vuoreksen päiväkoteihin (Komeetta ja Hokaus) on ollut avoinna kesällä ja vielä alkusyksystä ja myös lastenhoitajien rekrytointi on ollut avoinna useaan kertaan vuoden aikana. Kelpoisia opettajia talossa on kolmessa ryhmässä, yhdessä opettajan sijaisuutta tekee luokanopettajaopiskelija ja yhdessä lastenhoitaja. Heidän lisäkseen talossa on 7 pätevää ja 3 epäpätevää lastenhoitajaa. Tilanne kelpoisen henkilöstön suhteen on siis melko hyvä.

Varhaiskasvatuslain mukaan henkilöstömitoitusta tarkastellaan päivä- ja päiväkotikohtaisesti, ei ryhmäkohtaisesti. Tiedepäiväkoti Komeetassa on lasten ja henkilökunnan suhdeluku ylittynyt neljänä päivänä tarkasteluajanjaksolla eli 1.8.2023 – 27.10.2023 välisenä aikana. Eli mitoitus ei näinä päivinä ole ollut varhaiskasvatuslain mukainen.

Ryhmäkohtaisia suhdelukuja tarkisteltaessa tilanne on ollut haastavampi. Ongelmia aiheuttaa päiväkodin henkilöstöresurssien epätasainen jakautuminen lapsiryhmiin, vaikka päiväkodin henkilöstömitoitus olisi ollut samaan aikaan koko päiväkodin tarkastelun perusteella varhaiskasvatuslain mukainen. Tarkasteluajanjaksolla (63 kalenteripäivää) Jupiter -ryhmällä on ollut liian vähän henkilökuntaa 10 päivänä, Neptunus -ryhmällä 10 päivänä, Merkurius -ryhmällä 6 päivänä, Mars -ryhmällä 16 päivänä ja Saturnus -ryhmällä 13 päivänä. Kaikkiaan päiväkodissa on viisi ryhmää, joten tarkasteltavia ryhmien hoitopäiviä on 5 x 63 eli 315 päivää. Yksittäisten ryhmien tilannetta tarkisteltaessa liian vähän henkilökuntaa on ollut kaikkiaan 55 ryhmätason hoitopäivänä, mikä on 17.5 % kaikista ryhmätason hoitopäivistä.

Varhaiskasvatuslain 3 §:n mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset. Yksittäisen lapsiryhmän on erittäin vaikea järjestää laadukasta varhaiskasvatusta, jos päivittäinen suhdeluku on toistuvasti liian suuri.

Päiväkodin johtajan ja aluejohtajan tulee huolehtia, että päiväkodin kaikissa lapsiryhmissä työskentelee riittävästi työntekijöitä. 

Pilke Päiväkodit Oy:n tulee jatkossa toimittaa pyydetyt henkilökunta- ja lapsilistat kaikista päiväkodeista Tampereen kaupungin valvontaan ja ohjaukseen annetutun aikataulun puitteissa.

Valvonta-asiassa annettu päätös toimitetaan Tampereen kautta myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon.

Sovelletut oikeusohjeet:
Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/540) 3, 4, 10, 15 a-e, 25, 34–36, 42, 52–53 ja 55-57
Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018)

Päätösvallan peruste: Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimivallan siirto sivistyspalvelujen palvelualueen viranhaltijoille (20.2.2024 § 17); sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättä  huomautuksesta ja huomion kiinnittämisestä yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle (varhaiskasvatuslaki 52 §, 57 § ja hallintosääntö 19 §).

Päätös

Varhaiskasvatuksen palveluntuottaja Pilke Päiväkodit Oy:lle annetaan varhaiskasvatuslain 57 §:n mukainen huomautus vastaisen toiminnan varalle. Palveluntuottajan toiminta on voinut vaarantaa lasten turvallisuutta ja laadukasta varhaiskasvatusta, mutta puutteet ovat korjattavissa palveluntuottajan omilla toimenpiteillä.

Pilke Päiväkodit Oy:n varhaiskasvatuksen tuottamiseen sekä Tiedepäiväkoti Komeettaan liittyvän valvonta-asian TRE:4749/12.06.00/2023 käsittely Tampereen kaupungissa päättyy. 

Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen johtajan antamaan huomautukseen ei saa varhaiskasvatuslain (540/2018) 63 §:n 2 momentin mukaan hakea muutosta valittamalla. 

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)