§ 12 Päätös ympäristöluvan rauettamisesta, Väinö Paunu Oy

Lataa  Kuuntele 

TRE:2439/11.01.00/2024

Päätöspäivämäärä

17.6.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sari Sassi, puh. 050 328 5969, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 521 5198, sukunimi.etunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asia

Väinö Paunu Oy:n hakee varikkotoiminnalleen myönnetyn ympäristöluvan rauettamista toiminnan loputtua. Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto on kokouksessaan 21.2.2023 § 22 siirtänyt toimivaltaansa ympäristönsuojelulain 88 §:n mukaisessa ympäristöluvan raukeamisesta päättämistä koskevissa asioissa ympäristöpäällikölle. Ympäristönsuojelulain 88 §:n mukaan lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa, jos toiminnanharjoittaja ilmoittaa, että toiminta on lopetettu.

Ympäristölupa ja sen mukainen toiminta

Tampereen kaupungin ympäristö- ja rakennusjaosto on kokouksessaan 8.4.2014 § 56 myöntänyt Väinö Paunu Oy:lle ympäristöluvan linja-autovarikolle ja polttonesteen jakeluasemalle kiinteistölle 837-125-590-11 osoitteeseen Kuoppamäentie 14 sekä pysäköintialueen sijoittamiseen kiinteistölle 837-125-672-11 osoitteeseen Kuoppamäentie 15. Ympäristölupa on myönnetty toistaseksi voimassa olevana.

Väinö Paunu Oy on harjoittanut linja-autoliikenteen varikkotoimintaa Nekalassa osoitteessa Kuoppamäentie 14 1950-luvulta lähtien ja toiminnalla on ollut ympäristölupa vuodesta 1994 lähtien. Tampereen kaupunki omistaa sekä kiinteistön 837-125-590-11 että kiinteistön 837-125-672-11. Kiinteistöllä 837-125-590-11 on todettu pilaantuneita maita ja Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Väinö Paunu Oy:lle päätöksiä pilaantuneen maan puhdistamisesta. Viimeisin päätös on tehty 26.3.2015 (PIRELY/926/2015).

Ympäristöluvan lupamääräyksessä 25 on määrätty, että toiminnanharjoittajan on hyvissä ajoin, viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan lopettamista, esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma ympäristönsuojelua koskevista laitoksen toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista.

Hakemus ympäristöluvan rauettamiseksi

Väinö Paunu Oy hakee 24.4.2024 vireille tulleella hakemuksellaan, että Väinö Paunu Oy:lle myönnetty ympäristölupa rauetetaan 1.5.2024 alkaen tai mahdollisimman pian. Hakemuksessa todetaan, että ympäristöluvan mukainen toiminta kiinteistöllä 837-125-590-11 (Kuoppamäentie 14) on valtaosin loppunut ja kiinteistöllä tehdään enää loppusiivouksia. Loppusiivoukset on hakemuksen mukaan tarkoitus saada valmiiksi 1.5.2024 mennessä. Kyseisellä kiinteistöllä ei ole enää linja-autoja eikä niihin liittyvää liiketoimintaa. Kiinteistöllä 837-125-672-11 (Kuoppamäentie 15), jolla on sijainnut linja-autojen pysäköintialue, toiminta on jo kokonaan loppunut ja kiinteistön vuokrasopimus päättynyt. Kyseinen kiinteistö on palautettu Tampereen kaupungille sovitulla tavalla.

Hakemuksessa ja 26.4.2024 toimitetussa hakemuksen täydennyksessä todetaan, että Pirkanmaan ELY-keskuksen päätöksen PIRELY/926/2015 mukaista maaperän puhdistamistyötä ei ehditä saada valmiiksi, vaan tavoitteena on siirtää vastuu maaperän puhdistamistyöstä kyseessä olevan kiinteistön vuokraoikeuden myynnin yhteydessä kauppasopimuksella seuraavalle vuokraoikeuden haltijalle. Kiinteistöllä olevia esineitä, varaosia ja työkaluja yms. on myyty ja jätteet mukaan lukien vaaralliset jätteet on toimitettu pois. Polttonestesäiliön polttoneste on myyty toiselle toimijalle tankkauksia varten niin, että säiliön pitäisi olla toukokuun alkupuolella tyhjä.

Asian käsittely

Toimintapaikalle on tehty neuvontakäynti luvan rauettamishakemukseen liittyen 11.4.2024. Käynnille ovat osallistuneet hakijan ja kiinteistötoimen edustajat sekä ympäristötarkastaja.

Koska asia koskee vain toiminnanharjoittajan sekä kiinteistönomistajan etua ja oikeutta ei asian vireilläolosta ei ole katsottu tarpeelliseksi kuuluttaa yleisessä tietoverkossa eikä asian vireilläolosta ole katsottu tarpeelliseksi lähettää tietoa muille asianosaisille kuin kiinteistön omistajan edustajalle Tampereen kaupungin kiiteistötoimelle. Tampereen kaupungin kiinteistötoimi ei ole esittänyt muistutusta asiaan liittyen.

Asiasta on pyydetty lausuntoa Pirkanmaan ELY-keskuksen Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueelta. Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön pilaantuneista maista vastaava ylitarkastaja on 30.5.2024 ilmoittanut suullisesti, että hänellä ei ole asiasta muuta lausuttavaa, kuin että pilaantuneen maan puhdistamisvastuun siirtämisestä on sovittava kauppakirjassa ja uuden toimijan tulee noudattaa voimassa olevaa päätöstä, jos puhdistamisvastuu siirretään. Mikäli kiinteistölle rakennetaan tai siellä puhdistetaan maaperää, on asiasta ilmoitettava Pirkanmaan ELY-keskukseen, joka päättää tarvittavista jatkotoimenpiteistä sen perusteella, mitä kiinteistölle on suunnitteilla.

Hallintolain 34 §:n 2 momentin mukaan asian saa ratkaista asianosaista kuulematta, jos hyväksytään vaatimus, joka ei koske toista asianosaista tai kuuleminen on muusta syystä ilmeisen tarpeetonta. Väinö Paunu Oy:n kuuleminen ennen asian ratkaisemista ei ole tarpeen, sillä asia on ratkaistu hakemuksen mukaisesti eikä asia koske toista asianosaista.

Käsittelymaksu

Asian käsittelystä peritään maksu hakemuksen vireille tulon aikaan voimassa olleen ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukaan. Tampereen kaupungin ympäristö- ja rakennusjaoston 19.2.2019 § 27 hyväksymässä taksassa ei ole määrätty erillistä maksua luvan rauettamisasian käsittelystä, joten asian käsittelystä peritään taksan maksutaulukon mukainen maksu: "Muiden asioiden käsittely, muu ympäristönsuojeluviranomaisen käsittelemä asia, 75 €/tunti." Asian käsittelyyn on käytetty aikaa 5 tuntia, joten käsittelystä peritään yhteensä 375 euroa. Käsittelymaksu laskutetaan erikseen.

Päätös

Päätetään, että Väinö Paunu Oy:lle myönnetty ympäristölupa (8.4.2014 § 56) linja-autovarikon toiminnalle ja polttonesteen jakeluasemalle kiinteistöllä 837-125-590-11 sekä pysäköintialueen sijoittamiselle kiinteistöllä 837-125-672-11 raukeaa. Lisäksi päätetään antaa seuraavat ympäristönsuojelulain 94 §:n mukaiset määräykset toiminnan lopettamisesta:

  1. Väinö Paunu Oy:n tulee vastata pilaantuneen maaperän pudistamisesta Pirkanmaan ELY-keskuksen päätöksen pilaantuneen maan puhdistamisesta (PIRELY/926/2015) mukaisesti, ellei edellä mainitun puhdistamisvastuun siirtämisestä uudelle toimijalle sovita kauppakirjassa tai muussa vastaavassa kirjallisessa sopimuksessa. Mikäli puhdistamisvastuun siirtämisestä sovitaan, tulee uuden toimijan noudattaa voimassa olevaa pilaantuneen maan puhdistamisesta annettua päätöstä (PIRELY/926/2015). Mikäli kiinteistölle rakennetaan tai siellä puhdistetaan maaperää, on asiasta ilmoitettava Pirkanmaan ELY-keskukseen, joka päättää tarvittavista jatkotoimenpiteistä sen perusteella, mitä kiinteistölle on suunnitteilla.
  2. Kiinteistöllä 837-125-590-11 sijaitsevan polttonesteen jakeluaseman maanpäällinen polttonestesäiliö on tyhjennettävä ja puhdistettava sekä jakeluaseman rakenteet poistettava maan päältä ja maaperästä. Suunnitelma jakeluaseman rakenteiden purkamisesta aikatauluineen on esitettävä Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluun 30.9.2024 mennessä.

Allekirjoitus

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:
1) asianosaisella;
2) rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät;
3) toiminnan tai hankkeen sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät;
4) valtion valvontaviranomaisella sekä toiminnan tai hankkeen sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella;
5) asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella;
6) kunnan jäsenellä (maa-ainesluvat)

Valitusviranomainen

Valitus tehdään ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa asioissa sekä maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisesta yhteisluvasta Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeus
Korsholmanpuistikko 43
PL 204, 65101 Vaasa
faksi: 029 56 42760
sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

Valitus tehdään maa-aineslain mukaisissa asioissa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella kaupungin verkkosivuilla. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemän päivän kuluttua päätöksen julkaisemisesta. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätöksen tiedoksiantopäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä
    
Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.