§ 5 Kasvillisuuden tuottaminen Takahuhdin Varsanpuistoon ja Huhmarpellolle paikallisilla lajeilla pienhankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2079/02.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

19.4.2024

Päätöksen tekijä

Suunnittelujohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Anna Vilhula,​ puh. 040 3523 423,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors,​ puh. 050 5594 139,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Hankinnan taustalla on Tampereen kaupungin City Blues: Bluegreen nature-based solutions for climate change adaptation and citizen wellbeing -projekti, jolle on myönnetty rahoitus EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta. City Blues -projektissa kehitetään kaupunkien luontopohjaisia ratkaisuja ja sinivihreää infrastruktuuria, jotta voidaan varautua ilmastonmuutoksen ja tiivistyvän kaupungin seurauksena kasvaviin hulevesimääriin.

Hankinta on osa City Blues -projektia, jossa Takahuhdin pilottialuetta kunnostetaan. Kunnostuksen tavoitteena on viivyttää hulevesiä, tukea luonnon monimuotoisuutta ja parantaa Vuohenojan ja Iidesjärven ekologista tilaa sekä lisätä alueen virkistysarvoja. Alueelle rakennetaan muun muassa tulvaniittyjä. Asukkaat otetaan mukaan kohteen suunnitteluun ja toteutukseen esimerkiksi talkoissa. Palveluntuottaja vastaa mahdollisten talkoolaisten vakuuttamisesta.

Hankinnan arvo alittaa hankintalaissa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankintaan sovelletaan kaupungin hankintaohjetta. Hankinnasta ei järjestetty tarjouskilpailua, koska hankintayksikkö on selvittänyt, ettei vastaavaa palvelua ole saatavissa muualta, eikä tarjouskilpailulla olisi arvion mukaan siitä aiheutuvat kustannukset huomioiden saavutettu tavoiteltavia hyötyjä.

Tampereen kaupunki pyysi Villi Vyöhyke ry:ltä (y-tunnus 2623593-2) tarjousta työstä, jossa Takahuhdin Varsanpuistoon ja Huhmarpellolle istutetaan paikallisia lajeja osana hulevesien hallintaan keskittyvää kunnostustyötä. Tarjouksen mukainen kokonaishinta ja hankinnan arvonlisätön arvo on kolmelle vuodelle enintään 46 600,00 euroa.

Villi Vyöhyke ry kerää paikallisten lajien siemeniä ja kasvattaa paikallisten lajien taimia. Yhdistys kerää ja käsittelee kaikki käytettävät siemenet kohteen lähialueelta Tampereelta tai lähistöltä. Näin varmistetaan, että siemenet ovat paikallista kantaa. Alueelle istutetaan paitsi näyttäviä kasvilajeja myös harvinaisia ja taantuvia kasvilajeja. 

Tilaaja on arvioinut tarjotun kokonaishinnan edullisuutta. Tarjous on hinnaltaan hyväksyttävissä, kun otetaan huomioon työhön tarvittava osaaminen ja kokemus sekä työmäärä ja työkalut. 

Esitetään, että Villi Vyöhyke ry valitaan sopimuskumppaniksi. Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset Villi Vyöhykkeen osalta hyväksytysti. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. 

Sopimuksen vastuuhenkilöksi esitetään City Blues-projektin projektipäällikköä, jota vakanssia hoitaa tällä hetkellä Anna Vilhula. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. 

Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111845. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 46 600,00 euroa.

 

Toimivalta:

Suunnittelujohtaja päättää johtamansa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman (HS 37 § kohta 4) 250 000 euroon asti.  (Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.1.2024 alkaen, 9.1.2024 § 5).

Päätös

Hankitaan City Blues -projektin pilottialueelle Takahuhdin Varsanpuistoon ja Huhmarpellolle kasvillisuuden tuottaminen paikallisilla lajeilla Villi Vyöhyke ry:ltä (y-tunnus 2623593-2). 

Hankintasopimus astuu voimaan, kun sitä koskeva sopimus on allekirjoitettu ja on voimassa määräaikaisena 31.10.2026 asti tai siihen saakka, kunnes määritellyt tehtävät on saatettu loppuun.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään projektipäällikkö Anna Vilhula.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 46 600,00 euroa.

Hankinnan kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111845 ja kohdennetaan projektirakenneosalle Infrastructure and works: E1110_23_02_5.

Hankintapäätös sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu.  

Allekirjoitus

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.