§ 14 Poikkeamishakemus Vuores, Niinipuunkaari 3, Piharakennuksen rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1936/10.03.01/2024

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Frida Piuva, puh. 040 154 8964, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Rakennetaan 28 m2 piharakennus.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Rakennushankkeeseen kuuluu pihasauna varastolla.

Poikkeamista haettaisiin pihasaunan rakentamiselle rakennusalan ulkopuolelle, kiinni idän puolen rajaan. Tarkoituksena on, että myös naapuri voi rakentaa piharakennelman kiinni rajaan, samaan kohtaan.

Rakennelman ja pihasaunan rakentaminen kiinni toisiinsa rajaa oleskelupihoja yksityisemmiksi ja samalla parantaa jäljelle jäävän piha-alueen käytettävyyttä samasta syystä.

Kiinteistöllä on käyttämätöntä kerrosalaa 28 m2, joka käytettäisiin pihasaunaan. Näin säilytettäisiin olemassa olevan rakennuksen arkkitehtuuri. Rakennusalalla ainoa kohta pihasaunalle olisi autosuojan perällä, jossa nyt on autosuojan kohdalla kiinnostava läpinäkyvyys. 

Pihasaunan hormin etäisyys avattavista ikkunoista 8 m ei toteudu rakennusalalla. Rajan läheisyydessä tämä toteutuu.

Verrattuna kokonaisuuteen, rakennelmiin (eli ei saunaa), jotka olisivat sijoitettuna 1,5 m päähän rajasta, on kokonaisvaikutelma yhteen rakennettuna pienempi. 

Yhteen rakennetulla kokonaisuudella on myös pyritty arkkitehtonisesti laadukkaaseen kokonaisuuteen, jossa on huomioitu molempien tonttien rakennusten arkkitehtuuri. Yhtenäinen rakennus on yhdistävä tekijä, ei erottava. Sama korkeus, sama verhous, sama väri

Yhteen rakennetulla kokonaisuudella vältytään rakennusten ja rakennelmien taakse helposti jäävistä hoitamattomista tiloista.

Pihasaunan ja naapuritontin muodostamaa rakennelma on tonttien kiilamaisessa välikössä ja sen vaikutus katunäkymään on vähäinen.  Eniten rakennus näkyy aivan tonttien rajalta suoraan katsottuna.

Uusirakennus tulee puiston puolen rajasta 1,5 m päähän, jotta perustukset liittyvine rakenteineen voidaan tehdä oman tontin puolella.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti 837–327–7726–2 on asemakaavassa osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi ja tontille on osoitettu kaksi toisissaan kiinni olevaa rakennusalaa. Rakennusoikeutta tontilla on 200 + v30. Siitä poiketen piharakennus sijoittuu rakennusalan ulkopuolelle ja maanpäällisen autosuojan ja taloustilan rakennusoikeus ylittyy 9 m2.
 
Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti
1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Vuoreksen pientaloalueella, rajautuen pohjoisessa Niinimetsän lähivirkistysalueeseen, idässä ja lännessä pientalotontteihin ja etelässä katualueeseen.

Tässä tapauksessa piharakennuksen rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. 

Tampereen kaupungilla olevien vuoden 2016 tietojen mukaan rakennuspaikka sijaitsee liito-oravalle hyvin soveltuvalla elinympäristön alueella ja todetun liito-orava-alueen lähellä. Rakennuspaikka on nurmisella ja puuttomalla piha-alueella, eikä toimenpide edellytä puiden kaatamista, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten 
kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Nyt on kyse piharakennuksen rakentamisesta. Poikkeaminen asemakaavasta ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Ottaen huomioon hakijan selvityksen sekä saadut lausunnot, asemakaavayksikkö toteaa, että ehtojen mukaan toteutettuna poikkeaminen rakennusalasta sekä maanpäällisen autosuojan ja taloustilan rakennusoikeudesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. 

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Kartat: Sijaintikartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa Niinimetsän luonnontilaisena pidettävään lähivirkistysalueeseen, idässä ja lännessä erillispientalojen korttelialueisiin ja etelässä niinipuunkaareen. Lähialueelle on aiemmin haettu aiemmin yksi poikkeamislupaa. Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on erillispientalojen korttelialue. Rakennusoikeus on 200 + v30 k-m2.  Suurin sallittu kerrosluku on kaksi. Autopaikkoja tulee osoittaa 2 autopaikkaa yhdelle erillispientalolle. Tontille on osoitettu kaksi toisiinsa kytkettyä rakennusalaa, jossa lännen puoleisessa suurin sallittu korkeus on 1 ja idän puoleisessa 2.
Lausunnot: Ympäristönsuojelu
Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamishakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella.
Suunnitelmat: Yksikerroksinen 28 m2 piharakennus sijoittuu tontin koilliskulmaan tontin rajojen suuntaisesti. Rakennuksen julkisivut ovat pääasiassa valkoista pystylaudoitusta ja rakennuksessa on viherkatto.    

Päätös


Myönnetään tontille 837–327–7726–2 lupa saada poiketa rakennusoikeudesta ja rakennusalasta piharakennuksen rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Vuoreksen kaupunginosassa, osoitteessa Niinipuunkaari 3 sillä ehdolla,

että rakennus pystytään huoltamaan ja routasuojaukset sekä muut rakentamisen toimenpiteet ja pinnantasaukset huolehditaan tontilla,

että piha-alueen rajaaminen toteutetaan tonttirajan mukaisesti viheralueen suuntaan rakentamistapaohjeen esittämällä tavalla.

että jätevedet käsitellään ympäristönsuojelun lausunnon mukaisesti.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.
 

Lausunnot

Ympäristönsuojelu huomauttaa, että mahdolliset rakenteet ja luiskaukset tulee sijoittaa oman tontin puolelle, eikä niitä tule sallia puistometsän puolelle. Lisäksi rakennuslupavaiheessa tulee tehdä jätevesijärjestelmästä selvitys.

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija;
2) sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
4) se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
5) kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
6) toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka  elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
7) viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnalta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.