Perustelut
Siruja Tampereelta -ohjelma käynnistettiin vuonna 2023 vahvistamaan seudun asemaa siruteknologiassa. Ohjelman toteutuksesta ja koordinaatiosta vastaa Business Tampere ja siihen sisältyvät työpaketit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Tampereen yliopiston, alan laajentuvan yritysekosysteemin ja Tampereen kaupungin kanssa.
Yksi ohjelman tärkeimpiä tavoitteita on puolijohteiden EU-pilottilinjan sijoittuminen Tampereelle. Tampereen yliopisto on mukana konsortiossa, jonka ehdotus EU:n sirusäädöksen mukaiseksi EU-pilottilinjaksi hyväksyttiin rahoitettavaksi 11.4.2024. Tampereen yliopiston rahoitus 40 milj. euroa koostuu sekä kansallisesta että EU-rahoituksesta, ja se on suurimpia suomalaiselle tutkimus- ja kehitystoiminnalle koskaan osoitettuja rahoituksia.
Yliopiston saama rahoitus käytetään sirujen paketointiin ja integrointiin keskittyvän SiPFAB-pilotointiympäristön rakentamiseen sekä ns. wide-bandgap (WBG) -puolijohdeteknologioiden kehittämiseen sekä niillä luotujen sirujen testaukseen ja integraatioon. Kyseessä ovat uuden sukupolven puolijohteet, joita tarvitaan useissa eri toimialojen järjestelmissä, kuten sähkömoottoreiden ohjaimet, akunhallintapiirit ja nopea lataus, aurinkoenergiajärjestelmät, tehokkaat virtalähteet ja tietoliikenteen tukiasemat. WBG-puolijohteiden markkinoiden ennakoidaan kasvavan nopeasti ja teknologiaan kohdistuu merkittäviä teollisia investointeja.
Pilottilinja vahvistaa seudun puolijohdeosaamista ja avaa merkittäviä reittejä TKI-rahoituksen ja -toiminnan kasvattamiseen yrityksissä ja yliopistossa. Pilottilinja kiinnittää Tampereen osaksi EU:n sirukehityksen ydinverkostoa, lisää teollista yhteistyötä ja avaa mahdollisuuksia alan teollisiin investointeihin. Siruja Tampereelta -ohjelma keskittyy jatkossa näiden mahdollisuuksien hyödyntämiseen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
EU:n sirusäädöksen mukaisen EU-pilottilinjan käynnistämisen ja rahoituksen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.