Päätöksen perustelut
Lasten emotionaalisen kehityksen tukeminen ja digitaalisten työkalujen käyttö ovat Tampereen varhaiskasvatuksen tavoitteita. Emotionaalisen kehityksen tukeminen on tärkeää kaikille lapsille, mutta erityisesti niille, jotka tarvitsevat muutakin kasvun, oppimisen tai hyvinvoinnin tukea.
Sosiaalista robotiikkaa on hyödynnetty laajalti hoivaan ja terapiaan liittyen mm. vanhustenhoidossa ja mielenterveyden puolella. Toistaiseksi sosiaalista robotiikkaa ja erityisesti Paro-hyljerobotin kaltaisia eläinrobotteja ei kuitenkaan ole hyödynnetty osana varhaiskasvatuksessa tapahtuvaa tunnekasvatusta.
Tampereen yliopiston toteuttamassa pilottitutkimuksessa keväällä 2023 sosiaalisen robotiikan (Paro-robotti) käyttö havaittiin varhaiskasvattajien kokemuksen mukaan monipuolisesti hyödylliseksi. Mukana oli kaksi Tampereen kaupungin varhaiskasvatusyksikköä, joissa tutkimukseen osallistui useita 4–5-vuotiaden ryhmiä.
Sosiaalisen robotiikan hyödyntäminen tarjoaa helposti käyttöön otettavan ja innostavan tavan lasten emotionaalisen ja moraalisen kehityksen tukemiseen varhaiskasvatuksessa. Tavoiteltavia hyötyjä ovat mm. yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden lisääntyminen, mikä ehkäisee syrjäytymistä ja kiusaamista. Sosiaalisen robotiikan hyödyntäminen tukee varhaiskasvattajien sanallista ja sanatonta vuorovaikutusta lasten kanssa sekä kannustaa lapsia sanoittamaan tunteitaan. Lisäksi sosiaalinen robotiikka tukee yleisesti digitaalisten taitojen ja osaamisen kehittämistä varhaiskasvatuksessa.
Projekti toteutetaan hankkimalla kolme Paro-robottia, yksi kullekin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alueelle. Robottien sijainneista sovitaan erikseen ja robottien käyttöä voidaan jaksottaa siten, että useampi yksikkö vuoden aikana saa robotin käyttöönsä sovituksi ajaksi.
Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasäännön 1.2.2024 4§:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu varhaiskasvatusjohtajan tehtäviin.
Projektiin liittyvistä hankinnoista päättää tietohallintojohtaja, kun kyseessä on ICT-kehittämismäärärahalla toteutettava projekti.
Projektin kokonaiskustannusarvio on 20 000 euroa ja se on kokonaan kaupungin sisäistä rahoitusta. Projekti rahoitetaan tietohallintoyksikön sivistyspalveluiden salkulle allokoidusta keskitetystä ICT-kehittämismäärärahasta, yhteensä 20 000 euroa, sivistyspalveluiden salkun johtoryhmän käsittelyn mukaisesti.
Projektin toteuttamisaika on 1.4.–31.12.2024
Projektin operatiivinen omistaja on varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.
Projektipäällikkönä toimii suunnittelija Martta Pyökkimies.
Taloushallinnon yhteyshenkilö on Mira Siltanen.
Projektipäällikön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä kehittämispäällikkö Pia Kuisma ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä.
Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.
Projektiin liittyvien laskujen hyväksyntä kuuluu operatiiviselle omistajalle (Konsernijohtajan päätös 14.12.2023 § 210).
Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.
Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen sivistyspalveluiden salkkujohtoryhmässä 27.3.2024.