§ 153 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran avustaman asumisneuvonnan järjestäminen vuonna 2024

Lataa  Kuuntele 

TRE:824/00.01.06/2024

Päätöspäivämäärä

14.3.2024

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, 041 731 3230, elina.i.pekkarinen@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asumisneuvonta on kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamisen ohella kuntien vaikuttavimpia keinoja puuttua alueensa asunnottomuuskehitykseen. Asumisneuvonnalla vähennetään ja ennaltaehkäistään häätöihin johtavia asumisen kriisitilanteita ja tuetaan asumisen onnistumista esimerkiksi paikkasuhdetta vahvistavan orientaation keinoin. Asunnottomien määrä kääntyi Tampereella vuonna 2023 laskuun. Yksineläviä asunnottomia henkilöitä arvioitiin olevan 274, ja heistä 33 arvioitiin pitkäaikaisasunnottomiksi. Pitkäaikaisasunnottomien määrä laski yli 31 prosenttia vuodesta 2022 ja puolittui vuodesta 2021. Tampereen kaupungin Asukas ensin -asumisneuvontahankkeessa työskenneltiin lähes 600 asiakkaan kanssa yksilö- ja ryhmämuotoisesti. Vuonna 2023 asumisneuvonnalle olisi ollut enemmän kysyntää kuin mihin pystyttiin vastaamaan. Vuoden 2024 helmikuussa hankkeessa aloittaa kaksi uutta asumisneuvojaa kahden aiemmin hankkeessa työskennelleen lisäksi.

Tampereen väestönkasvu on viime vuosina ollut ennätyksellisen voimakastta. Vuonna 2023 väkiluku kasvoi yhteensä 6057 henkilöllä, mikä on yli 1200 asukasta enemmän kuin edellisvuonna. Nettomaahanmuutto oli Tampereella vuonna 2023 3138 henkilöä, eli väestönkasvusta nettomaahanmuuton osuus on yli puolet. 20–29-vuotiaat muodostavat väkiluvultaan Tampereen suurimman ikäryhmän - Tampere on vetovoimainen opiskelijakaupunki. Tampereen väestönkasvusta tiedetään myös, että muuttaneiden henkilöiden sosioekonomisissa taustatekijöissä korostuvat pienituloisuus ja työttömyys. Köyhyyden tiedetään olevan yksi asunnottomuuden riskitekijöistä.

Tampereen kaupungin Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtoryhmä päätti, että Asukas ensin -hankkeen asumisneuvontaa jatketaan kaupungin omana toimintana neljän asumisneuvojan henkilöresurssilla edellyttäen, että Tampereen kaupunki saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta hankkeelle avustusta. Avustusta haettiin hankkeen kokonaiskustannuksiin (355 300 euroa), ja  Ara myönsi avustusta 163 438 euroa (päätös tehty 18.1.2024). Myönnetyn avustuksen laskennallinen taso on 46 prosenttia.

Asunnottomuutta ennaltaehkäisevä asumisneuvonta vähentää merkittävästi yhteiskunnalle asunnottomuudesta syntyviä kustannuksia. Yhden asunnottoman käyttämien palvelujen hinta yhteiskunnalle on jotain 10 000 - 40 000 euron väliltä, ja yhden häädön hinnaksi on laskettu 6300 euroa. Asumisneuvonnan vaikuttavuutta puoltaa lisäksi asiakkailta kerätty kokemustieto.

Asunnottomuuden vähentämistyön toimintaympäristö muuttui vuonna 2023 hyvinvointialueiden aloittaessa vuoden vaihteessa toimintansa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä on hyvinvointialueiden ja kaupunkien yhteinen. Vuonna 2023 Tampereen kaupunki, Pirkanmaan hyvinvointialue, järjestöt ja vuokra-asuntoyhteisöt tekivät tiivistä yhteistyötä asunnottomuuden vähentämiseksi ja tamperelaisten asumisen turvaamiseksi ja asumisen onnistumisen edellytysten varmistamiseksi. Vastuita asumisneuvonnan järjestämisestä jaettiin siten, että kaupunki vastasi ennaltaehkäisevästä, matalan kynnyksen asumisneuvonnasta tilanteissa, joissa henkilö ei tarvitse sosiaalihuoltolain mukaisia sosiaalipalveluja, ja Pirkanmaan hyvinvointialue korjaavista toimenpiteistä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen tuen tarpeeseen vastaamisesta. Vuonna 2024 vastuiden jakoa selkiytetään entisestään.

Vuonna 2024 Asukas ensin -asumisneuvontahankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa ja juurruttaa hankekausien 2022 ja 2023 aikana kehitettyä yksilö-, perhe- ja ryhmämuotoista toimintaa, kouluttaa muita ammattilaisia asumisen asioissa, kehittää ja rakenteistaa yhteistyökumppaneiden kanssa tehtävää työtä (Pirha, Kela, vuokranantajat), toteuttaa työparityötä ja parantaa neuvonnan saatavuutta ja saavutettavuutta henkilöstöresursseja lisäämällä (+2 htv).

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasäännön 4 §:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu kiinteistöjohtajan tehtäviin.

Projektissa käsiteltävien henkilötietojen osalta henkilörekisterin vastaava viranhaltija on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektin kokonaiskustannusarvio 355 300 euroa,​ josta Aran rahoituksen osuus on 163 438 euroa. Tampereen kaupungin omarahoitusosuudesta vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä.

Projektin toteuttamisaika on 1.1.-31.12.2024. Rahoitus on käytettävissä 31.12.2024 saakka. Tampereen kaupungin ja Aran välille on solmittu sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä vuosina 2023-2027. Sopimuksen tarkoituksena on saattaa käytäntöön pääministeri Marinin hallituksen hallitusohjelman tavoite turvata riittävä asumisneuvonta Aran ja kuntien välillä. 

Projektin strateginen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm. Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektipäällikkönä toimii kiinteistöt,​ tilat ja asuntopolitiikka -​palveluryhmään kuuluvan Kestävä asuminen ja rakentaminen -​yksikön kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Tiina-Maija Mattila konsernihallinnon tukipalveluista. Projektipäällikön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus, tilaamisoikeudet ja hankintapäätökset projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti. Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta,​ taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Asumisen rahoitus-​ ja kehittämiskeskus Aran avustamaan Asukas ensin -​asumisneuvontahankkeeseen ajalla 1.1.-31.12.2024. Asumisneuvontahankkeen toteutuksesta vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluva kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö.

Ara myöntää kunnille avustuksia asumisneuvonnan laajentamiseen, kehittämiseen ja toteuttamiseen. Aran avustus on vuonna 2024 enintään 46 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Ara maksaa avustuksen hankekauden päätyttyä.

Hankkeen Ara-avustuksen määrä on 163 438 euroa. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on 191 862 euroa ja se katetaan kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmästä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 355 300 euroa.

Aran ja Tampereen kaupungin kesken on laadittu sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä.

Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektipäälliköksi nimetään kiinteistöt,​ tilat ja asuntopolitiikka -​ palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -​yksikön kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. 

Projektin ohjausryhmän jäseniksi nimetään kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, Tampereen kaupunki; asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä, Tampereen kaupunki; projektisuunnittelija Elina Mustalahti, Tampereen kaupunki; projektisuunnittelija Noora Mehto, Tampereen kaupunki; projektisuunnittelija Juuli Mattila, Tampereen kaupunki; projektisuunnittelija Krista Hamunen, Tampereen kaupunki ja kutsutaan projektipäällikkö Elina Karri, Pirkanmaan hyvinvointialue; kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö, Pirkanmaan hyvinvointialue; asumisneuvontapäällikkö Anu Rantanen, Y-säätiö; asukaskoordinaattori Jaana Lehtinen, Tampereen Vuokratalosäätiö sr; asumisohjaaja Katja Viitala, Tampereen Vuokra-asunnot Oy sekä kehittämispäällikkö Anna Pekkarinen, Pikassos Oy.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135004. Projektin SAP-​tunnus on H1350_23_06.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.