§ 79 Milan Urban Food Policy Pact -sitoumus

Lataa  Kuuntele 

TRE:2558/04.04.01/2024

Päätöspäivämäärä

12.6.2024

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Hyvinvointijohtaja Tarja Puskala, puh 050 595 1079 ja projektikoordinaattori Elina Pulliainen, puh 040 182 8773, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Milan Urban Food Policy Pact on kansainvälinen kaupunkien sitoumus, jolla kaupunki tunnistaa ja tunnustaa roolinsa kestävän ruokajärjestelmän edistäjänä. Ensimmäiset kaupungit allekirjoittivat sopimuksen vuonna 2015 ja tällä hetkellä verkostossa toimii 270 kaupunkia ympäri maailmaa.

Sitoumuksen allekirjoittaneet lupaavat ”kehittää kestäviä ruokajärjestelmiä, jotka ovat osallistavia, joustavia, turvallisia ja monimuotoisia, sekä tarjoavat terveellistä ja riittävän edullista ruokaa kaikille. Tällainen ruokajärjestelmä perustuu ihmisoikeuksiin ja viitekehykseen, joka minimoi hävikin, suojelee monimuotoisuuttaa ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja vähentämään sen vaikutuksia.” Milanon sitoumuksen päätavoite on ”tukea kaupunkeja, jotka haluavat kehittää kestävämpiä urbaaneja ruokajärjestelmiä kaupunkien välisen yhteistyön kautta ja oppien jakamisella.”

Sitoumus ei vaadi raportointia eikä seurantaa, mutta antaa kaupungille työkalun, joka tukee laaja-alaisesti teeman edistämistä. Se sisältää 37 suositeltua toimenpidettä (sisältäen indikaattorit), jakautuen kuuteen eri teemaan: hallinto, kestävä ruokavalio ja ravitsemus, sosiaalinen ja taloudellinen tasa-arvo, ruoantuotanto, elintarvikkeiden hankinta ja jakelu sekä ruokahävikki. Allekirjoittamalla sitoumuksen kaupunki pääsee mukaan kansainväliseen verkostoon, jossa jaetaan ja skaalataan parhaimpia käytäntöjä. Sitoumus avaa myös uusia rahoitusmahdollisuuksia.

Tampereen kaupunki tekee jo paljon kehitystoimenpiteitä ruokateemassa. Kaupunki edistää aktiivisesti koulu- ja päiväkotiruokailun kehittämistä, ruokakasvatusta sekä hävikkiruoan vähentämistä. Lasten kesän ajan puistoruokailu on kaupungilta merkittävä panostus sosiaalisesti kestävään ruokajärjestelmään. Kaupunki tukee rahallisesti myös ruokapankkitoimintaa. Näiden lisäksi kaupunki vuokraa edullisesti viljelypalstoja asukkaille sekä yhdistyksille. Tampereella toimii Kauppahalli ja kaksi elävää toria. Kaupunki on mukana Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation eli FUSILLI-hankkeessa (2021-2024), joka luotsaa eurooppalaisia kaupunkialueita kohti terveitä, kestäviä ja turvallisia ruokajärjestelmiä sekä tukee näitä edistävää kaupunkipolitiikkaa. FUSILLI-hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta.

Kaupunki on tunnistanut oman roolinsa ja sitoutuu edelleen kehittämään muuan muassa yllä olevia teemoja sekä hakemaan uusia mahdollisia avauksia. Tampereen kärjeksi nostetaan sosiaalisesti kestävä ravitsemus sekä lasten ja nuorten terveellisten elintapojen edistäminen.

Sitoumuksen avulla myös sidosryhmiä kannustetaan toimintaan.

Sitoumuksen vastuuhenkilönä toimii hyvinvointijohtaja Tarja Puskala ja sitoumuksen yhteyshenkilönä vuoden 2024 loppuun asti toimii FUSILLI-hankkeen projektipäällikkö Silva Vuopponen kaupunkikehityksen palvelualueen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä. 

Hallintosäännön (1.5.2024) 34 § 1)-kohdan mukaan pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista ja sitoumuksista.

Päätös

Liitteenä oleva Milan Urban Food Policy Pact -sitoumus hyväksytään.

Sitoumuksen vastuuhenkilöksi nimetään hyvinvointijohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Tarja Puskala.

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.