§ 69 Lausunto eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle koskien kantelua ennakkoäänestyksen estymisestä TAYS Keskussairaalan psykiatrisella osastolla

Lataa  Kuuntele 

TRE:926/00.00.02/2024

Päätöspäivämäärä

21.3.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Juristi Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin,​ puh. 040 570 4065,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Lakiasiainjohtaja Laura Klami:

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on lähetetty kantelu, jossa kantelija arvostelee viranomaisten menettelyä presidentinvaalin 2024 ennakkoäänestystä koskevassa asiassa. Kantelijan mukaan hän oli 23.1.2024 ollut TAYS:n psykiatrisessa osastohoidossa. Kantelun mukaan hoitohenkilökunta oli estänyt kantelijan äänestämisen viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä. Kantelijan mielestä hänen perustuslaillinen äänioikeutensa ei ollut toteutunut.

Oikeusasiamiehen kanslia on pyytänyt Tampereen kaupunginhallitusta ja keskusvaalilautakuntaa toimittamaan kantelun tutkimiseksi tarvittavan vaalitoimikunnan selvityksen ja antamaan oman lausuntonsa asiassa. Lausunto ja selvitys tulee lähettää oikeusasiamiehen kansliaan viimeistään 22.3.2024. Kantelun johdosta eduskunnan apulaisoikeusasiamies on pyytänyt erilliset selvitykset Pirkanmaan hyvinvointialueelta ja Nokian kaupungin vaaliviranomaisilta.

Keskusvaalilautakunta on pyytänyt ja saanut selvityksen 1. vaalitoimikunnalta koskien kantelua ennakkoäänestyksen estymisestä TAYS Keskussairaalan psykiatrisella osastolla. Lisäksi keskusvaalilautakunta on antanut oman lausuntonsa 11.3.2024 § 33. Keskusvaalilautakunnan lausunto on päätöksen liitteenä.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivia laitoksia ovat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset. Kaupunginhallitus päätti 6.11.2023 § 456 asettaa vuoden 2024 presidentinvaalia varten 12 vaalitoimikuntaa ja valitsi kuhunkin vaalitoimikuntaan 3 jäsentä ja 4 varajäsentä. Lisäksi kaupunginhallitus määräsi vaalitoimikunnat toimittamaan presidentinvaalin ennakkoäänestyksen nimeämissään laitoksissa.

Keskusvaalilautakunnan antamassa lausunnossa 11.3.2024 on seikkaperäisesti kuvattu, miten laitosäänestyspaikkojen asettamisprosessi Tampereella on tapahtunut ja miten keskusvaalilautakunnan sihteeri sekä keskusvaalilautakunnan toimiston henkilöstö ovat valmistelleet asian kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallituksen puolesta yhdytään keskusvaalilautakunnan lausuntoon siltä osin kuin se koskee kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvia kohtia. Lisäksi kaupunginhallituksen puolesta todetaan, että laitosäänestyksen valmistelussa on toimittu vaalilain ja oikeusministeriön ohjeiden mukaisesti.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 36 § 36)-​kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kanteluihin vastaamisesta.

Päätös

Päätöksen perusteluosa hyväksytään lausunnoksi eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle koskien kantelua ennakkoäänestyksen estymisestä TAYS Keskussairaalan psykiatrisella osastolla.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)