§ 8 Lausunto Särkänniemen satama-alueen uuden sillan ja kahden aallonmurtajan rakentamisesta ja rantamuurien korjaamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:566/11.01.02/2024

Päätöspäivämäärä

2.4.2024

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin vesiluvan mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Särkänniemen satama-alueen uuden sillan ja kahden aallonmurtajan rakentamista ja rantamuurien korjaamista sekä valmistelulupaa. Lausunto pyydetään 17.4.2024 mennessä, Dnro LSSAVI/208/2024.


Tampereen kaupunki hakee vesilain mukaista lupaa Särkänniemen satama-alueelle sijoittuvan kevyen liikenteen sillan ja kahden uuden aallonmurtajan rakentamiseksi sekä nykyisten rantamuurien korjaamiseksi. Lisäksi hakija hakee vesilain mukaista valmistelulupaa töiden aloittamiseksi jo ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Hankealue sijaitsee Näsijärvessä Mustanlahden ja Kortelahden alueella Paasikiventien ja Särkänniemen välissä. Hankkeen tarkoituksena on parantaa Särkänniemen alueen kevyen liikenteen saavutettavuutta sekä Näsijärven rantojen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Nykyisten huonokuntoisten rantamuurien uusiminen on tarpeen käyttöturvallisuuden parantamiseksi.


Satama-alueen keskivaiheille rakennetaan uusi teräsbetonirakenteinen, kaksihaarainen kevyen liikenteen silta (ns. Särkän silta). Siltahaarojen kokonaispituudet ovat 73,0 m ja 113,5 m. Silta tukeutuu satama-altaassa neljään vesialueelle rakennettavaan tukilinjaan. Suunnitellun sillan kohdalle rakennetaan tarvittaessa erillinen työsilta. Satama-alueen rantamuurit uusitaan nykyisen rantaviivan kohdalle. Rantamuurien edustalle vesistöön tehdään tukitäyttöjä (massamäärä enintään 5 000 m3) riittävän vakavuuden varmistamiseksi. Tukitäyttöjen alta syrjäytyvien massojen määrä on enintään 200 m3. Tukitäytöt tehdään enintään Näsijärven vesiväylän haraussyvyyteen N2000 +92,05 m saakka. Satama-alueen Tammerkosken puoleiseen päähän rakennetaan kaksi kiinteää ja alta avointa paalutettua teräsbetonirakenteista aallonmurtajalaituria suojaamaan aluetta aallokolta. Aallonmurtajalaiturien pituudet ovat noin 40 m (eteläinen) ja 60 m (pohjoinen). Rakennustöiden yhteydessä satama-alueella tehdään tarvittaessa pienimuotoista ruoppausta (massamäärä enintään 250 m3).


Kaikki työnaikaista samennushaittaa aiheuttavat työt toteutetaan vesistöön asennettavien suojaverhojen sisäpuolella. Hankkeen vesistövaikutuksia seurataan erillisen tarkkailuohjelman mukaisesti.

Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet sijoittuvat seuraaville Tampereen kaupungin omistamille maa- ja vesialueille: 837-101-9901-0, 837-108-801-4, 837-108-9906-0 ja 837-876-9-0. Hanke on tarkoitus toteuttaa pääosin kahden vuoden ja kokonaisuudessaan kolmen vuoden kuluessa luvan lainvoimaiseksi tulosta.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.
 

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen: 

Maakuntakaava
Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on keskustatoimintojen aluetta (C). Vesialue on osoitettu maaseutualueeksi. Alue kuuluu kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen. Mustanlahden rantaan on osoitettu ulkoilureitti. Mustanlahden satama ja purjehdusseuran paviljonki on osoitettu maakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.    


Yleiskaava
Keskustan strategisessa osayleiskaavassa (tullut voimaan 16.1.2019) Särkänniemen alue ja Mustanlahden satama-alue on osoitettu keskustatoimintojen ja matkailupalvelujen sekoittuneeksi alueeksi. Merkintä korostaa alueen kehittämistä osana laajenevaa keskustaa. Vesialue on osoitettu vesialueeksi.


Alue kuuluu kaupunkiympäristön kehittämisvyöhykkeeseen. Särkänniemen, Onkiniemen ja Mustanlahden alueella ympäristön laatuun, toiminnallisuuden parantamiseen ja saavutettavuuteen keskustasta tulee kiinnittää huomiota. Alueella sallitaan täydennysrakentaminen. Särkänniemeen ja matkailuun liittyviä toimintoja on sijoitettava Mustanlahden alueelle siten, että alueesta tulee nykyistä kiinteämpi osa keskustaa. Alueiden välistä kytkeytymistä ja liikkumisen sujuvuutta tulee parantaa. Kävelyn ja pyöräilyn asemaa tulee parantaa ja ympäristön häiriötekijät tulee poistaa. Mustanlahden sataman toimintaa ei saa estää eikä haitata.


Alue kuuluu myös Näsijärven ja Pyhäjärven rantojen kehittämisvyöhykkeisiin. Rantojen kehittämisen on vahvistettava Tampereen keskustaa järvenrantakaupunkina. Rantojen maankäyttöä on kehitettävä siten, että rannoille syntyy pääkäyttötarkoituksen lisäksi monipuolisia virkistyspalveluita ja -toimintoja sekä korkeatasoisia virkistäytymiseen soveltuvia alueita. Reittien jatkuvuutta rantojen suuntaisesti ja rantojen saavutettavuutta osana kaupungin keskustaa on parannettava. Alueilla on useita toimivia satamia ja venevalkamia. Niiden toimintaa tulee tukea. Tarkemmassa suunnittelussa määritellään toimintaan liittyvät rakennukset, rakennelmat, laitteet ja sallittu rakentamisen määrä.


Mustanlahden rantaan on osoitettu kehitettävä viher- ja virkistysvyöhyke sekä viher- ja virkistysverkon tai liikunta-alueen kehittämisen kohde tai tarve.


Kortelahden koillispäähän on osoitettu kolme muinaismuistolailla rauhoitettua kiinteää muinaisjäännöstä. Ne ovat kaikki alusten hylkyjä. Kohteiden kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen on kielletty. Kohteita koskevista suunnitelmista on pyydettävä museoviranomaisen lausunto. Muinaisjäännöksen laajuus tulee selvittää museoviranomaiselta.


Keskustan strategisen osayleiskaavan kartalla 2, liikenne, satama-alue on kävelykeskustana kehitettävä hitaan liikkumisen aluetta. Liikenneympäristöä on kehitettävä kävelyn ehdoilla. Alueella on parannettava jalankulkijoiden olosuhteita viihtyisien, monipuolisten, laadukkaiden ja esteettömien kävelyalueiden, kävelypainotteisten katujen, kävelykatujen ja –reittien avulla. Aluetta on kehitettävä keskustan liikenneverkkosuunnitelman periaatteiden mukaisesti. Maanalaisen pysäköintiverkoston toteuttamisen myötä alueen kadunvarsien pysäköintipaikkoja vähennetään. Alueen kaupunkivihreää on vahvistettava. Hitaan liikkumisen alueella pyöräily on ohjattava ajoradoille lukuun ottamatta pyöräilyn pääreittejä.


Alueelle on osoitettu jalankulun yhteystarve Hämeenpuiston pään ja Onkiniemen välille Mustalahden ja Särkänniemen kautta. Yhteyden toteuttamisedellytykset on tutkittava tarkemmassa suunnittelussa. Liikenneväylien ja vesistöjen kävelylle aiheuttamaa estevaikutusta on vähennettävä mahdollisuuksien mukaan.


Satamalla on oma kohdemerkintä osayleiskaavan kartalla 2. Sataman häiriötön toiminta on otettava huomioon suunniteltaessa lähiympäristön maankäyttöä sekä uusia kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä. Satamasta koilliseen on osoitettu matkustajaliikenteen laivareitti.
Paasikivenkadun pohjoispuolella kulkee tärkeä jalankulun reitti sekä seudullinen pyöräilyn pääreitti. Laiturikadun luoteispuolelle on osoitettu keskitetty pyöräpysäköinti. Pysäköinti sijoitetaan ensisijaisesti sisätilaan tai katoksen alle.

Asemakaava
Särkänniemen alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 11.4.2022 hyväksymä ja 20.9.2023 voimaan tullut asemakaava nro 8663. Asemakaavassa satama-alueella on merkintä LS-2: Satama-alue, jolle saadaan rakentaa satamatoimintoja, vesiurheilua ja -liikennettä sekä huvi- ja viihdepalveluita palvelevia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita. 


Satama-alue on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti tärkeä alue. Aluetta koskevien muutos- ja rakennustoimenpiteiden sopeutumiseen ympäristöönsä on kiinnitettävä erityistä huomiota. (sj-11).

Särkänsillalla varatulla alueella on merkintä si-jk: Vesialueen ylittävä silta, joka on varattu yleiselle jalankululle. Vesialueelle on osoitettu ohjeellinen vesialueen osa, jolle voidaan sijoittaa aallonmurtajan rakenteita (w-2).

Suunniteltu toiminta on asemakaavan mukaista, eikä asemakaavoituksella ole asiaan huomautettavaa.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)