Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 17.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 35 Tampereen kaupunkiseudun 2030-luvun joukkoliikenteen visio ja suuntaviivat 

TRE:1667/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Joukkoliikennesuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nysse on koonnut yhteen raportin seudun kuntien joukkoliikenteen visiosta ja maankäytön kehityksestä sekä luonut sen pohjalta joukkoliikenteen runkoliikenteen strategiaa. Raportin taustalla on Tampereen kaupunkiseudun seututoimiston keväällä 2023 teettämä seudun joukkoliikenteen kehityskuvatyö. Tampereen kaupunkiseudun seutustrategian mukaisesti seutu on vuoteen 2040 mennessä kasvanut voimakkaasti ja onnistunut toteuttamaan kestävän siirtymän. Seutustrategian visio nojaa seudulliseen yhteistyöhön ja siihen, että yhdessä olemme huomioineet fiksun kasvun ja joukkoliikenteen yhteensovittamisen kaupunkikehityksen osalta.

Seudun joukkoliikenteen kehityskuvatyö, seudun rakennesuunnitelman päivittäminen sekä tuleva MAL-kausi 2024-2027 ovat isoja kokonaisuuksia, jotka vaativat Nysseä edistämään joukkoliikenteen kehityspolkua. Näiden kokonaisuuksien pohjalta Nyssessä on selvitetty kuntien joukkoliikenteen runkotasoista kehityspolkua 2030-luvulle. Kuntien osalta on käyty keskustelua runkotasoisesta joukkoliikennepalvelusta sekä maankäytön linkittymisestä osaksi joukkoliikennepalvelua. Työssä on haluttu sitouttaa kuntia panostamaan maankäytön kehittämistä ja joukkoliikennerunkopalvelua yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Työ ei ota kantaa yksityiskohtaisiin reittivalintoihin, harvaan asutun alueen joukkoliikennepalvelun järjestämiseen tai lakisääteisiin koulukuljetusmatkoihin. Työssä painotetaan ainoastaan kuntien päälinjojen kehittämistä. Asiantuntijatyötä tehtiin kesällä 2023, ja kuntien kanssa käytiin vuoropuhelua syksyn 2023 aikana.

Päätöksessä tuotetaan kuntiin raportti sekä powerpoint-esitys, jota kunnat voivat hyödyntää omassa selvitys- ja valmistelutyössään. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Tampereen kaupunkiseudun 2030-luvun joukkoliikenteen visio ja runkolinjasto suuntaviivat -raportti merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Liikennejärjestelmäpäällikkö Tapani Touru oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Elina Sirén, nuorisovaltuuston edustaja Miio Leino ja Matti Joki poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana. Ilkka Hjerppe poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen. 

Tiedoksi

KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, Sanna Pasanen, Maiju Lieskivi, Juha-Pekka Häyrynen, KAPA/lisu Katja Seimelä, Pekka Stenman, Heljä Aarnikko, Katri Jokela, Hanna Reuterhorn, Timo Seimelä, Pia Tuupanen, Ari Vandell, Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Valtteri Partanen, Nokian kaupunki/Ville Lipasti, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan kunta/Joonas-Petteri Kallonen, Vesilahden kunta/Susanna Hokkanen, Ylöjärven kaupunki/Mari Ruissalo, Valkeakosken kaupunki/Mari Tomperi, Pirkanmaan ELY-keskus, Tampereen kaupunkiseutu/Tapani Touru, Kaisu Kuusela, Pirkanmaan liitto/Ruut-Maaria Rissanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)