§ 22 Rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskennan kehittäminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3354/00.01.02/2024

Päätöspäivämäärä

19.6.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi, puh. 040 8062294 etunimi.sukunimi@tampere.fi
Kehittämisasiantuntija Emmi Nieminen, puh. 044 423 5136, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Väitöskirjaprojektissa kehitetään ja testataan suoran maankäytön, etenkin rakentamisen sekä epäsuoran hankintojen kautta aiheutetun luontojalanjäljen laskentaa yhdessä SRV:n, Tampereen ja Espoon kaupunkien kanssa. Hankkeessa on karkeasti ajatellen neljä osaa, joita toteutetaan limittäin: 1) organisaatioiden luontojalanjäljen laskenta (SRV ja Espoo), 2) rakentamisen luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta Tampereen Pohjoiskansi -rakennushankkeelle sekä Tyyppitalolle, 3) maankäytön suunnittelun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta ja 4) toimintamallin kehittäminen rakennussektorille ja kaupunkisuunnitteluun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskentaan. Luontojalanjäljen laskennan lisäksi hankkeessa kehitetään pitkäjänteistä strategiaa jalanjälkien pienentämiseksi sekä keinoja kädenjälkien ja mahdollisten ekologisten kompensaatioiden tuottamiseksi. Hankkeen tuloksia voidaan soveltaa kansallisesti kaupunkien, maankäytön suunnittelun sekä rakennussektorin luontojalanjäljen laskentaan ja pienentämiseen.

Osapuolet arvioivat ja määrittelevät hankkeen keskeistä sisältöä ja toteutusta hankkeen aikana. Tampereen kaupungin asiantuntijat sovittavat kunnan tietotarpeet ja tietolähteet prosessiin sekä osallistavat sidosryhmät kaupungin sisältä. Keskeisenä tehtävänä on ohjata työtä niin, että työkalu ja tulokset ovat hyödynnettävissä yleisesti kuntien käyttöön. Jyväskylän yliopisto vastaa tietokantojen kehittämisestä, integroinnista ja laskennan kehittämisestä sekä laskennasta.

Hankkeen kokonaiskesto on noin 48 kuukautta ja hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2028 keväällä.

Hanke on luonteeltaan yhteistyöluontoinen tutkimus, jossa molemmat osapuolet osallistuvat tutkimuksen sisällön määrittelemiseen ja rahoittamiseen. Hankkeessa yhteiskehitetään menetelmää vuorovaikutteisesti kaupunkien, yrityksen ja yliopiston kanssa. ”Väitöskirjaprojekti on tutkimus- ja kehittämishanke, johon ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016).”

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 266 916 euroa, josta Jyväskylän yliopiston omarahoitusosuus on 26 916 euroa. Rahoittajat (Tampereen kaupungin, Espoon kaupunki ja SRV:n yhteinen osuus on 240.000 euroa, josta Tampereen osuus on 60 000 euroa). Osapuolet kantavat riskit tulosten hyödynnettävyydestä.

Hankkeen ja sopimuksen vastuuhenkilönä sekä projektipäällikkönä toimii Kaisa Mustajärvi. Hankkeen määrittelyyn ja ohjaukseen osallistuvat ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä kehittämisasiantuntija Emmi Nieminen ja erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi.

Tutkimustulokset jäävät molempien osapuolten käyttöön ja ovat jatkohyödynnettävissä yleisesti. Kaikki yhteistutkimushankkeen tutkimuksellisesti merkittävä kehitystyö julkaistaan. Osapuolet jakavat yhteistyöhankkeen raportin avoimesti verkkosivuillaan ja tuloksia erikseen pyytäville. Tämä mahdollistaa tulosten hyödyntämisen muiden kaupunkien ja kuntien toiminnassa. Hanke on yhteiskunnallisesti merkittävä ja tekee Tampereen kaupungista edelläkävijän ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan saralla

Tutkimushanke jää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) annetun lain soveltamisalan ulkopuolelle lain 9§ 1 momentin 13 kohdan perusteella, jonka mukaan lakia ei sovelleta tutkimus- ja kehittämispalveluja koskeviin hankintoihin.

Hankinnasta laaditaan tutkimussopimus. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. Hankintapäätös sitoo kaupunkia vasta kun sopimus on allekirjoitettu.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa.

Tutkimushanketta koskevasta hankinnasta päättää kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön (1.1.2022) ja liitteenä olevan delegointimatriisin mukaan ympäristö- ja kehitysjohtaja. 

Päätös

Sopimus rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskennan kehittämisen yhteistutkimushankkeesta 48 kuukauden ajalle tehdään Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kanssa (Y-tunnus 0245894-7).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 60 000,00 euroa sopimuskauden aikana.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 266 916 euroa, josta Jyväskylän yliopiston omarahoitusosuus on 26 916 euroa. Rahoittajat (Tampereen kaupunki, Espoon kaupunki ja SRV) suorittavat maksuosuutensa yhteensä 240.000 euroa Jyväskylän yliopiston lähettämää laskua vastaan seuraavasti:

Jyväskylän yliopisto laskuttaa Tampereen kaupunkia  60 000  euroa. Laskutus tapahtuu viidessä erässä;

1.       erä 5 000 euroa eräpvm  30.11.2024

2.       erä 20 000 euroa eräpvm 30.6.2025

3.       erä 20 000 euroa eräpvm 30.6.2026

4.       erä 10 000 euroa eräpvm 30.6.2027

5.       erä 5 000 euroa eräpvm 31.3.2028. 

Kustannukset kohdistetaan Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikölle, kustannuspaikka 111289. 

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.