§ 22 Kaupunkisuunnittelun toiminnanohjausjärjestelmän toteutuksen jatkokehityksen hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2356/02.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

31.5.2024

Päätöksen tekijä

Johtaja, digitalisaatio ja tietohallinto

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintokoordinaattori Risto Asikainen, puh. 050 466 0697, etunimi.sukunimi@tampere.fi                          

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Maria Nikkilä,​ puh. 040 5811 477,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Maankäytön prosessien kehittäminen ja toiminnanohjaus -​projektissa kehitetään maankäytön suunnittelun kokonaisprosessin hallinnan toimintatapoja teknologisia ratkaisuja hyödyntäen. Ensimmäisessä vaiheessa kehittämisen kohteena on ollut kiinteistönmuodostuksen tonttijaon ja tontin lohkomisen sekä asemakaavoitusprosessin läpivienti. Yksiköissä on otettu käyttöön ensimmäisen vaiheen toteutus sisältäen myös käyttöönoton tuen ja koulutuksen.

Kiinteistönmuodostuksen toiminnanohjausjärjestelmän kehittämistä jatketaan määrittelemällä ja toteuttamalla loppujen kiinteistötoimitusten työnohjaus. Lisäksi kiinteistönmuodostuksen tarpeisiin toteutetun Facta-integraation ensimmäisen vaiheen toteutus testataan ja kehitetään tietotarpeita edelleen. Facta-integraatio parantaa työnohjauksen kokonaisuutta, kun tarve siirtyä eri ohjelmistojen välillä vähenee.

Asemakaavoitukselle on toteutettu kaavaprosessin läpiviennin työnohjaus. Osa työtä on ollut kaavojen aikataulusuunnitelmien mallipohjien rakentaminen ja käyttöönotto. Mallipohjien avulla kaavasuunnittelija voi suunnitella ja seurata kaavaprosessin aikataulua. Kaavojen aikataulutietoja hyödynnetään tulevaisuudessa töiden allokoinnissa ja resurssisuunnittelussa. Näihin aletaan seuraavaksi kehittämään työkaluja, koontinäyttöjä ja raportointinäkymiä. Lisäksi määrittelyä tehdään asemakaavoituksen, kiinteistönmuodostuksen ja Tampereen Infran yhteisiin työprosesseihin.

Projektin toteuttaminen edellyttää merkittävää toimintatapojen kehittämistä,​ mutta myös uusia teknologisia ratkaisuja. Toiminnanohjausjärjestelmä tarjoaa paremman näkyvyyden prosessien etenemiseen, jolloin tarvittavien resurssien osoittaminen oikea-aikaisesti myös yli yksikkörajojen nopeuttaa prosessien läpivientiä. Projektin hyödyt näkyvät aika-​ ja kustannussäästöinä prosessien sujuvoituessa ja tehostuessa.

Toiminnanohjausjärjestelmä perustuu Microsoftin teknologioilla toteutettuun kokonaisuuteen,​ jonka data-​alustana toimii Microsoft Dataverse. Toteutuksessa käytettävä toinen keskeinen teknologia on MS Power Platform. Toiminnanohjausjärjestelmä rakentuu näiden teknologioiden ympärille toteutettuihin ratkaisuihin,​ joista keskeisimpänä Microsoftin D365-​kokonaisuuteen kuuluva Customer Services ja Power Appsin päälle toteutettu Projectumin Power PPM.

Toiminnanohjausjärjestelmän lisäksi projektissa kehitetään uusi tuntikirjausjärjestelmä kaupunkisuunnittelun työntekijöiden käyttöön. Käytössä olleen Tunkki-tuntikirjausjärjestelmän elinkaari on päättymässä eikä sen ylläpito ole enää nykyisellä tavalla mahdollista. Tunkki korvataan Projectumin Time for Teams -järjestelmällä, jonka data-alustana toimii Microsoft Dataverse.

Digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmä pyysi Kuntien Tiera Oy:ltä tarjousta kaupunkisuunnittelun toiminnanohjausjärjestelmän toteutuksen jatkokehityksen hankinnasta. ​

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 15 §:n 1 momentin mukaan lakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.

Kuntien Tiera Oy on kuntien, kuntayhtymien ja kuntaomisteisten yhtiöiden omistama osakeyhtiö, joka tarjoaa omistajilleen tietohallinnon ja tietotekniikan asiantuntija-, sovellus- ja infrastruktuuripalveluja. Toimittaja toimii julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä ja yhteishankintayksikkönä. Tampereen kaupunki on Kuntien Tiera Oy:n osakkeenomistaja.

Kuntien Tiera Oy antoi 28.5.2024 tarjouksen kaupunkisuunnittelun toiminnanohjausjärjestelmän ja tuntikirjausjärjestelmän jatkokehityksen toteuttamisesta. Tarjouksen kokonaistyömääräarvio on 105 henkilötyöpäivää jakautuen seuraavasti:

  • Asemakaavoituksen toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen 45 htp
  • Kiinteistönmuodostuksen toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen 30 htp
  • Time for Teams -tuntikirjausjärjestelmän käyttöönoton loppuunsaattaminen 15 htp
  • Dokumentaatio 5 htp
  • Projektihallinta 10 htp


Työmääräarvion mukainen projektityön arvonlisäveroton hinta on seniorkonsultilla 128 euroa/tunti, 960 euroa/htp ja projektipäälliköllä 118 euroa/tunti, 885 euroa/htp.

Tarjouksen työmääräarvion mukainen arvonlisäveroton kokonaishinta on sitoumuksetta 100 050 euroa, josta seniorkonsultin työtä on 95 htp ja projektipäällikön työtä 10 htp. Laskutus tapahtuu kuukausittain jälkikäteen toteutuneen mukaisesti. Jatkokehityksen arvioitu kesto on vuoden 2024 loppuun.

Tarjous täyttää vaatimukset ja on hinnaltaan sekä muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä.

Sopimus kaupunkisuunnittelun toiminnanohjausjärjestelmän toteutuksen jatkokehityksen hankinnasta esitetään tehtäväksi Kuntien Tiera Oy:n kanssa (y-tunnus 2362180-3).  ​

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ICT-palveluvastaava. Vakanssia hoitaa tällä hetkellä Henna Mäkilä. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.​

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 100 050 euroa sopimuskauden aikana.​

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön (konsernijohtaja 27.2.2024 § 46) liitteen 1 mukaan Digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän johtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista ja ICT-sopimuksista vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Sopimus kaupunkisuunnittelun toiminnanohjausjärjestelmän toteutuksen jatkokehityksen hankinnasta tehdään Kuntien Tiera Oy:n kanssa (y-tunnus 2362180-3). 

Sopimus on voimassa määräaikaisena 31.12.2024 asti tai siihen saakka, kunnes toimeksiannon tehtävät on suoritettu loppuun.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään ICT-palveluvastaava (Henna Mäkilä).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 100 050 euroa sopimuskauden aikana.

Hankinnasta aiheutuva kustannus kohdistetaan projektirakenneosalle K1130_ICT_21_27. 

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Johtaja Maria Nikkilä

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.