Keskusvaalilautakunta, kokous 11.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 33 Lausunto eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle koskien kantelua ennakkoäänestyksen estymisestä TAYS Keskussairaalan psykiatrisella osastolla 

TRE:926/00.00.02/2024

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on lähetetty kantelu, jossa kantelija arvostelee viranomaisten menettelyä presidentinvaalin 2024 ennakkoäänestystä koskevassa asiassa. Kantelijan mukaan hän oli 23.1.2024 ollut TAYS:n psykiatrisessa osastohoidossa. Kantelun mukaan hoitohenkilökunta oli estänyt kantelijan äänestämisen viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä. Kantelijan mielestä hänen perustuslaillinen äänioikeutensa ei ollut toteutunut.

Oikeusasiamiehen kanslia on pyytänyt Tampereen kaupunginhallitusta ja keskusvaalilautakuntaa toimittamaan kantelun tutkimiseksi tarvittavan vaalitoimikunnan selvityksen ja antamaan oman lausuntonsa asiassa. Lausunto ja selvitys tulee lähettää oikeusasiamiehen kansliaan viimeistään 22.3.2024. Kantelun johdosta on pyydetty myös erilliset selvitykset Pirkanmaan hyvinvointialueelta ja Nokian kaupungin vaaliviranomaisilta.

1. vaalitoimikunta on 18.2.2024 lähettänyt keskusvaalilautakunnalle oman selvityksensä asiassa. Selvityksessä on kuvattu vaalitoimikunnan toimintaa TAYS Keskussairaalan psykiatrisella osastolla.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin laatima luonnos lausunnoksi on päätöksen liitteenä. Lausunnon mukaan keskusvaalilautakunta ja 1. vaalitoimikunta ovat toimineet laitosäänestyksen järjestämisessä vaalilain ja oikeusministeriön ohjeiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Juristi

Liitteenä oleva lausunto eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia