Kaupunginhallitus, kokous 29.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 185 Tampereen kaupungin talouskatsaus 3/2024 

TRE:1929/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja
  • Kangas Vesa-Matti, Controller

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtajan 1. varahenkilö, controller Vesa-Matti Kangas, puh. 050 566 4477, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2024 alkuperäisen talousarvion tulos oli 146,7 ja nettoinvestointien määrä 283,1 milj. euroa. Kaupunginvaltuuston tekemien muutosten jälkeen tilikauden tulos on 147,1 milj. euroa ja nettoinvestoinnit 359,9 milj. euroa. Kaupungin vuoden 2024 talouden toteutumista on tarkoituksenmukaista arvioida myös ilman Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisen vaikutuksia, sillä yhtiöittämisellä ei ollut vaikusta kaupungin rahavaroihin. Ilman Tampereen Veden yhtiöittämisen vaikutuksia muutetun talousarvion tulos on 18,4 milj. euroa alijäämäinen, nettoinvestoinnit 271,9 milj. euroa ja investointien tulorahoitusprosentti 41.

Maaliskuun toteuman perusteella laadittu tilinpäätösennusteen tulos on 156,4 milj. euroa ylijäämäinen ja nettoinvestointien ennuste on 329,7 milj. euroa. Ilman Veden yhtiöittämisestä saatuja satunnaisia tuottoja tilikauden tulosennuste on 47,8 milj. euroa negatiivinen. Nettoinvestointien ennuste ilman Tampereen Vesi Oy:n SVOP-sijoitusta on 244,7 milj. euroa.

Toimintatuotot ovat alittumassa koko kaupungin tasolla 25,9 milj. euroa ja toimintakulut ylittymässä 3,3 milj. euroa. Toimintatulojen alituksen taustalla ovat erityisesti pysyvien vastaavien myyntivoitot. Kaupungin yhteenlasketun toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 29,2 milj. euroa muutettua talousarviota heikompana. Kaikkien ylityksiä ennustaneiden yksiköiden tulee käynnistää erillistoimenpiteitä talousarvioylitysten estämiseksi.

Toimintakate on toteutumassa budjetoitua heikompana erityisesti asunto- ja kiinteistölautakunnassa (25,8 milj. euroa), mikä selittyy pysyvien vastaavien myyntivoitoilla. Suurimpana toteutumattomana eränä on Tipotien myynnin arvioitu siirtyminen vuodelle 2025. Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimintakate on toteutumassa 3,1 milj. euroa talousarviota heikompana henkilöstökulujen ja palvelujen ostojen arvioitujen ylitysten vuoksi. Varhaiskasvatus ja esiopetus sekä perusopetus ovat ryhtyneet toimenpiteisiin ennustettujen ylitysten pienentämiseksi, mutta suunniteltujen toimenpiteiden lisäksi tarvitaan myös lisätoimenpiteitä ylitysten estämiseksi. Yhdyskuntalautakunnan ennuste on 1,3 milj. euroa budjetoitua heikompi, sillä rakennusvalvonnan tulojen arvioidaan alittuvan ja rakentaminen on kovasti hiipunut.

Verorahoituksen ennustetaan toteutuvan muutetun talousarvion mukaisesti. Vuosikatteen 80,7 milj. euron ennuste kattaa poistoista 62,8 prosenttia.

Ulkoisien nettoinvestointien ennuste (329,7 milj. euroa) alittaa muutetun talousarvion 30,1 milj. eurolla. Investointien tulorahoitusprosentiksi on muodostumassa 24,5 (ilman Tampereen Vesi Oy:n SVOP-sijoitusta 33,0). Kaupungin lainamäärän kasvuksi ennustetaan 20,7 milj. euroa, mikä tarkoittaa 42 euron kasvua asukasta kohti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin talouskatsaus 3/2024 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Reija Linnamaalle, talousjohtajan 1. varahenkilö controller Vesa-Matti Kankaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä johtaja Anna-Kaisa Heinämäelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Matti Helimo poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Vesa-Matti Kangas, Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)