§ 8 Yhtiöittämisselvityksen hankinta BDO Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:1847/02.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

16.4.2024

Päätöksen tekijä

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Liiketoiminta-​ ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen,​ puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille  vuoden 2023 alussa ja samalla kaupungin järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtyivät hyvinvointialueen hallintaan 1.1.2023. Tilojen omistus ei muuttunut. Pirkanmaan hyvinvointialue ja Tampereen kaupunki ovat tehneet toimitiloista väliaikaiset vuokrasopimukset. Kyse on siirtymäkauden vuokrasopimuksesta eli kaupungilla ja hyvinvointialueella on kolme vuotta aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja sen seurauksena syntyviin muutoksiin.

Tampereen kaupunki on myynyt osan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen kiinteistöistään ennen järjestämisvastuun siirtymistä Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Kaupungin tavoitteena on myydä Koukkuniemen aluetta lukuun ottamatta myös vielä jäljellä olevat ja hyvinvointialueen palveluverkkoon jäävät rakennukset/kiinteistöt. Myyntiä varten tulee ennen sen toteuttamista tehdä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa pitkäaikaiset vuokrasopimukset niistä tiloista, joissa Pirkanmaan hyvinvointialue haluaa toimintaansa jatkaa. Koukkuniemen alueen rakennuksista Tampereen kaupungin johtoryhmä linjasi kokouksessaan 30.5.2023, että kaupunki selvittää kaupunkikonsernin ulkopuolelle myynnin sijaan vaihtoehdon, jossa kaupunki perustaa yleishyödyllisen yhtiön siirtymäaikana, joka jatkaa Koukkuniemen alueen kehittämistä ja asuntojen sekä palvelutilojen vuokrausta Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Tampereen Kaupunki on perustanut elokuusta 2023 alkaen toimineen projektiryhmän, joka on selvittänyt Koukkuniemen yhtiöittämisen mahdollisuuksia. Projektiryhmä on tehnyt laajan pohjatyön, jonka perusteella voidaan teettää yhtiöittämisselvitys päätöksenteon tueksi.

Yhtiöittämisselvitystä varten kaupungin omistajaohjausyksikkö pyysi tarjouksen seitsemältä konsultointiyritykseltä.

Hankinta alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 25 § 1 mom 1 kohdan kansallisen kynnysarvon. Kilpailutuksen valintaperusteena olivat hinta, ja työsuunnitelman laatu.

Määräaikaan 15.3.2024 mennessä saatiin viisi tarjousta ja ne täyttivät tarjouskyselyssä esitetyt minimivaatimukset.

Yhtiöittämisselvityksen tueksi omistajaohjausyksikkö kävi keskustelut viiden konsulttiyrityksen kanssa asian taustaa, selvityksen alustava sisältöä ja toteutusaikataulua avaten. Keskustelun yhteydessä kerrottiin lisäksi, että yhtiöittämisselvitys on tarkoitus tilata suorahankintana. Keskustelut käytiin BDO Oy:n, Deloitte Oy:n ja EY Advisory Oy:n, FCG Oy:n ja Leckle Oy:n kanssa. Tämän jälkeen omistajaohjausyksikkö sai kaikilta edellä mainitulta tarjouksen yhtiöittämisselvityksen toteuttamisesta.

Saadut tarjoukset vastasivat yhtiöittämisselvityksessä tavoiteltua sisältöä (mm. talouden, riskienhallinnan ja henkilöstön näkökulmista). Tarjoajien esittämien tiimien osaaminen ja kokemus olivat kaikilla erinomaisella tasolla ja aiemmat referenssit monipuolisia. Koska tarjouksissa ei laadullisen sisällön osalta todettu merkittäviä oleellisia eroja, on perusteltua esittää valittavaksi hinnaltaan halvin tarjous. 

Kilpailutuksen perusteella hankinta tehdään BDO Oy:ltä (y-tunnus 2776089-4) kokonaishintaan 15 500 euroa (alv 0 %). Valmis selvitys on toimitettava tilaajalle viimeistään 31.5.2024.

Sopimuksesta vastaa liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 

Selvitystyön hankinnassa on kyse pienhankinnasta, jonka arvo on vähäinen ja arvon suhteessa oletettuun työmäärään voidaan katsoa vastaavan normaalista asiantuntijatyöstä maksettavaa korvausta.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. 

Sopimuksen vastuuhenkilö on Arto Vuojolainen ja yhteyshenkilö on Johanna Saarinen.

Hankintayksikkö on tarkastanut BDO Oy:n soveltuvuuden ennen hankintapäätöstä. Tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset on tarkistettu ennen hankintapäätöksen tekemistä. 

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen (konsernijohtajan toimivallan siirtopäätös 1.3.2024 § 32) mukaan konserniyksikön johtaja päättää palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa tehtävistä enintään 60 000 euron suuruisten palvelujen hankinnoista johtamansa toiminnan osalta.

Päätös

Koukkuniemen alueen yhtiöittämisselvitys hankitaan BDO Oy:ltä (y-tunnus 2776089-4) kokonaishintaan 15 500 euroa (alv 0 %)

Valmis selvitys tulee toimittaa tilaajalle viimeistään 31.5.2024 mennessä.

Hankinnan kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 113230, Omistajaohjaus.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. 

Allekirjoitus

Liiketoiminta-​ ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.