Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 235 Hyvinvoinnin kehitysohjelman ohjelmasuunnitelma ja tavoitteet vuosille 2024-2027 (kehittämiskokousasia) 

TRE:2905/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Mika Vuori, puh. 040 806 3132, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami,​ puh. 040 543 2285,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginhallitus päätti 19.6.2023, että vuoden 2024 talousarvioon valmistellaan uusi Hyvinvoinnin kehitysohjelma. Kehitysohjelma on ajallisesti rajattu kokonaisuus, joka koostuu useasta projektista ja perustyönä toteutettavista toimenpiteistä. Projektien ja toimenpiteiden yhteisjohtaminen edistää tavoitteiden ja hyötyjen saavuttamista. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.11.2023 Hyvinvoinnin kehitysohjelman osaksi vuoden 2024 talousarviota.

Kehitysohjelma toteuttaa erityisesti strategiassa asetettuja yhdenvertaisten yksilöiden, tekevien yhteisöjen, tulevaisuuden edelläkävijyyden ja rohkeasti uudistuvan kaupungin painopisteitä. Kehitysohjelma tukee Pormestariohjelman asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyvien tavoitteiden saavuttamista. Ohjelmakauden päätavoite on asukkaiden hyvinvoinnin lisääntyminen ja hyvinvointierojen kaventuminen. Vuoden 2024 talousarviossa Hyvinvoinnin kehitysohjelman toimintakate on 0,5 milj. euroa.

Ohjelman visiona on ”Hyvinvointi kuuluu jokaiselle – yhdessä voimme paremmin”. Ohjelmalle on asetettu kolme hyötytavoitetta vuodelle 2030:

  1. Lasten ja nuorten mielen hyvinvointi vahvistuu
  2. Yhteisöllisyyden kokemus lujittuu
  3. Toimijoiden välinen yhteistyö syvenee.


Kehitysohjelman toiminnalla vahvistetaan tamperelaisten lasten ja nuorten mielen hyvinvointia ja edistetään sen edellytyksiä jokapäiväisissä kohtaamisissa ja ympäristöissä. Erityisesti hiljaisten ryhmien, kuten ikäihmisten, yhteisöllisyyttä ja toisten ihmisten huomioimista lujitetaan. Toimijoiden välistä yhteistyötä syvennetään keskittymällä hyvinvointihaasteiden ratkaisemiseen ekosysteemeissä yhteiskehittämisen menetelmin. Kehittämiseen osallistuvat kaupungin toimijoiden ohella Pirkanmaan hyvinvointialue, korkeakouluyhteisö, järjestöt, seurakunnat, yritykset ja tutkimuslaitokset.

Tavoitteet on muodostettu marraskuun 2023 – toukokuun 2024 välisenä aikana yhdessä asiantuntijoiden ja asukkaiden kanssa. Asukkaiden näkemyksiä on koottu yhdeksässä Tamperelaisten illassa ja perusopetuksen sekä Tredun Vaikuta!-päivillä. Myös neuvostojen näkökulmaa on kuultu valmistelussa.

Ohjelman hyötytavoitteiden mittaamisessa hyödynnetään olemassa olevan tietopohjan lisäksi asukkailta sekä järjestöiltä kerättyä tietoa. Mittaamista kehitetään ohjelman toteutuksen rinnalla, ja tiedon hyödyntämisen prosessi on yksi ohjelman aikana kehittyvistä merkittävistä tukiprosesseista.

Hyvinvoinnin kehitysohjelma tukee toiminnallaan kaupungin peruspalvelujen kokonaisuutta, hyvinvointijohtamista sekä kaupunginosakehittämistä hyödyntämällä organisaatiorajat ylittäviä rakenteita ja pitkäjänteistä yhteiskehittämistä. Kehitysohjelmalla on useita yhteyksiä myös kaupungin muihin kehitysohjelmiin. Toiminta-aikana tavoitellaan erityisesti konkreettisia käytäntöjä ja uudenlaisia vaikuttavia tapoja toimia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hyvinvoinnin kehitysohjelman ohjelmasuunnitelma ja tavoitteet vuosille 2024-2027 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle ja ohjelmapäällikkö Mika Vuorelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Mari Aalto, Jukka Etu-Seppälä, Anna-Kaisa Heinämäki, Matti Helimo, Kristiina Järvelä, Jaakko Laurila, Jukka Lindfors, Nina Mustikkamäki, Aino Penttilä, Tarja Puskala, Elli Rasimus, Regina Saari, Sampo Terho, Kirsi Viskari, Anna Koski, Sami Siltanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)