Yhdyskuntalautakunta, kokous 28.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 153 Hervannanrinteen yleissuunnitelma 

TRE:1676/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hervannanrinne sijaitsee Hervannan kaupunginosassa. Suunnittelualue on vanha laskettelumäki, jossa on kolme avointa rinnettä sekä metsäsaarekkeita. Voimassa olevassa asemakaavassa suunnittelualue on hiihtourheilulle varattua aluetta (UH-1). Suunnittelualue rajautuu länsireunassa mäkihyppyalueeseen, etelässä Hepolamminkatuun ja idässä Turtolankatuun. Alueen pohjoispuolella sijaitsee Lukonmäen pientaloalue. Mäen alaosassa kulkee huoltoyhteys hyppyrimäelle sekä liittyvä polku itä-länsisuuntaiselle ulkoilu- ja hiihtoreitille.

Aluetta kunnostetaan ulkoilu- ja virkistyskäyttöön ja luontoarvoiltaan monipuolisemmaksi. Virkistysmäen reitistö on suunniteltu erityisesti maastopyöräilyä ajatellen. Alaosaan toteutetaan ulkokuntosali. Rinteisiin rakennetaan valaistut kuntoportaat sekä varataan maastopyöräilyyn soveltuvia polkumaisia reittejä. Mäen laelle sijoitetaan näköalatasanteelle penkkejä. Alarinteessä on mahdollisuus laskea pulkkamäkeä. Nykyinen polku mäessä kunnostetaan. Pysäköintialueen järjestelyä parannetaan ja paikkoja lisätään, ja sisääntuloalueen valaistusta uusitaan.

Maisemallisesti mäen avoimet ja metsäiset osat säilyvät ja niiden kasvillisuutta kehitetään. Suunnittelussa ja rakentamisessa noudatetaan kestävän ympäristörakentamisen periaatteita liittyen massojen hallintaan, hulevesien hallintaan, kasvillisuuteen ja rakenteiden toteutukseen. Rinteen alaosassa putkitettu oja avataan loivaksi hulevesipainanteeksi. Kasvillisuusvalintojen ja hoidon tavoitteena on kaupunkiluonnon monipuolistaminen. Lahokaviosammalhavainnot ja vieraslajit on huomioitu suunnittelussa. Liito-oravayhteyksiä tuetaan puuistutuksin.

Virkistysmäki on hoitoluokaltaan ulkoilu- ja virkistysmetsää (M2). Avoimien osuuksien ja niittyjen hoitoluokka on pääosin maisemaniitty (A3). Uuden mäen laella on osoitettu käyttöniittyalue (A2) piknik- ja oleskelukäyttöön. Ulkokuntosalin kunnossapitoluokka on toimintaviheralue (R2). Hoitokustannukset vuositasolla ovat arviolta noin 10 000 euroa.

Jatkosuunnittelussa maastopyöräilyn rakenteista ja niiden ylläpidosta sovitaan erikseen esimerkiksi pyöräilyseuran kanssa.

Hervannanrinteen kustannusarvio on noin 595 000 euroa. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 136 000 neliömetriä, joten neliökustannukseksi muodostuu noin 4,40 euroa. Toiminnallisten alueiden (kuntosali, kuntoportaat, näköalapaikka) osuus kustannusarviosta on noin 300 000 euroa.

Yleissuunnitelmassa esitetyt reitit, kasvillisuus, välineet sekä kalusteet ovat ohjeellisia ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.

Hervannanrinteen yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 8.-24.4.2024, jonka aikana suunnitelmaan saatiin yhteensä 10 palautetta. Palautteissa esitettiin kiitoksia sekä ehdotuksia pyöräreittien tarkennuksiin ja toive vapaalaskemisesta/freestyle-lautailusta (2 kappaletta). Yhdessä palautteessa toivottiin pienille lapsille suunnattuja toimintoja. Palautteissa kommentoidut asiat tarkentuvat jatkosuunnittelussa.

Rakentaminen aloitetaan 2024 ja toteutetaan vaiheittain seuraavina vuosina.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Hervannanrinteen yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22582/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Elina Karppinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Milja Nuuttila, Mikko Siiro, Matti Pokkinen, Janne Syrjä, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Petri Kujala (Tampereen Infra Oy), palautteen antajat

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.