§ 82 Matkalippujen tarkastajan viran täyttäminen katutilavalvonnan matkalippujen tarkastuksessa

Lataa  Kuuntele 

TRE:790/01.02.01/2024

Päätöspäivämäärä

18.4.2024

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Katupäällikkö Pasi Halme,​ puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Matkalippujen tarkastajan tehtävänä on ohjata ja opastaa matkustajia sekä tarvittaessa määrätä tarkastusmaksu ilman asianmukaista lippua matkustavalle.  

Kelpoisuusvaatimuksena virkaan on vähintään toiseen asteen tutkinto. 

Eduksi katsotaan tuntemus tarkastusalueen joukkoliikenteestä, matkalippujärjestelmästä, tarkastustoimintaa koskevasta lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä sekä tarkastustoiminnasta käytännössä. Eduksi katsotaan myös kokemus vaativista asiakaskohtaamisista, hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä englannin kielen sujuva osaaminen (myös muu kielitaito eduksi).

Kaksi matkalipun tarkastajan virkaa on ollut ulkoisesti haettavana 6.-27.2.2024. Ilmoituskanavina olivat tyomarkkinatori.fi, Tampere.fi, Kuntarekry (TRE-01-1-24), Duunitori ja X (Twitter).

Virkoja haki määräajassa 96 henkilöä, joista 90 hakijaa täytti kelpoisuusvaatimukset. 20 hakijaa videohaastateltiin, minkä jälkeen 11 hakijaa kutsuttiin haastatteluun. Yksi haastatteluun kutsutuista perui hakemuksensa ennen haastattelua, joten henkilökohtaisesti haastateltiin 10 hakijaa. Haastattelut pidettiin ajalla 8.-14.3.2024. Haastattelijoina toimivat katupäällikkö Pasi Halme, vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa sekä matkalippujen tarkastajat Merja Lahtinen ja Jenni Mutila.

Kun otetaan huomioon koulutuksen ja kokemukseen liittyvien asioiden lisäksi haastatteluissa saatu vaikutelma sekä kokonaisarvio soveltuvuudesta virkaan,​ on hakijoista Janne Laitonen soveltuvin viroista toiseen. Hänellä on monipuolista aiempaa kokemusta vaativistakin asiakaspalvelutilanteista usealta eri ammattialalta. Lisäksi hänellä on eduksi katsottua hyvää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa sekä englannin kielen sujuvaa osaamista. Hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa, kuten vuorovaikutustaidot, puoltavat tehtävässä menestymistä erinomaisesti. 

Varasijalle esitetään valittavaksi Mimi Hagal. Hänellä on eduksi katsottua aiempaa kokemusta asiakaspalvelutyöstä, suomen ja englannin kielen sujuvaa osaamista sekä tehtävään hyvin soveltuvat henkilökohtaiset ominaisuudet.

Tiedot palvelussuhteen alkaessa

Toimintayksikkö: kaupunkiympäristön palvelualue,​ rakennuttaminen ja ylläpito,​ katutilavalvonta,​ matkalippujen tarkastus
Vakanssinumero: 50139072
Virkanimike: matkalippujen tarkastaja
Asema: muu
Esihenkilö: vastaava matkalippujen tarkastaja
Virkaehtosopimus: kunnallinen yleinen virka-​ ja työehtosopimus
Hinnoittelu: KVTES,​ 08TAR070
Esihenkilöasema: ei
Työaikamuoto: yleistyöaika,​ vuorotyö
Säännöllinen työaika: 38,​25 tuntia/vko
Palkkakustannukset: tili 401100,​ kustannuspaikka 111878.

Virkasuhteessa noudatetaan edellä mainittua kunnallista virkaehtosopimusta. Muun muassa säännöllinen työaika,​ vuosiloma ja irtisanomisaika määräytyvät sovellettavan virkaehtosopimuksen mukaan.

Henkilö on velvollinen suorittamaan virkaehtosopimuksen mukaista varallaoloa ja päivystystä tarpeen niin vaatiessa.

Viranhaltija on määrättäessä velvollinen työskentelemään myös muissa työnantajan organisaatioon kuuluvissa toimipaikoissa. Viranhoitopaikka voi muuttua virkasuhteen aikana ja siitä määrääminen kuuluu työnantajan työnjohto-​oikeuden piiriin.

Palkka maksetaan kerran kuukaudessa. Virkasuhteen päättyessä palkka ja muut suoritukset maksetaan normaaleina palkanmaksupäivinä kuitenkin virkasuhteen päättymistä seuraavan kalenterikuukauden loppuun mennessä. Verkkopalkkalaskelma on Tampereen kaupungin ensisijainen palkkalaskelman toimitustapa. 

Henkilö on merkitty henkilöstöhallinnon henkilörekisteriin. Rekisteriä koskeva tietosuojaseloste sekä tiedote rekisteröidyn oikeuksista ovat nähtävissä Tampereen kaupungin internet-​sivuilla.

Laissa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 7 §:ssä määrätään terveydentilaa koskevan selvityksen antamisesta ja 8 §:ssä määrätään koeajasta. 

Rakennuttamisjohtajan päätäntävalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 9.1.2024 § 5, Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö (liite: delegointimatriisi Rakennuttaminen ja ylläpito). 

Päätös

Janne Laitonen otetaan matkalippujen tarkastajan virkaan toistaiseksi kuuden (6) kuukauden koeajalla (Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 8 §). 

Varasijalle valitaan Mimi Hagal.

Viranhoitopaikka palvelussuhteen alkaessa: katutilavalvonta/matkalippujen tarkastus,​ Frenckell.

Valinta on ehdollinen. Valitun tulee 30 päivän kuluessa valinnasta tiedon saatuaan toimittaa hyväksyttävä lausunto terveydentilan tarkastuksesta uhalla,​ että valintapäätös todetaan rauenneeksi (Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 7 §).

Henkilötietoja sisältävä teksti

Henkilötietoja sisältävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.