§ 12 Hakkuukoneen vuokraaminen pienhankintana Tampereen seudun ammattiopistolle

Lataa  Kuuntele 

TRE:2005/02.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

15.4.2024

Päätöksen tekijä

Koulutusjohtaja, Kalevan kampus

Valmistelijan yhteystiedot

Koulutuspäällikkö Mari K. Nieminen,​ puh. 040 801 6709,​ etunimi.k.sukunimi@tampere.fi; lehtori Jari Kuusiniemi,​ puh. 0400 342 559, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Koulutusjohtaja Regina Blom,​ puh. 040 806 2092,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto (Tredu) järjestää metsäalan perustutkinnon metsäkoneenkuljetuksen osaamisala -koulutusta. Keskeinen osa koulutuksen vaikuttavuutta ja ajanmukaisuutta on käytössä oleva metsäkonekalusto. Koulutuksessa olennaista on myös se,​ että käytetään vastaavaa kalustoa kuin käytännön työelämässä.

Komatsu Forest Oy ja John Deere Forestry Oy tarjoavat konevalmistajina metsäkoneoppilaitoksille mahdollisuutta uuden metsäkoneen vuokraamiseen oppilaitoksen toiminnan huomioivin ehdoin. Ponsse Oy ei tarjoa vastaavaa konevuokrausta metsäoppilaitoksille. 

Käytännössä metsäkone vuokrataan oppilaitoksen aktiivisimmalle koneopetusajalle ja oppilaitokselle vuokrattava kone on aina uusi. Vuokraustoiminnan avulla tarjotaan opiskelijoille mahdollisuus käyttää työelämää vastaavaa uusinta kalustoa ja hyödynnetään konedataa opetuksessa entistä tehokkaammin. Uusi kone vastaa myös koneille asetettuja ympäristövaatimuksia. 

Hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista säädetyn (1397/2016) lain 25 §:n mukaisen kansallisen kynnysarvon,​ jolloin hankintalakia ei sovelleta kyseessä olevaan hankintaan. 

Kyseessä on pienhankinta,​ johon sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaan pienhankinta on mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista,​ mikäli hankinta on arvoltaan vähäinen tai kilpailuttaminen on muutoin epätarkoituksenmukaista. Edellytykset toteuttaa pienhankinta ilman kilpailutusta on arvioitava tapauskohtaisesti. 

Tällä hetkellä Komatsu Forest Oy on ainut konevalmistaja, joka pystyy toimittamaan metsäkoneen ajoissa oppilaitoksen käyttöön syksyksi 2024. John Deere Oy:n vastaavan koneen toimitusaika on pidempi eikä kone ehtisi oppilaitoksen käyttöön ajoissa. Ponsse Oy ei tarjoa vastaavaa konevuokrausta oppilaitoksille.

Komatsu Forest Oy:ltä (y-​tunnus 0209074-​0) on saatu 21.3.2024 tarjous metsäkoneen vuokrauksesta. Vuokrauksen kohteena on uusi hakkuukone Komatsu 901XC SC. Koneen varustelut ja vuokrauksen tarkempi sisältö on ilmoitettu tarjouksessa. Vuokran määrä on 5250 euroa kuukaudessa (alv 0 %).

Edellä mainitun perusteella hankinnan kilpailuttaminen olisi epätarkoituksenmukaista, joten esitetään että kyseisen metsäkoneen vuokrauksesta tehdään määräaikainen sopimus Komatsu Forest Oy:n kanssa. 

Vuokrakausi on 1.9.2024 - 30.4.2025 ja vuokraa maksetaan vain vuokrakuukausilta (8 kk). Hankinnan kokonaisarvo sopimuskaudella on yhteensä 42 000 euroa (alv 0 %). Vuokrakustannukset kohdennetaan kustannuspaikalle 134765.  

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen. Asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen ja asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen seudun ammattiopistossa.   

Hankinnasta tehdään kirjallinen vuokrasopimus. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä,​ että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Koulutusjohtajan päätösvalta arvoltaan alle 100 000 euron irtaimen omaisuuden ja palvelujen hankintaan perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 20.2.2024 § 19, Elinvoiman palvelualueen toimintasääntö (Liite: Yleishallinto 1.3.2024 alkaen). 

Hallintosäännön 147 §:n mukaan viranhaltija tai hänen määräämänsä allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa.
 

Päätös

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kalevan kampuksen Kurun toimipisteeseen metsäalalle tehdään määräaikainen vuokrasopimus esityksen mukaisesti uudesta hakkuukoneesta Komatsu 901XC SC Komatsu Forest Oy:n (y-​tunnus 0209074-​0) kanssa.
 
Vuokran määrä on 5250 euroa kuukaudessa (alv 0 %). Vuokrakausi on 1.9.2024 - 30.4.2025 ja vuokraa maksetaan vain vuokrakuukausilta (8 kk). 

Vuokrakustannukset yhteensä 42 000 euroa (alv 0 %) sopimuskaudella kohdennetaan kustannuspaikalle 134765. 

Hankintapäätös sitoo Tampereen kaupunkia vasta,​ kun sopimus on allekirjoitettu.
 

Allekirjoitus

Koulutusjohtaja Regina Blom

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.