Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto, kokous 6.6.2024

§ 14 Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen tehostamiseksi asetettava elintarvikelain 68 §:n mukainen uhkasakko Lamrav Oy:lle 

TRE:2748/06.10.01/2024

Valmistelija

  • Virtaranta Satu, Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Elintarviketurvallisuuspäällikkö Satu Virtaranta, puh. 050 462 0477 ja elintarviketarkastaja Henna Takkunen, puh. 040 351 9782, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

New Chinese Foodiin (toimija Lamrav Oy, os. Tammelan puistokatu 36 33100 Tampere), tehtiin valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 16.11.2023 (Liite 1) sekä uusintatarkastukset 19.12.2023 (Liite 2) ja 24.1.2024 (Liite 3). Uusintatarkastuksilla todettiin, että kaikkia 16.11.2023 havaittuja epäkohtia ei oltu korjattu määräajassa. Tarkastuksilla havaittiin toistuvasti epäkohtia työvälineiden kunnossa, elintarvikkeiden säilytyksessä ja jäähdyttämisessä sekä jäljitettävyydessä. 

Tarkastuksilla havaittuja epäkohtia ei korjattu ohjeistuksesta, neuvonnasta ja kehotuksista huolimatta. Tästä johtuen valvontaviranomainen harkitsi ryhtymistä asiassa elintarvikelain (297/2021, jatkossa etl) mukaisiin pakkokeinoihin (määräys etl 55 § ja uhkasakko etl 68 §). Toimijaa kuultiin asiasta erillisellä kuulemiskirjeellä 15.2.2024 (Liite 4). Toimija ei toimittanut vastinetta määräaikaan mennessä. 

Ravintolaan tehtiin tarkastus 6.3.2024 (Liite 5) epäkohtien korjaamisen todentamiseksi. Tarkastuksella epäkohtia havaittiin edelleen työvälineiden kunnossa, elintarvikkeiden säilyttämisessä ja jäähdyttämisessä. Epäkohtien korjaamiseksi valvontaviranomainen antoi 22.3.2024 elintarvikelain 55 §:n nojalla seuraavat määräykset (Liite 6, asian tunniste 1646625):

  1. Työvälineiden kunnosta tulee huolehtia. Elintarvikehuoneistossa käytettävien työvälineiden tulee olla ehjiä ja helposti puhtaana pidettäviä. Huonokuntoiset työvälineet tulee hävittää tai kunnostaa.
  2. Elintarvikkeet tulee säilyttää hygieenisesti ja ne on suojattava saastumiselta. Elintarvikkeiden säilyvyydestä ja omavalvonnan mukaisista käyttöajoista tulee varmistua. Varastossa olevissa elintarvikkeissa tulee olla riittävät merkinnät säilyvyyden kannalta.
  3. Jäähdytettävien ruokien jäähdytyslämpötilaa ja -aikaa tulee mitata ja kirjata säännöllisesti. Elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa.

 

Määräyksen määräaika oli 21.4.2024. Ravintolaan tehtiin tarkastus epäkohtien korjaamisen todentamiseksi 25.4.2024 (Liite 7). Määräyksen kohdan kolme (3.) noudattamisessa havaittiin edelleen epäkohtia. Elintarvikkeiden jäähtymisestä oli tehty kirjanpitoa, mutta jäähdytystä ei toteutettu omavalvonnan mukaisesti. Lisäksi tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella on syytä epäillä, että lainsäädännön mukaiset lämpötilavaatimukset eivät täyty. 

Suunnitelmallisesta tarkastuksesta, uusintatarkastuksista, neuvonnasta, opastuksesta, kehotuksista ja määräyksestä huolimatta Lamrav Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska toimija ei ole itse ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitetun määräyksen tehostamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 68 §:n mukainen uhkasakko.

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia. 

Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa. Valvontaviranomainen voi tehostaa elintarvikelain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla (etl 68.1 §). Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Elintarvikelain 15 §:ssä todetaan, että elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 artiklan 138 mukaan jos todetaan, että säännöksiä ei ole noudatettu, toimivaltaisten viranomaisten on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet, joilla varmistetaan, että kyseinen toimija korjaa tällaisen noudattamatta jättämisen ja estää sen jatkossa.    

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (852/2004) liitteen II luvun IX kohdat 2 ja 6: Elintarvikealan yrityksessä varastoidut raaka-aineet ja kaikki valmistusaineet on säilytettävä sellaisissa olosuhteissa, että niiden haitallinen huonontuminen estyy ja ne ovat suojassa saastumiselta. Jos elintarvikkeet on säilytettävä viileässä tai tarjoiltava viileinä, ne on jäähdytettävä mahdollisimman pian lämpökäsittelyvaiheen jälkeen, tai jos niitä ei lämpökäsitellä, viimeisen valmistusvaiheen jälkeen, sellaiseen lämpötilaan, joka ei aiheuta terveysriskiä. Lisäksi asetuksen luvun X kohtien 1 ja 4 mukaan kääre- ja pakkausmateriaalit eivät saa olla saastumislähteenä ja elintarvikkeita varten uudelleen käytettävien kääreiden ja pakkausten on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §:n kohdan 10 mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa. Saman asetuksen 22 §:n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. 

Elintarvikelain (297/2021) 6.1 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. Edellä mainitun 6 §:n 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset (elintarvikelaki 6.3 §).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (178/2002) 17 artiklan mukaan kaikissa tuotannon, jalostuksen ja jakelun vaiheissa toimivien elintarvike- ja rehualan toimijoiden on vastuullaan olevissa toiminnoissa huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai rehut täyttävät niiden toiminnan kannalta asiaankuuluvat elintarvikelainsäädännön vaatimukset ja varmistettava, että kyseiset vaatimukset täyttyvät.

Liitteet sisältävät henkilötietoja, minkä vuoksi niiden verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Sovelletut säännökset: 

Elintarvikelaki (297/2021) 6 §, 15 §, 43 §, 55 §, 68 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §, 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 artikla 17
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 artikla 138
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (852/2004) liite II, IX LUKU
Uhkasakkolaki 1113/1990 6 §, 7 §, 8 §, 22 §, 23 §, 24 §
Hallintolaki (434/2003) 33 §, 34 §, 36 §
Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston päätös jaoston toimivallan siirtämisestä ympäristöterveyden viranhaltijoille 23.2.2023, § 7
Tampereen kaupungin hallintosääntö (1.5.2024) § 17, § 18 ja § ​​​23

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Virtaranta Satu, Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Lamrav Oy:lle asetetaan 3000 euron uhkasakko (uhkasakkolaki 6 §) valvontaviranomaisen aiemmin antaman elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen täytäntöönpanon tehostamiseksi, mikäli asetettuja velvotteita ei ole korjattu 25.8.2024 mennessä.

Asetettu velvoite: Jäähdytettävien ruokien jäähdytyslämpötilaa ja -aikaa tulee mitata ja kirjata säännöllisesti. Elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa. 

Uhkasakko voidaan tuomita uhkasakkolain (1113/1991) 10 §:n nojalla maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lamrav Oy, Satu Virtaranta, Henna Takkunen, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.