§ 17 Lempäälän kunnan Lastusten osayleiskaavan vireilletulo sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma - vastine

Lataa  Kuuntele 

TRE:2478/10.02.03/2024

Päätöspäivämäärä

24.5.2024

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Lempäälän kunta on lähettänyt lausuntopyynnön Lastusten alueen osayleiskaavan vireilletulosta. Kyseessä on kylän yleiskaavoitus, jonka tavoitteena on 

1) ohjata rakentamista yhdyskuntarakenteen, ympäristön ja maiseman kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla,

2) turvata alueen kulttuuriympäristön ja luonnon erityisarvojen säilyminen,

3) turvata alueen maaseutuelinkeinojen toimintaedellytysten säilyminen rakentamisesta huolimatta,

4) osoittaa alueelle riittävästi virkistykseen käyttöön soveltuvia metsäalueita tai muita rakentamisesta vapaita alueita, ulkoilureittejä ja viheryhteyksiä,

5) parantaa liikenneturvallisuutta,

6) mahdollistaa kulkuyhteyksien kehittäminen,

7) luoda edellytyksiä alueen vesihuollon jatkokehittämiselle,

8) taata riittävä opiskelijamäärä kyläkoululle.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenne (Nysse) toimii kahdeksan kunnan alueella ja suunnittelee, kilpailuttaa sekä hankkii alueille joukkoliikennepalvelua. Osassa Nyssen kunnista kunnat järjestävät, suunnittelevat ja hankkivat itse oman koulujen lakisääteisen kuljetuksen, näin myös Lempäälässä. Lempäälän kasvatus- ja opetuslautakunta on kuitenkin tehnyt tammikuussa 2023 päätöksen § 14 siirtää Lempäälän koululaislinjojen suunnittelu- ja kilpailutusvastuu Nysselle. Lempäälän kunta yhdessä on tehnyt yhteistyötä Lastusten alueen koululaisliikenteen suunnittelussa ja uusi liikennöintikokonaisuus on tarkoitus käynnistää elokuussa 2025.

Koululaisliikenteen lisäksi Lastusten joukkoliikennepalvelu pohjautuu Valkeakosken, Ideaparkin ja Tampereen väliseen liikenteeseen, josta vastaa Valkeakosken kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus. Bussilinja 60 liikennöidään päivittäin vähintään tunnin välein seututiellä 130. Seututiellä 130 on pysäkit, mutta pysäkkien saavuttaminen on käyttäjän vastuulla, sillä seututien 130 uupuu koko matkalla Ideaparkin ja Valkeakosken välillä yli- ja alikulut. Matkustajamäärältään seututiellä 130 on vähäinen ja eniten nousuja tehdään Tikinmaan pysäkiltä (arkisin 2 nousua). Muilta seututien 130 pysäkeiltä noin yhtä nousua arkisin.

Lastusten osallistumis- ja arviointisuunnitelman osalta on todetta, ettei Nyssellä ole merkittäviä kehityssuunnitelmia alueelle. Lastusten alueella on tulevaisuudessakin ylläpidettävä lakisääteisiä koulukuljetuksia, jotka osin siirtyvät Nyssen suunnittelun alaisuuteen. Lisäksi Pirkanmaan ELY-keskus yhdessä Valkeakosken kaupungin kanssa suunnittelee ja toteuttaa liikennettä Valkeakosken, Ideaparkin ja Tampereen välillä. Kustannuksia tästä linjasta ei nykyisellään Lempäälälle osoite. Nysse ei ota kantaa linjan 60 kehittämiseen tai sen palvelutarjontaan.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n mukaan apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan Lempäälän kunnalle perustelutekstin mukainen lausunto Lempäälän kunnan Lastusten osayleiskaavan vireilletulo sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)