Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 2.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu
Lataa  Kuuntele 

§ 66 Itseoikaisu lautakunnan päätökseen koskien festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustuksia vuodelle 2024 

TRE:5124/12.03.00/2023

Valmistelija

  • Salmenkangas Niina, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Venla Moisala, puh. 040 800 4836, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin myöntämät yleisavustukset maksetaan Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet -asiakirjan (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaisen maksatusaikataulun mukaan, ellei päätöksessä ole maksuaikataulusta muuta mainittu tai määrätty ehtoja avustuksen maksamiselle. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleis- ja tila-avustuksista vuodelle 2024 kokouksessaan 24.1.2024 (§ 6). Kyseisessä päätöksessä ei määritelty edellä mainitusta asiakirjasta poikkeavia ehtoja tai aikataulua festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleis- ja tila-avustuksien maksamiselle. Lautakunnan päätöstä olisi tarkoituksenmukaista tarkentaa tältä osin.

Festivaalit ja suuret yleisötapahtumat muodostavat Tampereen kaupungin yleisavustusten piirissä olevien toimijoiden joukossa poikkeuksen, sillä toiminta keskittyy usein vain yhteen tiettyyn ajankohtaan vuodessa, eikä välttämättä säännölliseen, kuukausittaiseen toimintaan. Tästä syystä esitetään, että festivaalin tai suuren yleisötapahtuman ollessa kyseessä, yleisavustuksen loppuosa voitaisiin maksaa kokonaisuudessaan ilman erillistä päätöstä avustuksen saajan pyynnöstä heti sen jälkeen, kun tapahtuma on järjestetty.

Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusten tarkennettua maksuaikataulua on arvioitu myös avustusten käytön valvonnan ja riskienhallinnan näkökulmasta. Tampereen kaupungin maksamat yleisavustukset ovat julkista rahoitusta, ja avustuksiin liittyy kiinteästi julkisten varojen käytön valvonta ja tilivelvollisuus siitä, mitä avustuksella on saatu aikaan. Sen jälkeen, kun festivaali tai suuri yleisötapahtuma, jota varten yleisavustus on myönnetty, on järjestetty, ei avustusten käytön valvonnan tai riskienhallinnan arvioida edellyttävän avustuksen maksamista erissä. Vuosittain myönnettävien yleisavustusten osalta avustusten käytön valvontaa toteutetaan myös seuraavan vuoden avustushakemusten käsittelyn yhteydessä.

Esimerkiksi Tampereen elokuvajuhlat - Tampere Film Festival ry on esittänyt sähköpostitse 25.3.2024 kirjallisen toiveen siitä, että Tampereen kaupunki maksaisi vuoden 2024 yleisavustuksen jälkiosan mahdollisimman pian, mielellään jo huhtikuun alussa. Festivaali on järjestetty 5.-9.3.2024, joten yleisavustuksesta vielä maksamatta oleva osuus voitaisiin tämän itseoikaisun jälkeen maksaa kyseiselle yhdistykselle kokonaisuudessaan yhdellä kertaa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Perusteluissa kuvatut tarkennukset lautakunnan päätökseen 24.1.2024 § 6 hyväksytään. Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusten ja tila-avustusten maksatuksen aikataulua vuodelle 2024 tarkennetaan siten, että festivaalin tai suuren yleisötapahtuman ollessa kyseessä, yleisavustuksen loppuosa voitaisiin maksaa kokonaisuudessaan ilman erillistä päätöstä avustuksen saajan pyynnöstä heti sen jälkeen, kun tapahtuma on järjestetty.

Avustuksen maksatus voidaan aloittaa ennen tämän päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Jos avustusta jää käyttämättä, se pitää palauttaa tai sille pitää hakea käyttöajan pidennystä. Käyttöajan pidennystä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella viimeistään 30.11.2024. Hakemus tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen avustukset@tampere.fi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Venla Moisala oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä muutti päätösehdotuksensa ensimmäisen ponnen muotoon:

Perusteluissa kuvatut tarkennukset lautakunnan päätökseen 24.1.2024 § 6 hyväksytään. Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusten ja tila-avustusten maksatuksen aikataulua vuodelle 2024 tarkennetaan siten, että festivaalin tai suuren yleisötapahtuman ollessa kyseessä, yleisavustuksen loppuosa voitaisiin maksaa kokonaisuudessaan ilman erillistä päätöstä avustuksen saajan pyynnöstä heti sen jälkeen, kun tapahtuma on järjestetty.

Puheenjohtaja hyväksyi muutetun päätösehdotuksen asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

hakijat, Riikka Kolkkala, Venla Moisala, Leeni Herrala, Lauri Savisaari, Jaana Leppäkorpi, Pirjo-Liisa Länkinen, Susanna Lundström, Riikka Viitaniemi, Teemu Irri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.