§ 77 Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n lainan rahoittajan sekä takaus- ja velkakirjaehtojen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:557/02.04.04/2023

Päätöspäivämäärä

8.4.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta-​ ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö,​ rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti,​ puh. 040 131 9484,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin,​ puh. 040 570 4065,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti:

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy rakentaa Tampereen Sulkavuoreen seudullista jätevedenpuhdistamoa, jonka käyttöönotto alkaa vuonna 2025. Keskuspuhdistamo on Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven yhteishanke, joka turvaa jätevesien seudullisen käsittelyn pitkälle tulevaisuuteen ja vastaa kiristyviin lupaehtoihin. Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n omistus on seuraava: Tampereen kaupunki 71,2 prosenttia. Ylöjärven Vesi Oy 8,53 prosenttia, Kangasalan kaupunki 7,65 prosenttia, Lempäälän kunta 7,11 prosenttia, Pirkkalan kunta 5,05 prosenttia ja Vesilahden kunta 0,46 prosenttia.

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt 23.4.2018 § 76 omavelkaisen takauksen myöntämisestä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n lainoille (TRE:2119/02.04.04/2018). Päätöksellä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n puolesta sitoudutaan omavelkaiseen takaukseen enintään 310,0 milj. euron lainan takaisin maksamisesta korkoineen ja muine lainaehtoineen enintään 30 vuoden laina-ajaksi.

Tampereen kaupunginvaltuuston takauspäätöksellä on päätöksen perusteluosa huomioiden tarkoitettu, että taattavan hankkeen kokonaisrahoitus koostuu erillisistä ja vaiheittaisista kilpailutettavista lainaeristä, jotka nostetaan erillisiä velkakirjoja vastaan. Nämä erilliset saman hankkeen lainaeriä koskevat velkakirjarahoitukset muodostavat yhdessä takauspäätöksen mukaisen enintään 310,0 milj. euron suuruisen Tampereen kaupungin takauspäätöksellään takaaman lainamäärän.

Selvyyden vuoksi vahvistetaan, että Tampereen kaupunginvaltuuston takauspäätöksessä viittauksella ”enintään 30 vuoden laina-ajaksi” tarkoitetaan taattavan velkakirjan tai velkakirjojen eräpäivää, joka voi olla enintään 30 vuotta velkakirjan nostopäivästä. Selvyyden vuoksi edelleen vahvistetaan, että takauspäätöksellä ei siten ole tarkoitettu takaajan vastuun ajallista rajoittamista eikä sitä, että takaussitoumuksen/takaussitoumusten antaminen taattavasta velkakirjasta/velkakirjoista tulisi antaa ja toimeenpanna voimassaololtaan määrätyksi ajaksi. Näin ollen konsernijohtaja vahvistaa velkakirjasta/velkakirjoista annettujen takaussitoumuksen/takaussitoumusten olevan ja annetut toistaiseksi voimassa olevina ja velvoittavan Tampereen kaupunkia täysimääräisesti annettuina takaussitoumuksena/takaussitoumuksina ehtojensa mukaisesti.

Takauksella on kuntalain 129 §:n 1 momentin edellyttämä vastavakuus. Takauksen vakuudeksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy on pantannut kaupungille 310,0 milj. euron edestä yrityksen irtaimeen omaisuuteen kohdistuvia yrityskiinnityksiä. Kaupunki sitoutuu jakamaan vakuuden muiden takaajien kanssa omistus- ja takaussuhteiden mukaisesti. Valtuuston päätöksen mukaisesti takauksesta peritään vuotuinen 0,3 prosentin suuruinen takausprovisio. Valtuusto on päätöksessään valtuuttanut konsernijohtajan hyväksymään lainan rahoittajan ja velkakirjan. 

Tampereen kaupunki on ennen takaussitoumuksen antamista asianmukaisesti ja oikeudellisesti pätevästi toimeenpannut ja vastaanottanut Tampereen kaupunginvaltuuston takauspäätöksellä annettavaksi edellytetyt vastavakuuksia koskevat panttaussitoumukset ja takaussitoumukset ja vastaanottanut vastavakuudet. Vastavakuudet on asianmukaisesti jaettu mahdollisten muiden takaajien kanssa siten kuin takauspäätöksessä on edellytetty.

Keskuspuhdistamon rakentaminen aloitettiin vuonna 2018. Hankekokonaisuuteen kuuluu jätevedenpuhdistamo Sulkavuoressa, siirtoviemärit ja kaksi pumppaamoa. Valtuuston päätöksessä mainitaan, että hankkeen rakennusurakat alkavat huhtikuussa 2019 jatkuen aina 2023 vuoden loppuun asti. Hankkeen kokonaisaikataulu on valtuuston päätöksen jälkeen siirtynyt eteenpäin.

Hankkeen kokonaisrahoitustarpeesta on nostettu tällä hetkellä ennen nyt nostettavaa erää 270 milj. euroa ja nostettavan erän jälkeen 300 milj. euroa eli nostovaraa on vielä tämän erän noston jälkeen 10 milj. euroa.

Esitettävän lainaerän rahoittaja on Kuntarahoitus Oyj, jonka takaus- ja velkakirjaehdot eivät ole muuttuneet aiemmin 12.5.2023 § 84 konsernijohtajan päätöksellä hyväksytyistä. Lisäksi selvyyden vuoksi todetaan, että taattujen velkakirjojen yhteenlaskettu lainamäärä ei ylitä Tampereen kaupunginvaltuuston 23.4.2018 § 76 lainvoimaisen takauspäätöksen mukaista taattavan lainan enimmäislainamäärää eikä yksittäisten taattujen velkakirjojen laina-aika ylitä takauspäätöksen sallimaa enimmäislaina-aikaa.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 22.3.2024 Kuntarahoitus Oyj:n tarjouksen 30 milj. euron lainasta 30 vuoden laina-ajalle. Hallituksen päätösote ja tarjousasiakirja ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii rahoituspäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Saara Unnanlahti. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hallintosäännön 36 § 12)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää valtuuston päätöksellä myönnettyjen lainojen ja takausten asiakirjoista ja ehdoista.

Päätös

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n 30 milj. euron lainan rahoittajaksi hyväksytään Kuntarahoitus Oyj.

Liitteenä olevat takausasiakirjat hyväksytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.