Päätöksen perustelut
Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän johtaja Teppo Rantanen:
Tampereen kaupungin tavoitteena on olla kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa vahvistaakseen ja monipuolistaakseen tapahtumatarjontaa. Tapahtumilla on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia niin aluetalouteen kuin kaupungin imagoon ja yhteisöllisyyteen.
Koripallon miesten EM-kilpailut 2025 on jaettu neljän järjestäjämaan kesken: Kypros, Suomi, Puola ja Latvia. Tampereella pelataan yksi kisojen neljästä alkulohkosta. Muut lohkot pelataan Limassolissa Kyproksella ja Wrocklavissa Puolassa sekä Riiassa Latviassa, missä pelataan myös kaikki kilpailujen loppuvaiheen ottelut. Tampereen lohkossa pelaa kuusi joukkuetta, ja kaikki lohkon pelit pelataan Nokia Arenalla 27.8. - 3.9.2025. Tapahtuman yleisötavoite Tampereella on 100 000 katsojaa.
Kaupunki näkee arvokkaana tapahtuman tuomat merkittävät imagolliset, aluetaloudelliset sekä yhteisölliset vaikutukset. Tampere saa niin kansallista kuin kansainvälistä näkyvyyttä, ja kilpailujen vaikutukset aluetalouteen ja matkailuun ovat suuret. Tapahtuman levittäytyminen ympäri kaupunkia elävöittää ympäristöä ja luo osallistumisen mahdollisuuksia ja yhteisöllisyyden kokemuksia koko kaupunkiyhteisölle. Tapahtuma on käsitelty suurtapahtumatyöryhmän kokouksessa (15.4.2021, 2.2.2023) sekä kaupunginhallituksessa (17.5.2021, 13.2.2023), joissa on linjattu kaupungin osallistumisesta yhteistyöhön.
FIBA Europe omistaa koripallon EM-kilpailujen oikeudet, ja se on myöntänyt järjestämisoikeuden Suomen Koripalloliitto ry:lle ja ProBasket Oy:lle vuoden 2025 yhden alkulohkon osalta. Probasket Oy on Suomen Koripalloliitto ry:n sataprosenttisesti omistama yhtiö, jolle liitto on vastuuttanut kisojen järjestämisen käytännössä. ProBasket Oy on yhtenä allekirjoittajana FIBA Europen ja Suomen Koripalloliitto ry:n välisessä järjestämissopimuksessa, ja siten sitoutunut järjestämissopimuksen ehtoihin.
Tampereen kaupunki ja ProBasket Oy solmivat sopimuksen tapahtumayhteistyöstä. Sopimus ja sen liitteet ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17-kohdan perusteella. Kaupunki ja järjestäjä sitoutuvat lisäksi solmimaan alkuvuoden 2025 aikana tätä sopimusta täydentävän sopimuksen, jossa sovitaan tarkemmin yhteistyön sisällöistä käytännössä sekä osapuolten tarkoista vastuista.
Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen ja hankintalainsäädännön vaikutusta sopimuksen sisältöön. Kyseessä on sekamuotoinen sopimus, joka koostuu yhteistyökumppanuudesta sekä urheilutapahtumien järjestelypalveluita koskevasta pienhankinnasta. Sopimuksen osat eivät ole erotettavissa toisistaan. Sopimuskokonaisuuden pääasiallisessa kohteessa, eli sopimuksen taloudellisessa painopisteessä, hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 25 § 1 momentin 3 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon eli kyseessä on liitteen E mukainen pienhankinta 92622000-7, Urheilutapahtumien järjestelypalvelut. Kilpailuttamatta jättämisen syynä on Tapahtuman erityinen luonne. Kansainvälinen lajiliitto on myöntänyt järjestämisoikeuden kyseiselle Järjestäjälle, jolloin vastaavaa palvelua ei ole saatavilla muilta toimittajilta.
Kaupungin osallistumisessa yhteistyöhön ei nähdä olevan kyse kielletystä valtiontuesta, sillä Kaupunki mahdollistaa rahoituksellaan yhteistyön ja yksinoikeustapahtuman toteutumisen Tampereella. Tapahtumayhteistyöhön osallistumisen ei nähdä vääristävän kilpailua, sillä FIBA:lla ja sen kansallisella edustajalla Suomen Koripalloliitto ry:llä ja siten Koripalloliiton sataprosenttisesti omistamalla ProBasket Oy:lla, on yksinoikeus koripallon EM-kilpailujen järjestämiseen Suomessa.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tapahtumajohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Perttu Pesä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat konsernihallinnon innovaatiot ja kilpailukyky -ryhmän tapahtumapalvelut.
Tampereen kaupunki tavoittelee tapahtumilla mm. yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääntymistä, kaupungin imagon ja tunnettavuuden vahvistumista sekä elinkeinojen ja aluetalouden kasvua. Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumien hankintaa ja tukemista koordinoi pormestarin nimeämä suurtapahtumatyöryhmä. Tapahtumia haettaessa ja yhteistöihin osallistuttaessa arvioidaan niiden vaikutuksia ja riskejä aluetalouteen, Tampereen imagoon, ja alueen yhteisöllisyyteen tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti. Kaupunki toimii harkinnanvaraisesti yhteistyökumppanina kaupunkiin haettaville kansainvälisille ja kansallisille suurtapahtumille tai muilla tavoin merkittäville tapahtumille, joiden nähdään tukevan kaupungin strategisia tavoitteita. Yhteistyö- ja tukihakemukset käsittelee suurtapahtumatyöryhmä.
Hallintosäännön 36 § 35)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.