Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 2.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu
Lataa  Kuuntele 

§ 70 Viitapiiri ry:n oikaisuvaatimus lautakunnan päätökseen koskien kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustuksia vuodelle 2024 

TRE:14/12.03.00/2024

Valmistelija

  • Salmenkangas Niina, Kirjastopalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Fanniina Tuomola, puh. 040 703 5744, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto,​ puh. 040 485 1059,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Viitapiiri ry on tehnyt oikaisuvaatimuksen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessaan 27.3.2024 tekemään päätökseen (§ 39) kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustuksista vuodelle 2024. Kyseisessä päätöksessä oikaisuvaatimuksen tehneelle yhdistykselle myönnettiin 1 500 euroa yleisavustusta vuodelle 2024. Oikaisuvaatimus on saapunut Tampereen kaupungin kirjaamoon päätöksen muutoksenhakuajan puitteissa 16.4.2024. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on toimivaltainen ratkaisemaan päätöstään 27.3.2024 § 39 koskevan oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimuksessaan yhdistys kirjoittaa, että myönnetty avustus on Viitapiiri ry:n toiminnan laajuuteen ja laatuun suhteutettuna varsin pieni ja yhdistyksen toiminnan jatkuminen vaarantuu yleisavustuspäätöksen myötä. Oikaisuvaatimuksen tehnyt yhdistys kokee, ettei yleisavustuksella riittävissä määrin huomioida heidän toimintansa tärkeyttä, sen taloudellisia realiteetteja ja reunaehtoja. Oikaisuvaatimuksessa toivotaan yleisavustuksen määrää harkittavaksi uudelleen. 

Tampereen kaupunki näkee Viitapiiri ry:n toiminnan tärkeänä ja merkittävänä. Yhdistyksen yleisavustus oli vuonna 2022 yhteensä 800 euroa ja se korotettiin vuonna 2023 yhteensä 1 500 euroon. Lisäksi yhdistykselle myönnettiin vuonna 2023 kulttuurin kerta-avustuskokonaisuudesta yhteensä 500 euron avustus vuonna 2024 järjestettäviin runokursseihin.

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustuskokonaisuuden valmistelussa on noudatettu Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisiä periaatteita (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) sekä Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet -asiakirjassa (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 29.11.2023 § 54) määriteltyjä myöntämisperusteita, joiden mukaisesti avustushakemuksia arvioidaan. 

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää ammattimaisesti toimivien ja paikallisesti keskeisten kulttuuri- ja taideyhteisöjen perustoimintaan. Avustuksen tavoitteena on monipuolistaa kaupungin kulttuuri- ja taidetarjontaa, ylläpitää paikallista kulttuuriperintöä ja/tai luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle. Avustusta voivat hakea vähintään vuoden toimineet kulttuuriyhteisöt ja -yhdistykset sekä yleishyödylliset kulttuuriosuuskunnat ja -yritykset. Yleisavustusta myönnetään toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus, laatu ja vaikuttavuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen, sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen. 

Avustusvalmistelussa huomioitiin yllä luetellut valmistelua ohjaavat kriteerit sekä käytettävissä oleva avustusmääräraha. Näiden kriteerien ja reunaehtojen puitteissa yleisavustusta ei esitetty korotettavaksi vuodelle 2024. Oikaisuvaatimus esitetään hylättäväksi.

Päätösote kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksestä 27.3.2024 § 39, sitä koskeva Viitapiiri ry:n oikaisuvaatimus, oikaisuvaatimuksen liite sekä oikaisuvaatimuksen sähköpostisaate ovat tämän asian liitteinä.

Yhdistyksen on mahdollista hakea erikseen kulttuurin kerta-avustusta vuodelle 2024, jota voidaan myöntää myös yleisavustusta saaville yhteisöille, mikäli haettavan avustuksen kohde poikkeaa selkeästi yhteisön perustoiminnasta. Kerta-avustusta myönnetään yhdelle toimijalle pääsääntöisesti kerran vuodessa ja haku on jatkuva.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

Ensi vuoden kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustusmäärärahoissa huomioidaan lavarunous ja siihen liittyvien tapahtumien järjestäminen.

Kokouskäsittely

Johanna Loukaskorpi teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:

Ensi vuoden kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustusmäärärahoissa huomioidaan lavarunous ja siihen liittyvien tapahtumien järjestäminen.

Puheenjohtaja Matti Helimo kannatti Loukaskorven ehdotusta. Toivomusponsiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Teemu Irri, Marianna Lehtinen, Susanna Lundström, Anna Szalay, Fanniina Tuomola, Niina Salmenkangas

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.