§ 5 Osallistuminen SDG-tavoitteiden strateginen johtaminen kaupungeissa -teemaverkostoprojektin jatkokaudelle 2024-2025

Lataa  Kuuntele 

TRE:1535/02.04.01/2024

Päätöspäivämäärä

27.3.2024

Päätöksen tekijä

Johtaja, Strateginen ohjaus ja konsernipalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri,​ puh. 050 432 4022,​ etunimi.m. sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Reija Linnamaa,​ puh. 040 572 9610,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDG) ovat kansainvälinen kestävän kehityksen viitekehys, jota käytetään kansainvälisesti niin valtioiden, kuin enenevissä määrin myös alueiden ja kaupunkien kehitystyössä. Tampere sitoutui Agenda 2030:n toimeenpanoon omassa toiminnassaan Tekemisen kaupunki -strategiassa vuonna 2021. 

Koska suurten suomalaisten kaupunkien SDG-työn strategiset kehittämisteemat ja -tarpeet todettiin vuonna 2021 alkaneelle valtuustokaudelle varsin yhteneviksi, käynnistivät Tampere, Espoo, Helsinki, Oulu, Turku ja Vantaa yhdessä Kuntaliiton kanssa vuonna 2021 yhteisen SDG-verkostoprojektin, jolle saatiin työ- ja elinkeinoministeriön alueiden välisen verkostoyhteistyön AKKE-rahoitus vuosiksi 2021-2023. Tämän lisäksi mukana olevat kaupungit ja Kuntaliitto osallistuivat projektiin omarahoitusosuuksilla. Tampere osallistui projektiin yhteensä 12 000 euron omarahoituksella. 

SDG-tavoitteiden strateginen johtaminen kaupungeissa -verkostoprojektin ensimmäisen kauden tavoitteena oli toimivan verkostomallin luominen kaupunkien välille SDG-tavoitteiden paikallisen toteuttamisen ja kestävyyden strategisen johtamisen tueksi. Tavoitteena on myös jakaa toimintamalleja laajemmin sekä hyödyntää kansainvälisten verkostojen kautta tulevia uusia kehitysideoita. Verkostossa kehitettiin lisäksi strategisen tason työkaluja muun muassa talouden ja toiminnan suunnittelun ja arvioinnin tueksi. 

Projektikauden päättyessä vuoden 2023 lopussa projektin toteuttajat ja ohjausryhmä olivat tyytyväisiä projektin tavoitteiden toteutumiseen. Mukana olleet kaupungit olivat kuitenkin halukkaita jatkamaan hyväksi havaittua verkostoyhteistyötä edelleen projektimaisesti yhdessä Kuntaliiton kanssa. Koska tarjolla ei ollut soveltuvaa ulkoista rahoituskanavaa, päätettiin vuosien 2024-2025 jatkokausi valmistella kuuden suurimman kaupungin ja Kuntaliiton omalla rahoituksella. Verkostoprojektin jatkokausi toteutetaan suoraan edellisen kauden perään.

Jatkokauden tavoitteet ovat yhtenevät aiemman kauden tavoitteiden kanssa. Keskeisenä ajankohtaisena tavoitteena on kaupunkien strategiaprosessien kehittäminen Agenda 2030 -viitekehyksessä. 

Projektin koordinaatio ja rahoitus

Kuntaliitto toimii projektin koordinoivana tahona vastaten projektin projekti- ja taloushallinnosta ja toimii verkostoprojektin projektipäällikön työnantajana. Kuntaliitto rahoittaa verkostoprojektin yleiskustannuksia projektikauden aikana yhteensä enimmillään 120 000 eurolla. Kaupunkien 14 000 euron omarahoitusosuudet ovat keskenään samansuuruiset projektikaudella. Ulkopuolista rahoitusta etsitään edelleen projektikauden aikana. Mikäli ulkoista rahoitusta saadaan, rahoitusosuuksista tehdään uudet rahoitussopimukset osapuolten kesken.

Tampereen kaupungin omarahoitusosuus projektissa on yhteensä 14 000 euroa jakautuen puoliksi vuosille 2024 ja 2025. Rahoitusosuus maksetaan konsernihallinnon strategiayksikön kustannuspaikalta 113221, sisäinen tilausnumero 20152 kestävä kehitys

Jatkoprojektin ohjausryhmänä toimii pääosin verkoston aiempi ohjausryhmä, jossa Tampereen kaupungin edustajana jatkaa strateginen ohjaus ja konsernipalvelut -ryhmän johtaja Reija Linnamaa (varahenkilönä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki). Projektin koordinaattorina Tampereella toimii kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri. 

Konsernihallinnon toimintasäännön 11 §:n mukaan konsernihallinnon ryhmän johtajan tehtävänä on johtaa ja kehittää yksikön toimintaa.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Suomen kuuden suurimman kaupungin ja Kuntaliiton yhteisen SDG-​tavoitteiden strateginen johtaminen kaupungeissa –​ verkostoprojektin jatkokaudelle 2024-2025. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus projektissa on yhteensä 14 000 euroa jakautuen puoliksi vuosille 2024 ja 2025.

Tampereen kaupungin omarahoitusosuus maksetaan konsernihallinnon strategiayksikön kustannuspaikalta 113221, sisäinen tilausnumero 20152 kestävä kehitysProjektin ohjausryhmään nimetään Tampereen kaupungin osalta strategiajohtaja Reija Linnamaa (varahenkilönä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki) ja projektin koordinaattorina Tampereella toimii kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri.

Allekirjoitus

Johtaja Reija Linnamaa

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.