§ 28 Valvontapäätös Pilke päiväkodit oy tiedepäiväkoti Komeetan tuottamasta varhaiskasvatuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5054/12.06.01/2023

Päätöspäivämäärä

26.3.2024

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Valvontakoordinaattori, Pia-Christine Montin-Niemi, p. 050 5287379, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari p. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

 

Asian tausta ja toimivalta

Asiassa on kyse epäkohtaan perustuvasta valvonnasta Pilke tiedepäiväkoti Komeetassa. Valvonta koskee Pilke tiedepäiväkoti Komeetan turvallisuustyötä omavalvontasuunnitelman ja turvallisuussuunnitelman osalta. 

Epäkohta on ilmennyt, kun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on siirtänyt huoltajan kantelun varhaiskasvatuslain 54 §:n 4 momentin perusteella muistutuksena käsiteltäväksi. Muistutuksesta erillisenä asiana valvontaviranomainen on käynnistänyt Pilke tiedepäiväkoti Komeetassa turvallisuutta ja omavalvontaa koskevan valvonnan kantelijan kuvaamien päiväkodin turvallisuuspuutteiden vuoksi.ranhaltijalle. Muistutukseen on vastattu kirjallisesti.

Varhaiskasvatuslain 52 §:n mukaan varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palveluntuottajan järjestämän ja tuottaman varhaiskasvatuksen osalta aluehallintovirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto sekä 50 §:ssä tarkoitettu kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija.

Kasvatus- ja opetuslautakunta toimii Tampereen kaupungin hallintosäännön 19 §:n mukaan varhaiskasvatuslain 50 §:n tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä. Kasvatus- ja TRE:5054/12.06.01/2023 opetuslautakunta on päätöksen 20.2.2024 § 17 mukaan sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää, mikäli varhaiskasvatuksen valvonta-asiassa ei ole aihetta toimenpiteisiin. 

Selvitys

Pilke Päiväkodit Oy:n aluejohtaja on toimittanut aluejohtajan ja päiväkodin johtajan selvityksen liitteineen 8.11.2023. Liitteinä on toimitettu 22.9.2023 päivätty Yksityisen varhaiskasvatuksen omavalvontasuunnitelma, päiväämätön Pilke Tiedepäiväkoti Komeetan pelastus- ja turvallisuussuunnitelma ja elokuussa 2022 päivitetty pihavalvonta- ja lähietsintäsuunnitelma. Lisäksi on toimitettu kartta lähietsintäalueista. 

Aluejohtajalta ja päiväkodin johtajalta saadun selvityksen mukaan omavalvontasuunnitelma on laadittu päiväkodin johtajan ja henkilöstön toimesta päiväkodin aloittaessa toimintansa syksyllä 2021. Omavalvontasuunnitelma on laadittu Valviran uuden määräyksen mukaisesti syksyllä  2023. Uudelle lomakkeelle sen on päivittänyt aluejohtaja konsultoiden henkilökuntaa. Omavalvontasuunnitelma on nähtävillä henkilökunnan tiloissa ja sitä on käsitelty suunnittelupäivässä 29.9.2023. Komeetan päiväkodin omavalvontasuunnitelma on perheiden luettavissa sähköisessä asiointikanava Daisyssä.

Turvallisuussuunnitelma on päivitetty syyskuussa 2023 ja suunnitelma on käyty henkilökunnan kanssa läpi koko päiväkodin yhteisessä suunnittelupäivässä 29.9.2023. Pihavälineiden ja pihan turvallisuutta seuraavat Komeetan ja Hokauksen päiväkotien henkilökunta päivittäin. Myös kiinteistöhuolto tarkistaa pihan ja pihavälineet viikkokäynneillään. Pihan leikkivälineet on Pilke Päiväkodit Oy:n kiinteistöpäällikkö tarkistanut yhdessä Hokauksen päiväkodin johtajan kanssa 22.9.2023. Ulkoiluun on laadittu Komeetan ja Hokauksen päiväkotien yhteinen pihavalvontasuunnitelma, joka tarkistetaan aina uuden lukuvuoden alkaessa. Tarkistuksesta vastaa päiväkotien yhteinen pihavalvontasuunnittelutiimi. Lähietsintäsuunnitelma sisältyy pihavalvontasuunnitelmaan ja se on tarkistettu 29.9. suunnittelupäivässä. Silloin toteutettiin myös lähietsintäharjoitus. Suunnitelma karttoineen löytyy jokaisesta ryhmästä ja toimistosta.

Henkilöstö on tapaturmien varalta ohjeistettu arvioimaan lapsen tilanne ja olemaan välittömästi yhteydessä huoltajiin, mikäli arvioivat lapsen loukkaantuneen niin, että terveydenhuollon tarkastus tai seuranta on tarpeen. Mikäli tarvetta välittömälle jatkohoidolle ei ole, annetaan tarvittava ensiapu ja tilanteesta kerrotaan huoltajille lasta haettaessa. Tapaturmasta täytetään tapaturmailmoitus päiväkodille ja vakuutusyhtiöön. Mikäli huoltajat eivät pääse viemään lääkärihoitoa vaativaa lasta lääkäriin, joku lapsiryhmän työntekijöistä lähtee saattamaan lasta sinne taksilla ja on lapsen kanssa, kunnes huoltajat ehtivät paikalle. 

Lääkekaapit sijaitsevat alakerran käytävällä ja yläkerrassa henkilökunnan taukohuoneessa. Niistä löytyy mm. puhdistusainetta, laastareita, sidetaitoksia ja sidetarpeita, palovammageeliä. Retkille mukaan otettavaksi talosta löytyy useampi matkaensiapupakkaus. Henkilöstöstä kuudella työntekijällä on voimassa oleva ensiapukoulutus ja neljä työntekijää osallistuu alueelliseen ensiapukoulutukseen 20.11.2023. 

Keskeiset sovellettavat säännökset ja määräykset 

Varhaiskasvatuslain 10 §:n mukaan varhaiskasvatusympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen lapsen ikä, kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Toimitilojen ja toimintavälineiden on oltava terveellisiä, turvallisia ja asianmukaisia, ja niissä on huomioitava esteettömyys.

Varhaiskasvatuslain 21 §:n mukaan Opetushallitus määrää tähän lakiin perustuen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022) kohdan 3.1 mukaan varhaiskasvatuksessa pidetään huolta koko yhteisön fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Lapsella on oikeus saada lohdutusta sitä tarvitessaan. Varhaiskasvatuksessa ei sallita kiusaamista, väkivaltaa eikä häirintää. Kiusaaminen tunnistetaan, siihen puututaan ja sitä ehkäistään tietoisesti ja suunnitelmallisesti osana toimintakulttuurin kehittämistä. Olennaista kiusaamisen ennaltaehkäisyssä on tukea lasten vertaissuhteita ja yhteisön hyvinvointia. Henkilöstöllä on keskeinen rooli lasten sosiaalisten ja emotionaalisten taitojen harjoittelun ja kehittymisen tukemisessa. Lasten kanssa opetellaan tunnistamaan ja ratkaisemaan ristiriitoja rakentavasti. Häirintä-, kiusaamis- tai väkivaltatilanteista keskustellaan lasten huoltajien kanssa ja etsitään yhdessä ratkaisuja. Turvallisuuden edistämiseen kuuluu myös tapaturmien suunnitelmallinen ehkäisy ja seuranta, turvallisuuskasvatus sekä tiloista ja välineistä huolehtiminen. Varhaiskasvatus edellyttää toimivaa ja sitoutunutta turvallisuuden johtamista sekä turvallisuusasiat hallitsevaa henkilöstöä.

Varhaiskasvatuslain 48 §:n mukaan yksityisen palveluntuottajan on laadittava omavalvontasuunnitelma varhaiskasvatustoiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi. Yksityisen palveluntuottajan on pidettävä omavalvontasuunnitelma julkisesti nähtävänä ja seurattava sen toteutumista.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi antaa määräyksiä omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (jatkossa Valvira) määräys Dnro V/22436/2023 19.6.2023 yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen toimipaikkakohtaisen omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. 

Arviointi

Kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatiminen on yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille lakisääteinen, varhaiskasvatuslain 48 §:ään perustuva ja Valviran määräyksellä tarkennettu, velvollisuus. Omavalvonnalla varmistetaan, että kaikki työntekijät toimivat yhteisesti sovittujen käytäntöjen mukaisesti. Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan sekä varhaiskasvatuksen asiakasturvallisuuden että laadun varmistamiseksi ja parantamiseksi suunnitellut menettelytavat ja siinä käytettävät asiakirjat. Omavalvonnan toteutumista pitää seurata, ja omavalvontasuunnitelman ajantasaisuus pitää tarkistaa säännöllisesti. Omavalvontasuunnitelma pitää olla julkisesti nähtävänä päiväkodissa siten, että omavalvonnasta kiinnostuneet voivat helposti ja ilman erillistä pyyntöä tutustua siihen. 

Esitetyn selvityksen perusteella Pilke tiedepäiväkoti Komeetassa omavalvontasuunnitelma on laadittu varhaiskasvatuslain 48 §:ää noudattaen ja päivitetty Valviran Dnro V/22436/2023 19.6.2023 määräyksen mukaisesti. Esitetyn selvityksen mukaan Pilke tiedepäiväkoti Komeetan turvallisuussuunnitelma on päivitetty syksyllä 2023 ja sisältää lähietsintäsuunnitelman.

Turvallisuus- ja omavalvontasuunnitelmat on käsitelty henkilöstön yhteisessä suunnittelupäivässä syyskuussa 2023. Selvityksen perusteella valvontaviranomainen toteaa, että valvonnan kohteena olleet omavalvontasuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma on Pilke tiedepäiväkoti Komeetassa laadittu asianmukaisesti, eikä valvonta-asia näin ollen anna aihetta toimenpiteisin.

Valvontaviranomainen antaa kuitenkin vielä hallinnollista ohjausta seuraavista seikoista: 

  • Valvontaviranomainen tuo esiin, että jatkossa turvallisuussuunnitelma täytyy päivittää vuosittain tai asioiden muuttuessa. 
  • Valvontaviranomainen suosittelee pelastustoimen turvallisuuskoulutuksen ja alkusammutusharjoituksen hankkimista päiväkodin henkilöstölle. Varhaiskasvatus edellyttää toimivaa ja sitoutunutta turvallisuuden johtamista sekä turvallisuusasiat hallitsevaa henkilöstöä, kuten Opetushallituksen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa todetaan. 
  • Valvontaviranomainen toteaa myös, että Säteilyturvakeskus (STUK) ohjeistaa päiväkoteja hankkimaan joditabletteja jokaista työntekijää ja lasta varten, mutta saadun selvityksen perusteella joditabletteja ei ole päiväkotiin hankittu. Valvontaviranomainen suosittelee joditablettien hankkimista STUK:n ohjeistuksen mukaisesti.  
  • Valvontaviranomainen toteaa myös, että Tampereen kaupungin valvontaan ja ohjaukseen täytyy aina toimittaa lasten tapaturmiin ja läheltä piti -tilanteisiin liittyvät lomakkeet. 

Sovelletut oikeusohjeet

Perusteluissa mainitut Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/540) 3 §, 4 §, 15 a-e §, 34–36 §, 42 §, 52–53 § ja 55-57 § 

Muutoksenhaku 

Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen johtajan antamaan valvontapäätökseen ei saa varhaiskasvatuslain (540/2018) 63 §:n 2 momentin mukaan hakea muutosta valittamalla.

 

Päätös

Valvonta-asiassa ei ole aihetta toimenpiteisin. Omavalvontasuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma on laadittu, päivitetty ja käsitelty henkilöstön kanssa asianmukaisesti.

Palveluntuottaja Pilke Päiväkodit Oy:n aluejohtajalle ja Pilke tiedepäiväkoti Komeetan päiväkodin johtajalle annetaan lisäksi vielä perusteluista tarkemmin ilmenevää hallinnollista ohjausta suunnitelmien päivittämisestä, henkilöstön kouluttamisesta, joditablettien hankinnasta ja tapaturmista ilmoittamisesta.

Valvonta-asian TRE:5054/12.06.01/2023 käsittely päättyy tähän.

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)