§ 12 Poikkeamishakemus Ryydynpohja, Teivaalantie 19, paritalon rakentaminen

TRE:1489/10.03.01/2024

Päätöspäivämäärä

18.4.2024

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Frida Piuva, puh. 040 154 8964, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Rakennetaan kaksikerroksinen paritalo, jonka julkisivun ja vesikaton leikkauspinnan keskikorkeus on 6,2 metriä.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

’’Rakennetaan 2-kerroksinen, puurunkoinen, puujulkisivuilla ja symmetrisellä satulakatolla oleva asuinrakennus / paritalo ja siihen integroitu autokatos. Rakennetaan rakennelmana 1-kerroksinen, puurunkoinen, puujulkisivuilla ja pulpettikatolla oleva talousrakennus / kylmä varasto.

Asuinrakennuksen pääsisäänkäyntikuistit ylittävät vähäisessä määrin / 714 mm tontille asemakaavassa osoitetun rakennusalan rajan, jotta ulko-ovien eteen saadaan vaadittava kuistien minimi vapaa lattiasyvyys 1500 mm. Asuinrakennuksen julkisivun ja vesikaton leikkauspinnan keskikorkeus on 6.2 m, jotta tontille osoitettu rakennusoikeus saadaan hyödynnettyä asemakaavan sallimalla kerrosluvulla II.’’

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu osin hakijan ja osin kaupungin toimesta. Kaupungin hoitaman kuulemisen osalta naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti on asemakaavassa osoitettu enintään kahden asunnon asuinrakennusten korttelialueeksi, jossa julkisivun ja vesikaton leikkauskohdan sallittu keskikorkeus on enintään 5 metriä. Rakennuspaikalle on osoitettu yksi laaja rakennusala. Siitä poiketen tonteille rakennetaan kaksikerroksinen paritalo, jonka julkisivun ja vesikaton leikkauskorkeus on 6,2 metriä. Rakennus ylittää rakennusalan koillispuolelta.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti
1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Ryydynpohjan pientaloalueella. Tontti rajautuu koillisessa ja luoteessa katualueeseen, kaakossa ja lounaassa pientalotontteihin.

Tässä tapauksessa paritalon, jonka vesikaton ja julkisivun leikkauskohdan keskikorkeus on 6,2 metriä, rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. 

Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan rakennuspaikalla ei ole arvokkaita luontokohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Nyt on kyse paritalon rakentamisesta. Poikkeaminen asemakaavasta ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Ottaen huomioon hakijan selvityksen ja saadun lausunnon perusteella asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen rakennusalasta ja julkisivun ja vesikaton leikkauskohdan enimmäiskeskikorkeudesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Hakijan esittämät erityiset syyt ovat maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n 1 momentin tarkoittamat ja kyseisen lainkohdan mukaan hyväksyttävät erityiset syyt poikkeamisen myöntämiselle.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Kartat: Sijaintikartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu koillisessa Teivaalantiehen, kaakossa ja lounaassa enintään kahden asunnon asuinrakennusten korttelialueeseen ja luoteessa Paalikatuun. Lähialueelle ei ole aiemmin haettu poikkeamislupia. Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on enintään kahden asunnon asuinrakennusten korttelialue. Tonttitehokkuus e= 0,35. Rakennusoikeus on 219 k-m2. Suurin sallittu kerrosluku on kaksi. Tontille on osoitettu yksi laaja rakennusala.

Lausunnot: Kuntatekniikan suunnittelu- yksikkö

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamishakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella.

Suunnitelmat: Paritalo sijoittuu koillisrajan suuntaisesti. Rakennus on kaksi kerroksinen ja se on kerrosalaltaan 240 k-m2. Rakennuksen julkisivut ovat valkoiseksi maalattua puuta ja kate on mustaa terästä.
 

Päätös

Myönnetään tontille 837–270–2662–21 lupa saada poiketa rakennusalasta ja julkisivun ja vesikaton leikkauskohdan enimmäiskeskikorkeudesta kaksikerroksisen paritalon rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Ryydynpohjan kaupunginosassa, osoitteessa Teivaalantie 19. 

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.
 

Lausunnot

Kuntatekniikan suunnittelu- yksikkö kommentoi, että suunnitellut jalankulun liittymät Teivaalantielle voitaisiin poistaa tarpeettomina, sillä tontin puolella Teivaalantiellä ei ole kevyenliikenteenväylää. 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija;
2) sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
4) se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
5) kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
6) toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka  elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
7) viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnalta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.