§ 10 Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto Mevaset Oy ympäristölupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1700/11.01.00/2024

Päätöspäivämäärä

29.4.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sari Sassi, puh. 050 328 5969, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari,​ puh. 050 521 5198,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asia (lausuntopyyntö LSSAVI/18802/2023)

Länsi- ja Sisä Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Mevaset Oy:n kierrätyslaitoksen toiminnan olennaista muuttamista koskevasta hakemuksesta. Mevaset Oy:n kierrätyslaitoksella varastoidaan ja muutoin käsitellään kierrätykseen soveltuvia jätemateriaaleja. Toimintaa suunnitellaan nyt laajennettavan siten, että jätteiden vastaanotto- ja käsittelymääriä kasvatetaan ja vastaanotettaviin jätteisiin lisätään jäteasfaltti. Lisäksi laitoksella on tarkoitus jatkossa ottaa vastaan ja käsitellä ylijäämälouhetta murskaamalla. Laitos sijaitsee noin 400 m Tampereen rajalta itään Kangasalalla Tarasteen kiertotalousalueella osoitteessa Tarastentie 21. Hankealueen vedet laskevat Tarasjärveen ja edelleen Tarasjärven laskuojan kautta Tampereen puolella sijaitseviin Tiikonojaan ja Sorilanjokeen.

Lausunto on pyydetty antamaan 2.5.2024 mennessä ja toimittamaan aluehallintovirastoon sähköisen asiointipalvelun kautta. Lausunnon on valmistellut ympäristötarkastaja Sari Sassi ja valmisteluun on osallistunut myös ympäristötarkastaja Emmi Lehkonen.

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö-​ ja rakennusjaosto on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nykyisin ympäristöpäällikkö).

Lausunto

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on tutustunut Mevaset Oy:n kierrötyslaitoksen toiminnnan olennaista muuttamista koskevaan hakemukseen ja toteaa, että hakemus on pääosin kattava. Seuraaviin kohtiin pyydetään kuitenkin kiinnittämään huomiota lupamääräyksiä annettaessa:

  • Hakemuksen liitteenä olevassa jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelmassa ei ole esitetty jätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen 41 § mukaisia toimia POP-jätteiden tunnistamiseksi. Hakemuksen mukaan kierrätyslaitoksella vastaanotetaan jätteitä (mm. jätenimikkeet 17 06 04 ja 16 01 06), jotka POP-jätteen tunnistamisoppaan (Ympäristöministeriön julkaisuja 2023:1) mukaan todennäköisesti sisältävät POP-yhdisteitä. Jätteenkäsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelmaa tulee päivittää tämän osalta.
  • Hakemuksessa ei ole mainintaa, että vastaanotettaviin jätteisiin kuuluisi betoniteollisuudessa syntyvä ylijäämäbetoni sekä betoniliete (EWC-koodi: 10 13 14). Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen käsityksen mukaan kierrätyslaitoksella otetaan näitä vastaan. Mikäli niitä on tarkoitus ottaa jatkossakin vastaan, tulisi kyseinen jätenimike lisätä vastaanotettaviin jätteisiin.
  • Hakemuksesta ei selviä työkoneiden tankkausalueen allastuksen tilavuus. Tukesin oppaan "Kemikaalivuotojen ja sammutusvesien hallinta" mukaan allastuksen tulee olla tilavuudeltaan vähintään 1 m3.
  • Hakemuksen liitteenä olevassa ympäristömeluselvityksen laskennassa ei ole otettu huomioon toiminnan melulähteenä ylijäämälouheen murskausta eikä murskauksen esikäsittelynä mahdollisesti tehtävää louheen rikotusta.
  • Sekä rakentamisen että lopputilanteen mukaisten hulevesirakenteiden toimintaa tulee tarkkailla säännöllisesti ja tarvittavat huoltotoimenpiteet on tehtävä viipymättä.
  • Toiminnan suunniteltua päästö- ja vaikutustarkkailua pintavesien osalta ei ole esitetty hakemuksessa yksityiskohtaisesti. Tarkkailun tulee olla riittävää ottaen huomioon alueelle suunnitellut toiminnot ja aikaisemmat tutkimustulokset. Pintavesien päästö- ja vaikutustarkkailua tulee tehdä myös alueen rakentamisen aikana. Tarkkailussa tulee mitata myös näytteenottopisteiden virtaama. Hakemuksen liitteenä olevien rakentamisen aikaisen pintavesitarkkailun ja Tarasten yhteistarkkailun yhteenvetoraporttien mukaan Mevaset Oy:n laskeutusaltaalta lähtevä vesi on ollut kuormittunutta ja alapuolisilla pintavesinäytepisteillä Tarasjärven luusuassa ja Tiikonojallakin on näkyvissä valuma-alueen toimintojen kuormitusta.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle Mevaset Oy:n toiminnan olennaista muuttamista koskevasta hakemuksesta oheinen perusteluissa oleva lausunto.

Allekirjoitus

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)