§ 29 Päätös varhaiskasvatuslain 57§ mukaisesta huomion kiinnittämisestä, Norlandia liikuntapäiväkoti Kunto

Lataa  Kuuntele 

TRE:585/12.06.01/2024

Päätöspäivämäärä

26.3.2024

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Valvontakoordinaattori, Pia-Christine Montin-Niemi p. 050 528 7379, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari p. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asian tausta ja toimivalta

Tampereen kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaan ja ohjaukseen on 28.1.2024 saapunut huoltajan tekemä epäkohtailmoitus Norlandia Päiväkodit Oy:n Liikuntapäiväkoti Kunnosta.

Varhaiskasvatuslain 52 §:n mukaan varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palveluntuottajan järjestämän ja tuottaman varhaiskasvatuksen osalta aluehallintovirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto sekä 50 §:ssä tarkoitettu kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija.

Kasvatus- ja opetuslautakunta toimii Tampereen kaupungin hallintosäännön 19 §:n mukaan varhaiskasvatuslain 50 §:n tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä. Kasvatus- ja opetuslautakunta on päätöksellään 20.2.2024 § 17 siirtänyt toimivallan päättää varhaiskasvatuslain 57 §:ssä tarkoitetusta huomautuksesta ja huomioon kiinnittämisestä sivistyspalvelujen palvelualueen johtajalle.

Epäkohtailmoitus

Epäkohtailmoituksen tehneiden huoltajien lapsi on ollut Tampereen Norlandia Kunnossa vuoden ajan. Huoltajat ovat tyytymättömiä palvelun laatuun sekä turvallisuuteen kyseisessä päiväkodissa. Lapsella on erilaisia ruoka-aineallergioita ja keväällä 2023 oli päiväkodin kanssa sovittu, että huoltajalle lähetetään kuva lapsen syömien ruokien tuoteselosteista. Huoltajien mukaan ruoan toimittajalta on jäänyt toistuvasti tulematta lapsen ruoka tai hänelle on annettu allergisoivia ruoka-aineita. Lisäksi yhdenvertaisuus ei ole toteutunut ja välipalatarjonta on paljon suppeampaa verrattuna muuhun ryhmään. Käytännössä välipala on ollut kiisseliä ja muroja.

Huoltajien mukaan tammikuussa 2024 kaikki lapsiryhmän aikuiset vaihtuivat ja allergisen lapsen kohdalla sattui ruoka-altistuksia henkilökunnan ammattitaidon ja/tai puutteellisen perehdytyksen takia useita kertoja. Lisäksi huoltajat ovat ilmaisseet huolensa lapsensa turvallisuudesta myös muutenkin kyseisessä päiväkodissa.

Epäkohtailmoituksen mukaan huoltajat aloittivat keskustelun edellisen johtajan kanssa kesällä 2023 liittyen fyysiseen väkivaltaan. Huoltajien mukaan hänen lapseensa on kohdistettu fyysistä väkivaltaa hoitopäivien aikana muiden lasten toimesta ja tämä on johtanut lääkärissä käynteihin. Päiväkodin johtaja vaihtui kesken selvittelyprosessin ja asia jäi kesken. Huoltajat eivät ole pyynnöistään huolimatta saaneet tilanteista poikkeamailmoitusten kopioita, eivätkä ohjeita kuinka hakea Norlandia Kunnon vakuutukselta antibiootteihin käytettyjä kuluja. Huoltajan otettua yhteyttä Vakuutusyhtiö Fenniasta kerrottiin, ettei päiväkoti ole tehnyt tapaturmailmoitusta, joten huoltajat eivät ole saaneet kulujaan takaisin.

Epäkohtailmoituksen mukaan päiväkodissa on toistuvasti alimiehitys henkilökunnassa ja se näkyy varsinkin hakutilanteissa iltapäivisin. Kukaan ei välttämättä osaa kertoa lapsen päivästä tai työntekijät tokaisevat, että heidän työaikansa päättyy ja he lähtevät kotiin kesken tilanteen

Selvitys

Valvontakoordinaattori on pyytänyt Norlandia Päiväkodit Oy:n aluejohtajalta ja Liikuntapäiväkoti Kunnon päiväkodin johtajalta selvityksen 31.1.2024 päivätyllä kirjeellään epäkohtailmoituksessa esiin tulleista asioista. Päiväkodin johtaja toimitti selvityksen 7.2.2024 ja sen liitteenä päiväkodin henkilöstötiedot ja taulukon päiväkodin henkilöstömitoituksesta ajalta 6.11.2023 – 26.1.2024.

Päiväkodin johtajalta saadun selvityksen mukaan Norlandia Kunnon henkilöstömitoitus vastaa varhaiskasvatuslain mukaista mitoitusta huomioiden epäpätevän henkilöstön käyttämisen mahdollisuuden määräaikaisesti tilanteessa, jossa pätevää henkilöstöä ei ole saatavilla. Päiväkodin johtaja on selvityksessään viitannut varhaiskasvatuslain 33 §:ään ja varhaiskasvatusasetuksen 1 §:ään

Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan allergisen lapsen aloittaessa päiväkodissa vanhemmat toimittavat lääkärintodistuksen lapsen allergioista. Näiden perusteella tehdään ruokatilaukset ja todistus ruokavaliosta toimitetaan ruuan valmistajalle. Mikäli on kyse vakavammasta allergiasta ja siihen liittyy esim. epipen-kynä, on päiväkodissa tarvittaessa käynyt lapsen allergioihin perehtynyt hoitaja esim. Taysista kertomassa juuri ko. lapsen ravitsemukseen liittyvistä asioista. Kerran kuussa päivitetään yhteisessä viikkopalaverissa allergisten ja lääkittävien lasten asiat koko päiväkodin tietoon.

Välipalatuotteet päiväkoti tilaa tukusta. Vakavasti allergisten lasten kohdalla käydään välipalalista läpi perheen kanssa ja mietitään yhdessä sopivat, korvaavat tuotteet. Mikäli tukusta ei näitä saa tilattua, ne haetaan kaupasta. Päiväkodissa suositaan perheessä käytettyjä tuttuja, lapselle maistuvia tuotteita.

Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan ruokatoimittaja oli on ollut 28.1.2024 asti Mehiläinen Ateriaali. Mikäli heiltä ei tullut allergiselle lapselle tilattua ruokaa tai ruoka oli vääränlaista, tästä reklamoitiin puhelimitse. 29.1.2024 alkaen ruokatoimittajana on toiminut Feelia foodservice. Feelian kanssa laatupoikkeamia ei ruuassa ole ollut.

Norlandian organisaatiotasoinen perehdytys alkaa Talmundon digitaalisella perehdytys aplikaatiolla. Tämän kautta työntekijä saa tietoa yrityksestä, sen arvoista ja toimintatavoista. Hän voi Talmundosta tarkastaa esimerkiksi työsuhteeseen liittyviä asioita, kuten työterveyteen, palkanmaksuun sekä henkilöstöetuihin liittyen. Yksiköstä löytyy perehdytyskansio, johon on kattavasti koottu tärkeät asiat, esimerkiksi turvallisuuteen liittyen. Johtaja vastaa uusien työntekijöiden organisaatio tasoisesta perehdytyksestä sekä koko päiväkotiin liittyvien asioiden perehdyttämisestä. Perehdytys lapsiryhmän asioihin tapahtuu lapsiryhmän tiimin toimesta.

Sijaisille on käytössä ns. pikaperehdytysopas. Lapsiryhmän asioihin sijaistettavan ryhmän kasvattajat perehdyttävät sijaisen. Vakituisten sijaisten kanssa johtaja/varajohtaja käy läpi turvallisuuteen ja muihin arjen tärkeisiin käytäntöihin liittyvät asiat. Päiväkodin johtajan perehdytyksestä vastaa aluejohtaja. Perehdytys on jaettu moniin eri osa-alueisiin (mm. toiminnan suunnittelu, tuloksen johtaminen, henkilöstöjohtaminen, asiakkuuksien hoito, myynti ja laskutus, pedagoginen johtaminen, viestintä, johdettavat yksiköt jne.)  ja on kestoltaan noin viisi viikkoa.

Päiväkodilla on Tampereella kattava sijaislista tuttuja sijaisia. Lisäksi Norlandia on vuoden 2023 lopussa ottanut käyttöön oman Norlandia Flex-sijaisjärjestelmän. Flexiin rekrytoidaan jatkuvasti uusia sijaisia. Flexin avulla sijaishaku arjessa helpottuu, kun aiempien puhelinsoittojen sijaan tehdään vain yksi Flex-haku.

Norlandia Kunnossa on sekä toimiston että taukotilan seinällä vaihe vaiheelta kuvattu ohje tapaturmailmoituksen teosta. Tämä perehdytetään uusille työntekijöille työsuhteen alussa. Norlandian sisäisen poikkeamailmoituksen tapaturmasta/läheltä-piti tilanteesta laatii ryhmän opettaja TQM- ohjelmaan. TQM:n ilmoitusten pohjalta toimintaa kehitetään siten, että laatupoikkeamat voidaan minimoida.

Varhaiskasvatuslain tavoitteiden pedagoginen toteutus päiväkodissa tapahtuu monin eri keinoin, jotka perustuvat varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä pedagogiseen osaamiseen. Muutamia keskeisiä pedagogisia käytäntöjä päiväkoti Kunnossa ovat:

  • Leikki: Leikin avulla lapsi oppii ja kehittyy monipuolisesti. Päiväkodissa leikkiä tuetaan tarjoamalla lapsille monipuolisia leikkiympäristöjä ja-välineitä sekä rohkaisemalla heitä leikkimällä yhdessä.
  • Lapsilähtöinen toiminta: Toiminta suunnitellaan ja toteutetaan lapsen tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan. Henkilökunta havainnoi ja dokumentoi lapsen toimintaa sekä reagoi hänen tarpeisiinsa ja oppimistarpeisiinsa.
  • Vuorovaikutus: Päiväkodissa panostetaan vuorovaikutukseen lapsen ja aikuisen välillä ja lasten kesken. Turvallinen ja kannustava ilmapiiri tukee vuorovaikutusta ja oppimista.
  • Monipuoliset oppimisympäristöt: Päiväkodissa on tarjolla erilaisia oppimisympäristöjä niin sisä- kuin ulkotiloissa, joissa lapset voivat tutkia ja oppia eri asioita eri tavoin.
  • Kasvatuskumppanuus: Yhteistyö vanhempien kanssa on keskeinen osa pedagogista toimintaa. Päiväkodissa kannustetaan avoimeen ja luottamukselliseen vuoropuheluun vanhempien kanssa. Saadun palautteen perusteella toimintaa kehitetään jatkuvasti vastaamaan paremmin lasten tarpeita ja tavoitteita.

Nämä pedagogiset käytännöt varmistavat, että varhaiskasvatuslain tavoitteet toteutuvat päiväkodissa käytännön tasolla ja että lapsilla on mahdollisuus kasvaa, kehittyä ja oppia monipuolisesti ja yksilöllisesti.

Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan epäkohtailmoituksen tehneiden huoltajien lapselle on Mehiläiseltä tullut muutaman kerran puutteellinen ruoka. Ruuaksi on toimitettu esim. perunamuusi ja salaatti, mutta oikeanlainen kastike on puuttunut. Näissä tilanteissa proteiini on päiväkodissa korvattu esim. kalkkunaleikkeellä. Nämä tilanteet on reklamoitu ruuan toimittajalle. Norlandia on vaihtanut ruuantoimittajan 29.1.2024 Feelia foodserviceen. Tämän jälkeen ongelmia ruokatoimituksissa ei ole 7.2.2024 mennessä ollut.

Epäkohtailmoituksen tehneiden huoltajien allergisen lapsen välipalatuotteet ovat päiväkodin johtajan selvityksen mukaan olleet turhan toistuvia. Lapsen välipala on äidille lähetettyjen kirjauksien mukaan koostunut erilaisista kiisseleistä, monista eri muroista, leivästä, hapankorpusta, graham-piirakoista sekä hedelmistä ja vihanneksista. Tähän korjauksena ryhmän opettaja kutsuu perheen palaveriin ja yhdessä huoltajien kanssa suunnitellaan päiväkodin välipalalistan mukaan lapselle korvaavat tuotteet välipalalle.

Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan lapsen ravitsemukseen liittyen lapsiryhmän henkilöstö lähettää kaikesta lapselle tarjottavasta ruuasta tuoteselosteen äidille viestillä. Huoltajan epäkohtailmoituksen mukaan tammikuussa 2024 allergisen lapsen kohdalla on sattunut ruoka-altistuksia henkilökunnan ammattitaidon ja/tai puutteellisen perehdytyksen takia useita kertoja. Lapselle oli syötetty mm. Juustoista-Bataattisosekeittoa sekä maitoproteiinia sisältäviä riisipiirakoita. Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan näitä huoltajan ja henkilökunnan välisiä viestejä tarkistettiin jälkeenpäin tämän juustoisen bataatti-sosekeitto asian kohdalla. Viestiketjussa on kuva juustoisen bataattisosekeiton tuoteselosteesta. Hetken päästä on lähetetty kuva oikeasta, ko. lapselle tarkoitetusta ruuasta ja selvitys, että epähuomiossa he olivat lähettäneet äidille väärän kuvan. Äiti kuittasi viestin ja yhdessä todettiin, että väärää ruokaa ei lapselle ennätetty antamaan.

Selvityksen mukaan tammikuussa 2024 ryhmän aikuisissa tapahtui valitettavasti muutosta. Kaikki kasvattajat eivät kuitenkaan vaihtuneet. Opettaja ryhmässä pysyi samana. Syyskaudella työskennellyt kelpoisuusehdot täyttämätön hoitaja jatkoi kevätkaudella opintojaan ja jäi työstä pois. Hänet saatiin korvattua pätevällä lastenhoitajalla, joka oli suorittanut viimeisen harjoittelunsa ennen joulua ko. ryhmässä. Toinen hoitaja siirtyi lääkärin kehotuksesta isompien lasten ryhmään ja hänen tilalleen ryhmään tuli pätevä, aiemmin talossa työskennellyt henkilö. Päiväkodin johtajan mukaan valitettavat muutokset saatiin paikattua niin hyvin kuin mahdollista.

Huoltajan kuvaaman purematapauksen (30.3.2023) poikkeamailmoitus on kirjattu 6.4.2023 Norlandian järjestelmään. Tämä on nyt perheelle toimitettu. Tapauksesta on kirjattu ilmoitus vakuutusyhtiölle ja perhe pääsee hakemaan korvauksen antibiootista.

Saadun selvityksen mukaan päiväkodissa ei ole suhdeluvuissa alimiehitystä. Työvuoroja muokattiin loppu vuodesta hieman iltapäiväpainotteisemmiksi, koska lasten hakuajat olivat selvästi muuttuneet myöhemmäksi ja työaikaleimauksista oli huomattavissa, että työntekijät olivat joutuneet venyttämään työpäiväänsä vuoron päätyttyä.

Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan palautteet otetaan vakavasti ja asiat käydään perheen kanssa läpi välittömästi. Toki näihin asioihin olisi päässyt puuttumaan ja oikaisemaan tilannetta nopeammin, jos perhe olisi ollut näistä asioista yhteydessä päiväkodin johtajaan. Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan päiväkodin johtaja on saanut tiedon epäkohtailmoituksessa esiin nostetuista asioista ensimmäistä kertaa tämän epäkohtailmoituksen kautta.

 ​​​​​Keskeiset sovellettavat säännökset

Varhaiskasvatuslain 3 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä 3 kohdan mukaan mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset ja 5 kohdan mukaan turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä.

Varhaiskasvatuslain 4 §:n mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu.

Varhaiskasvatuslain 10 §:n mukaan varhaiskasvatusympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen lapsen ikä, kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä.

Varhaiskasvatuslain 11 §:n 1 momentin mukaan varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto, jollei muun kuin päiväkodissa tai perhepäivähoidossa annetun varhaiskasvatuksen luonteesta muuta johdu. Ruokailu järjestetään ohjatusti kaikille läsnä oleville lapsille.

Varhaiskasvatuslain 21 §:n 1 momentin mukaan Opetushallitus määrää tähän lakiin perustuen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. 

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2022 kohdan 4.5 mukaan ruokakasvatuksen tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tukea monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Lapsia ohjataan omatoimiseen ruokailuun ja monipuoliseen, riittävään syömiseen. Päivittäiset ateriahetket järjestetään kiireettömässä ilmapiirissä opetellen ruokarauhaa ja hyviä pöytätapoja sekä yhdessä syömisen kulttuuria. Eri aistien avulla ja tutkimalla tutustutaan ruokiin, niiden alkuperään, ulkonäköön, koostumukseen ja makuominaisuuksiin. Ruoasta keskusteleminen, tarinat ja laulut edistävät lasten ruokasanaston kehittymistä. 

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2022 kohdan 4.5 mukaan varhaiskasvatuksessa pohditaan yhdessä lasten kanssa terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Lasten valmiuksia pitää huolta terveydestään sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan tuetaan. Lasten kanssa keskustellaan liikkumisen, levon ja hyvien ihmissuhteiden merkityksestä hyvinvoinnille ja terveydelle. Lasten kanssa opetellaan turvallisuuteen liittyviä asioita päivittäisissä tilanteissa. Näitä voivat olla muun muassa pukeutumis-, ruokailu-, leikki- sekä ulkoilutilanteet. 

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2022 kohdan 2.6 mukaan päivittäin toistuvat tilanteet, kuten ruokailu, pukeminen ja riisuminen, lepo ja hygieniasta huolehtiminen, ovat keskeinen osa lapsen päivää ja osa pedagogista toimintaa. Varhaiskasvatuksen hoitotilanteet ovat aina samanaikaisesti kasvatus- ja opetustilanteita, joissa opitaan esimerkiksi vuorovaikutustaitoja, itsestä huolehtimisen taitoja, ajan hallintaa sekä omaksutaan hyviä tottumuksia.

Varhaiskasvatuslain 25 §:n mukaan kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa ja jotta myös vammaisten ja muiden lasten tuen tarpeisiin vastataan. Kunnan käytettävissä on oltava varhaiskasvatuksessa esiintyvää tarvetta vastaavasti varhaiskasvatuksen erityisopettajan palveluja. Lisäksi varhaiskasvatuksessa voi olla lasten tarpeet ja varhaiskasvatuksen tavoitteet huomioiden myös muuta henkilöstöä. Lain 1 §:ssä tarkoitetulla päiväkodilla tulee olla toiminnasta vastaava johtaja.

Varhaiskasvatusasetuksen (753/2018) 1 §:n 1 momentin mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26–28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä tarkoitettu ammatillinen kelpoisuus. (30.12.2019/1586). Pykälän 2 momentin mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on 1 momentissa mainittu ammatillinen kelpoisuus enintään 13 enintään viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden.

Varhaiskasvatuslain 33 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksessa toimivan 26–32 §:ssä säädetyn henkilöstön tehtävään ei saada henkilöä, jolla on säädetty kelpoisuus, tehtävään voidaan ottaa enintään vuoden ajaksi kerrallaan henkilö, jolla suoritettujen opintojen perusteella on riittävät edellytykset ja tehtävän edellyttämä taito tehtävän hoitamiseen.

Varhaiskasvatuslain 34 §:n mukaan varhaiskasvatuksen ryhmät tulee muodostaa ja tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa.

Varhaiskasvatuslain 35 §:n 1 momentin mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa.


Arviointi 

Esitetyn selvityksen perusteella palveluntuottajan toiminnassa on ilmennyt lasten varhaiskasvatuksen laatuun liittyviä epäkohtia, jotka ovat korjattavissa palveluntuottajan omilla korjaavilla toimenpiteillä. 

Varhaiskasvatukselle varhaiskasvatuslain 1 §:ssä säädettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi varhaiskasvatuslaissa muun ohella säädetään 34 §:ssä ryhmien muodostamisesta ja 25 §:ssä riittävästä määrästä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä. Liikuntapäiväkoti Kunnossa on kuusi lapsiryhmää. Saadun henkilöstöselvityksen mukaan kukaan syksyllä 2023 varhaiskasvatuksen opettajana toiminut työntekijä ei täyttänyt varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuusvaatimuksia. Selvityksen mukaan keväällä 2024 päiväkodissa toimii yksi kelpoisuusehdot täyttävä varhaiskasvatuksen opettaja ja toinen valmistuu kevään aikana.  

Saadun selvityksen mukaan koko päiväkodin lasten ja henkilökunnan välinen suhdeluku ei ylittynyt 6.11.2023 – 26.1.2024 aikana varhaiskasvatuslain 35 §:ssä ja varhaiskasvatusasetuksen 1 §:ssä säädetystä. Vastaavana ajanjaksona yksittäisissä lapsiryhmissä oli suhdeluvun ylityksiä. Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan kaksi lapsiryhmää muodostaa aina yhdessä kotialueen, jossa tarvittaessa jaetaan lapsia pienryhmiin tai siirretään aikuisia yli ryhmärajojen. Valvontaviranomainen toteaa, että henkilöstön sijoittumisella epätasaisesti lapsiryhmiin voi olla kielteisiä vaikutuksia varhaiskasvatuksen laatuun, työntekijöiden työssä jaksamiseen sekä lasten turvallisuuteen varhaiskasvatuksessa.

Huoltajien epäkohtailmoituksen mukaan ruoan toimittajalta on jäänyt toistuvasti tulematta lapsen ruoka tai hänelle on annettu allergisoivia ruoka-aineita ja lapsen välipalatarjonta on ollut muuta ryhmä suppeampaa. Päiväkodin johtajan selvityksen mukaan lapsiryhmän henkilöstö lähettää kaikesta lapselle tarjottavasta ruuasta tuoteselosteen lapsen äidille viestillä ja tarvittaessa ratkaisee ruoan toimittajan puutteelliset ateriakokonaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla.  Päiväkodin johtaja myöntää selvityksessään, että huoltajien allergisen lapsen välipalatuotteet ovat olleet turhan toistuvia. Tähän korjauksena ryhmän opettaja kutsuu perheen palaveriin ja yhdessä huoltajien kanssa suunnitellaan päiväkodin välipalalistan mukaan lapselle korvaavat tuotteet välipalalle. 

Valvontaviranomainen kiinnittää palveluntuottaja Norlandia Päiväkodit Oy:n sekä päiväkodin johtajan ja aluejohtajan huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen. 

Päiväkodin johtajan ja aluejohtajan tulee huolehtia, että päiväkodin kaikissa lapsiryhmissä työskentelee riittävästi kelpoisuusehdot täyttäviä työntekijöitä ja pedagogiikka on laadukasta. 

Aluejohtajan ja päiväkodin johtajan on varmistettava hyvällä johtamisella, toimivalla työvuorosuunnittelulla ja riittävällä sijaisjärjestelmällä henkilöstön jakautuminen tasaisesti lapsiryhmiin. 

Sovelletut oikeusohjeet 

Perusteluissa mainitut
Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/540): 5 §, 25 §, 39 §, 43 §, 52–53 §, 57 §, 59 § ja 63 §

Muutoksenhaku 

Tähän huomion kiinnittämistä koskevaan valvontapäätökseen ei saa varhaiskasvatuslain (540/2018) 63 §:n 2 momentin mukaan hakea muutosta valittamalla.
 

Päätös

Palveluntuottaja Norlandia Päiväkodit Oy:n aluejohtajan ja Norlandia Liikuntapäiväkoti Kunnon päiväkodin johtajan huomiota kiinnitetään toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen ja hyvän hallintotavan noudattamiseen. 

Toiminnan asianmukaisen järjestämisen osalta huomiota kiinnitetään varhaiskasvatuslain 3 §:n 1 momentin 1, 3, ja 5 kohdissa säädettyjen varhaiskasvatuksen tavoitteiden huomioimiseen päiväkodin johtamisessa sekä varhaiskasvatuslain 10 §:ssä ja 34 §:ssä säädettyjen varhaiskasvatuksen toiminnan edellytysten huomioimiseen toiminnan järjestämisessä perusteluissa tarkemmin kerrotusti.

Muilta osin asia ei anna aihetta toimenpiteisiin. 

Valvonta-asian TRE:585/12.06.01/2024 käsittely päättyy tähän. 

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)