§ 80 Pirkanmaan ELY-keskuksen päätös vaarantamiskiellosta

Lataa  Kuuntele 

TRE:783/11.04.01/2024

Päätöspäivämäärä

9.4.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Juristi Patricia Nikko, puh. 0400 239 710, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen ja elinvoiman palvelualueen kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm:

Pispalan moreeni ry on 29.1.2024 esittänyt Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus), että Tampereen kaupungissa Pispalan kaupunginosassa kiinteistöllä 837-601-1-283 sijaitseva rakennus osoitteessa Selkeenkuja 5/Pispalan valtatie 52, 33270 Tampere, määrättäisiin rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010, rakennusperintölaki) nojalla suojeltavaksi. Tampereen kaupunki on vaarantamiskieltoasiassa antamassaan lausunnossa todennut muun ohella, että kaavaprosessissa on riittävällä tavalla ja arvioinnilla selvitetty rakennuksen purkaminen säilyttämisen ja suojelun sijaan. Yhdyskuntalautakunnan hyväksymässä asemakaavamuutoksessa nro 8401 nämä olosuhteet ja tosiasiat on huomioitu oikealla ja riittävällä tavalla.

Rakennusperintölain 6 §:n 1 momentin mukaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi kieltää rakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä vaarantaviin toimenpiteisiin ryhtymisen (vaarantamiskielto). Vaarantamiskielto voidaan antaa, kun rakennuksen suojelua koskeva asia on vireillä (6.2 §).

ELY-keskus on 6.3.2024 antamallaan päätöksellä kieltänyt ryhtymästä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka vaarantavat suojeluesityksen kohteena olevan rakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä. Kielto on tullut voimaan, kun päätös on annettu tiedoksi rakennuksen omistajalle. Kielto on voimassa, kunnes suojelua koskeva asia on lainvoimaisesti ratkaistu, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen mukaan Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta on 30.1.2024 hyväksynyt asemakaavan, joka mahdollistaa suojeltavaksi esitetyn rakennuksen purkamisen. Vaarantamiskiellon tarkoituksena on estää rakennussuojelun vaarantuminen sinä aikana, kun suojeluasia on vireillä. Rakennuksen pysyvän suojelun edellytykset ratkaistaan erillisellä päätöksellä, ja Tampereen kaupungille varataan mahdollisuus lausua asiasta ennen päätöksen antamista.

Hallintosäännön 36 § 36)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää muun ohella muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Pirkanmaan ELY-keskuksen päätös 6.3.2024 PIRELY/958/2024 rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaisesta vaarantamiskiellosta merkitään tiedoksi ja päätökseen tyydytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)