Yhdyskuntalautakunta, kokous 11.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 181 Varsanpuiston ja Huhmarpellon yleissuunnitelma 

TRE:1429/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Anna Vilhula, puh. 040 352 3423 ja erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi 
 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Varsanpuisto ja Huhmarpelto sijaitsevat Takahuhdin ja Ruotulan kaupunginosien välissä sijaitsevassa Vuohenojan purolaaksossa. Alue rajautuu pääosin omakotiasutukseen ja toimii alueen asukkaiden lähivirkistysalueena. Alueella on myös viljelypalstoja. Suurelta osin avoin alue on vanhaa peltoa. Se on arvioitu alueellisesti merkittäväksi avoimeksi maisematilaksi.

Varsanpuistoa ja Huhmarpeltoa uudistetaan rakentamalla sinne tulvaniittyjä. Niiden avulla varaudutaan ilmastonmuutoksen ja yläpuolisen alueen maankäytön muutosten myötä kasvaviin vesimääriin sekä vähennetään valuma-alueella todettuja tulvia jo nykytilanteessa. Tulvaniityillä parannetaan hulevesien hallintaa ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Viheralueesta tehdään viihtyisämpi käyttäjille. Asukkaiden toiveita alueen kehittämiseksi kerättiin työpajassa maaliskuussa 2024, ja ne on otettu huomioon suunnitelmassa.

Vuohenojan ranta-alueita muokataan, ja ojaan rakennetaan pohjapato, jotta hulevedet leviävät tilapäisesti tulvaniittyalueille voimakkaiden sateiden ja lumien sulamisen aikana. Reunustoille perustetaan hulevesien laatua parantavia kosteikkoja. Vuohenojaan rakennetaan myös pieni pyörrelampi, joka edistää kiintoaineen laskeutumista. Tulvaniityiltä kaivettavat maamassat hyödynnetään loivissa maisemakumpareissa nykyistä maanpintaa mukaillen.

Alueelle istutetaan paikallisten lajien taimia ja siemeniä. Viheralueelta poistetaan vieraslajeja kuten komealupiinia ja jättipalsamia. Niittyjen perustamisessa hyödynnetään soveltuvin osin myös paikalta kaivetun pintamaan siemenpankkia. Niittyalueet tarjoavat elinympäristöjä pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä linnuille ja pieneläimille. Poistettavien puiden tilalle istutetaan uusia erityisesti Vuohenojan varteen.

Pyörrelammelle tarvittavan huoltotien kautta muodostuu uusi kulkuyhteys Huhmarinkadulta Metsänsyrjänkadun päähän. Metsänsyrjänkadulta rakennetaan uusi Vuohenojan ylittävä puistokäytävä. Nykyisten käytävien pintarakenne kunnostetaan.

Alueen luoteiskulmassa kulkevan puistoreitin huonokuntoinen rumpusilta puretaan ja korvataan uudella puurakenteisella sillalla. Sillan tuntumaan lisätään oleskelualue, joka varustetaan penkki-pöytä-yhdistelmällä. Käytävien varteen lisätään penkkejä ja roskakoreja. Liikennemerkit tarkistetaan ja täydennetään sekä uusitaan tarvittaessa. Muut puiston toiminnot sekä nykyiset valaisimet, kalusteet ja varusteet säilyvät ennallaan.

Varsanpuiston ja Huhmarpellon yleissuunnitelma on laadittu osana kansainvälistä City Blues -projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Itämeren alueen Interreg-ohjelmasta. Myös rakentamiseen on myönnetty tukea. Varsanpuiston ja Huhmarpellon alue on projektin pilottikohde Tampereella.

Yleissuunnitelmaluonnos oli 13.–26.5.2024 nähtävillä Tampereen palvelupisteessä, kaupungin nettisivuilla ja maastossa. Kirjaamoon saatiin neljä palautetta, joista kaksi oli yksityishenkilöiltä, yksi Huikkaan-Ruotulan omakotiyhdistyksen edustajalta ja yksi Tampereen kaupungin liikuntapalvelujen edustajalta. Palautteista on tehty kooste ja vastineet teemoittain. Alkuperäiset palautteet on myös koottu yhdeksi palauteliitteeksi, joka näkyy yhdyskuntalautakunnan jäsenille. Liite sisältää henkilötietoja ja sen verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Palautteet koskivat muun muassa puustoa, viljelypalstojen kuivatusongelmia, tulvimista ja rumpujen kuntoa, lammen laajennusta, uutta puusiltaa, latuja, roskakoreja ja penkkejä. Palautteiden vuoksi yleissuunnitelmaa ei muutettu, mutta palautteet otetaan soveltuvin osin huomioon jatkosuunnittelussa.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Uudistettava pinta-ala on noin 86 200 neliömetriä ja kustannusarvio noin 262 000 euroa (alv 0 %), joten neliökustannukseksi muodostuu noin 3 euroa. Rakennustöitä tullaan esittämään vuoden 2025 talousarvioon. Toteutukseen on varattu rahaa City Blues -projektin budjetissa 175 000 euroa, josta EU-tuen ja kansallisen vastinrahan osuus on 164 500 euroa ja kaupungin omarahoitusosuus on 10 500 euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Varsanpuiston ja Huhmarpellon yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22566/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palautteen antajat 4 kpl, Marika Viinanen, Anna Vilhula, Milja Nuuttila, Timo Koski, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Titta Holmala-Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy), Jere Nieminen (Villi Vyöhyke ry), Janne Syrjä, Jukka Rantala ja Salla Leppänen.

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.