Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 10.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 19 Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuosikertomus 2023 

TRE:4088/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltopäällikkö Anu Toppila, puh. 040 806 3362, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuosikertomuksessa esitetään lautakunnan toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutuminen vuonna 2023. Laadittu raportti on liitteenä.

Jätehuoltolautakunta asetti vuoden 2023 toiminnallisiksi tavoitteiksi uuden jätelain ja jätehuoltomääräysten toimeenpanon, kiinteistöittäisten jätteenkuljetusalueiden päivittämisen sekä jätestrategian toimeenpanon. Kaikki toiminnalliset tavoitteet toteutuivat suunnitellusti.

Lautakunnan asettamat toiminnalliset mittarit sen sijaan toteutuivat osittain. Hakemusten ja ilmoitusten käsittelylle asetettu määrällinen tavoite toteutui, samoin sidosryhmäyhteistyötä koskeva tavoite. Poikkeamia oli kuitenkin jätemaksumuistutusten ja jätehuoltomääräysten poikkeamishakemusten käsittelyaikatavoitteen sekä seurantatyölle asetetun määrällisen tavoitteen saavuttamisessa. Poikkeamat johtuivat pääasiassa hakemusten määrän lisääntymisestä sekä vireille tulleiden kompostointi-ilmoitusten aiheuttamasta ruuhkasta, minkä vuoksi ilmoitusten vastaanottoa ja käsittelyä jouduttiin priorisoimaan. Tämä pidensi hakemusten käsittelyaikoja ja viivästytti seurantatyötä. Lisäksi päätösten pysyvyyttä ylemmissä oikeusasteissa koskevaa tavoitetta ei saavutettu. Hallinto-oikeus antoi toimintavuoden aikana kaksi ratkaisuaan jätehuoltopäällikön ja alueellisen jätehuoltolautakunnan päätöksiä koskevista valituksista. Hallinto-oikeus hylkäsi kunnallisista jätehuoltomääräyksistä tehdyn valituksen, mutta jätemaksua koskeva jätehuoltopäällikön päätös kumottiin ja palautettiin uudelleen käsiteltäväksi.

Toimintakauden keskeisiä onnistumisia ja poikkeamia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa raportissa.

Jätehuoltoviranomaisen talousarvio vuodelle 2023 oli 521 000 €. Jätehuollon yksikön ja jätehuoltolautakunnan kulut olivat yhteensä 564 000 €, joten kulut toteutuivat 43 000 € talousarviota suurempina. Budjetin ylitys johtui pääosin henkilöstökulujen ylittymisestä. Yksikköön jouduttiin toimintavuoden aikana esimerkiksi tekemään talousarvion ja henkilöstösuunnitelman ulkopuolinen rekrytointi kompostointi-ilmoitusten aiheuttaman ruuhkan purkamiseksi, mikä näkyi ennakoitua suurempina palkka- ja henkilöstösivukuluina. Kompostointi-ilmoitusten aiheuttama ruuhka näkyi myös palvelujen ostoille sekä tarvikkeille ja tavaroille budjetoitujen kulujen ylittymisenä. Tampereen kaupunki on laskuttanut jätehuoltoviranomaisen toiminnasta aiheutuneet kustannukset Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä kalenterivuoden loppuun mennessä yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Alueellisen jätehuoltolautakunnan vuoden 2023 vuosikertomus hyväksytään liitteen mukaisena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toimialueen kunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)