Päätöksen perustelut
Väitöskirjaprojektissa kehitetään ja testataan suoran maankäytön, etenkin rakentamisen sekä epäsuoran hankintojen kautta aiheutetun luontojalanjäljen laskentaa yhdessä SRV:n, Tampereen ja Espoon kaupunkien kanssa. Hankkeessa on karkeasti ajatellen neljä osaa, joita toteutetaan limittäin: 1) organisaatioiden luontojalanjäljen laskenta (SRV ja Espoo), 2) rakentamisen luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta Tampereen Pohjoiskansi -rakennushankkeelle sekä Tyyppitalolle, 3) maankäytön suunnittelun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta ja 4) toimintamallin kehittäminen rakennussektorille ja kaupunkisuunnitteluun luontojalanjäljen ja -kädenjäljen laskentaan. Luontojalanjäljen laskennan lisäksi hankkeessa kehitetään pitkäjänteistä strategiaa jalanjälkien pienentämiseksi sekä keinoja kädenjälkien ja mahdollisten ekologisten kompensaatioiden tuottamiseksi. Hankkeen tuloksia voidaan soveltaa kansallisesti kaupunkien, maankäytön suunnittelun sekä rakennussektorin luontojalanjäljen laskentaan ja pienentämiseen.
Osapuolet arvioivat ja määrittelevät hankkeen keskeistä sisältöä ja toteutusta hankkeen aikana. Tampereen kaupungin asiantuntijat sovittavat kunnan tietotarpeet ja tietolähteet prosessiin sekä osallistavat sidosryhmät kaupungin sisältä. Keskeisenä tehtävänä on ohjata työtä niin, että työkalu ja tulokset ovat hyödynnettävissä yleisesti kuntien käyttöön. Jyväskylän yliopisto vastaa tietokantojen kehittämisestä, integroinnista ja laskennan kehittämisestä sekä laskennasta.
Hankkeen kokonaiskesto on noin 48 kuukautta ja hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2028 keväällä.
Hanke on luonteeltaan yhteistyöluontoinen tutkimus, jossa molemmat osapuolet osallistuvat tutkimuksen sisällön määrittelemiseen ja rahoittamiseen. Hankkeessa yhteiskehitetään menetelmää vuorovaikutteisesti kaupunkien, yrityksen ja yliopiston kanssa. ”Väitöskirjaprojekti on tutkimus- ja kehittämishanke, johon ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016).”
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 266 916 euroa, josta Jyväskylän yliopiston omarahoitusosuus on 26 916 euroa. Rahoittajat (Tampereen kaupungin, Espoon kaupunki ja SRV:n yhteinen osuus on 240.000 euroa, josta Tampereen osuus on 60 000 euroa). Osapuolet kantavat riskit tulosten hyödynnettävyydestä.
Hankkeen ja sopimuksen vastuuhenkilönä sekä projektipäällikkönä toimii Kaisa Mustajärvi. Hankkeen määrittelyyn ja ohjaukseen osallistuvat ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä kehittämisasiantuntija Emmi Nieminen ja erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi.
Tutkimustulokset jäävät molempien osapuolten käyttöön ja ovat jatkohyödynnettävissä yleisesti. Kaikki yhteistutkimushankkeen tutkimuksellisesti merkittävä kehitystyö julkaistaan. Osapuolet jakavat yhteistyöhankkeen raportin avoimesti verkkosivuillaan ja tuloksia erikseen pyytäville. Tämä mahdollistaa tulosten hyödyntämisen muiden kaupunkien ja kuntien toiminnassa. Hanke on yhteiskunnallisesti merkittävä ja tekee Tampereen kaupungista edelläkävijän ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan saralla
Tutkimushanke jää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) annetun lain soveltamisalan ulkopuolelle lain 9§ 1 momentin 13 kohdan perusteella, jonka mukaan lakia ei sovelleta tutkimus- ja kehittämispalveluja koskeviin hankintoihin.
Hankinnasta laaditaan tutkimussopimus. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. Hankintapäätös sitoo kaupunkia vasta kun sopimus on allekirjoitettu.
Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa.
Tutkimushanketta koskevasta hankinnasta päättää kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön (1.1.2022) ja liitteenä olevan delegointimatriisin mukaan ympäristö- ja kehitysjohtaja.