§ 432 Luvan myöntäminen frisbeegolfradan perustamiseen Teiskon Urheilijat ry:lle ja suostumuksen antaminen SF-Caravan Pirkanmaa ry:lle

Lataa  Kuuntele 

TRE:2573/10.00.03/2024

Päätöspäivämäärä

13.6.2024

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen, puh. 050 5177 053, etunimi.j.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtajan 1. varahenkilö maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi, puh. 040 806 4007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Teiskon Urheilijat ry. (Y-tunnus 1010765-3) on anonut 28.6.2021 Tampereen kaupungilta pitkäaikaista maa-alueiden käyttöoikeutta ja lupaa 18 väyläisen frisbeegolfradan perustamiseen Teiskoon. Yhdistys on esittänyt rata-alueen sijainniksi Tampereen kaupungin omistuksessa olevia käytöstä poistuneita maatalousalueita ja metsäalueita Maisansalossa anomuksen karttarajauksen mukaisesti. Perusteluina kohteelle on anomuksessa esitetty muun muassa valmis pysäköintipaikka, saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla sekä alueen monipuolisuus, kauneus ja luontomatkailumahdollisuudet.

Frisbeegolfrata on tarkoitus perustaa yleiseen käyttöön, eikä pelkästään Teiskon Urheilijat ry:n käyttöön. Kaupunki katsoo frisbeegolfradan tukevan hyvin Maisansalon kokonaiskehittämisen tavoitteita, eikä näe esteitä alueen käyttämiseen anomuksen mukaisessa tarkoituksessa.

Teiskon Urheilijat ry:lle on myönnetty 21.2.2022 (TRE: TRE:5148/12.04.00/2021) Tampereen kaupungin liikunnan projektituki frisbeegolfradan suunnittelukuluihin. Teiskon Urheilijat ry:n tilauksesta alueelle laadittiin ratasuunnitelma vuoden 2023 aikana kaupungin kiinteistötoimen ja ympäristönsuojelu -yksikön määrittämien suunnitteluperiaatteiden mukaan.

Tiedossa olleiden luontoarvojen takia aluetta, jolle 18 väyläisen frisbeegolfradan tarkempi suunnittelu käynnistettiin, laajennettiin pohjoiseen Kuterintien pohjoispuolelle kaupungin omistamille kiinteistöille 837-706-2-62 ja 837-94-8008-1 sekä kaupungin omistamille, SF-Caravan Pirkanmaan ry:n (Y-tunnus 0560164-9) vuokra-alueille 837-94-8016-4 ja 837-94-8016-5. Ennen ratasuunnitelman laatimista em. kiinteistöjen alueella tehtiin myös uusia luontoselvityksiä. Kuterintien ja Kuorannantien risteysalueella sijaitsevilla entisillä maatalousalueilla tehtiin kasvillisuusselvitys syksyllä 2022. Metsäiset alueet käsittävä luontoselvitys tehtiin kesällä 2023. Luontoselvitys sisälsi luontotyyppiselvityksen, yleispiirteisen kasvillisuusselvityksen sisältäen lahokaviosammalkartoituksen, liito-oravakartoituksen sekä linnustoselvityksen kattaen pesimälinnuston, petolinnut ja pöllöt. Selvitysten perusteella alueella tunnistettiin kolme arvokasta luontokohdetta, jotka on huomioitu ratasuunnitelmassa. Myös alueella havaitut arvokkaat kasvi- ja sammalesiintyvät on otettu huomioon ratasuunnitelmassa.

Alueella on havaittu useita vieraslajeja, joista erityisesti jättiputki, etelänruttojuuri ja komealupiini tulee huomioida radan perustamis- ja kunnossapitotöissä. Vieraslajien torjuntaa jatketaan alueella kaupungin toimesta. Kaupunki vastaa jatkossa myös alueen luonnonhoidosta kuten metsien hoidosta.

Päätöksen liitteenä 1 oleva frisbeegolfratasuunnitelma valmistui joulukuussa 2023. Kiinteistötoimi pyysi suunnitelmasta lausuntoa 14.12.2023 Pirkanmaan maakuntamuseolta. Lausunnossaan 23.1.2024 Pirkanmaan maakuntamuseo totesi, että rakennetun ympäristön ja maiseman osalta maakuntamuseolla ei ole hankkeesta huomautettavaa. Hankealueen läheisyydessä sijaitsee kuitenkin kaksi kiinteää muinaisjäännöstä: historiallinen asuinpaikka Tauloniemi Polso (muinaisjäännöstunnus 1000041309) sekä historiallisen tielinjan yleisestä käytöstä pois jäänyt osa Messukylä – Ruovesi Polso (1000048715). Maakuntamuseo totesi myös, että suuri osa hankealueesta on rakentamatonta aluetta, jota ei ole aiemmin tarkastettu arkeologin toimesta. Pirkanmaan maakuntamuseo esitti lausunnossaan, että hankkeeseen liittyvillä muuttuvan maankäytön alueilla (väylät ja niiden väliset kulkureitit) tehdään arkeologinen tarkkuusinventointi, ja että maakuntamuseo ottaa kantaa frisbeegolfratahankkeen toteutettavuuteen ja mahdollisesti tarvittaviin arkeologisiin jatkotoimenpiteisiin arkeologisen tarkkuusinventoinnin tuloksen perusteella.

Alueella tehtiin arkeologisen tarkkuusinventoinnin maastotyöt 10.5.2024 Pirkanmaan maakuntamuseon lausunnon mukaisesti. Tarkkuusinventoinnin loppuraportti valmistui 24.5.2024. Tarkkuusinventoinnissa havaittiin yksi uusi kiinteä muinaisjäännös, kaskiröykkiöksi tulkittava kiviröykkiö (Kulosuo). Alueelta havaittiin myös kohteita, jotka kiinnittivät huomion maastossa, mutta joita ei todennäköisen nuoren iän vuoksi määritelty arkeologisiksi jäännöksiksi. Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydettiin 28.5.2024 tarkkuusinventoinnin raportista lausunto. Jotta radan rakentamistyöt saataisiin käynnistettyä vielä kesän 2024 aikana, tulisi maanomistajan lupa rakentamiseen myöntää ehdollisena ennen maakuntamuseon lausuntoa. Radan rakentaminen voisi käynnistyä alueella heti muilta kuin väylän 14 sekä väylien 14 ja 15 välisen siirtymäreitin osalta, joiden rakentaminen tulee tehdä maakuntamuseon lausunnon mukaan. 

Muun muassa alueen luontoarvojen takia frisbeegolfrataa ei ollut mahdollista sijoittaa kokonaisuudessaan kaupungin hallinnoimille alueille. Osa suunnitellusta rata-alueesta sijoittuu SF-Caravan Pirkanmaan ry:n hallinnoimille vuokra-alueille. Maanvuokrasopimuksen kohdan 2. mukaan vuokralainen ei saa siirtää vuokraoikeutta eikä luovuttaa osakaan vuokra-alueesta toisen hallintaan ilman maanomistajan suostumusta. SF-Caravan Pirkanmaan ry. on anonut kaupungilta lupaa, jonka perusteella yhdistys saisi luovuttaa päätöksen liitteenä 2 olevaan karttaan merkityt alueet kaupungilta vuokraamiltaan tonteilta 837-94-8016-4 ja 837-94-8016-5 frisbeegolfradan rakenteiden sijoittamiseen ja radan ylläpitoa varten Teiskon Urheilijat ry:lle, jotta golfrata saadaan mahtumaan Maisansaloon. Kaupunki ei näe estettä suostumuksen antamiseen.

Teiskon Urheilijat ry:lle voitaneen myöntää lupa frisbeegolfradan rakentamiseen kiinteistöille 837-706-2-62 ja 837-94-8008-1, sekä radan kunnossapitämiseen ja huoltoon. Lupa olisi ehdollinen väylän 14 sekä väylien 14 ja 15 välisen siirtymäreitin osalta, jotka olisi mahdollista rakentaa vasta Pirkanmaan maakuntamuseon lausunnon antamisen jälkeen. Luvan saaja ja kaupunki sopivat erikseen ennen radan käyttöönottoa frisbeegolfradan hallinnoinnista, tarkastustoiminnasta sekä kunnossapitotöistä.

Luvasta ei tulisi periä korvausta, koska rata perustetaan yleiseen käyttöön.

Luvan vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätöksen 21.3.2024 § 36 mukaisesti asian päättää kiinteistöjohtaja, kun kyse on maa- ja vesialueiden hankkimisesta, myymisestä ja luovuttamisesta, mikäli hankinnan tai luovutuksen arvo on alle 200 000 euroa.

Päätös

Teiskon Urheilijat ry. (Y-tunnus 1010765-3) oikeutetaan rakentamaan yleiseen käyttöön frisbeegolfrata liitteessä 1 esitetyn ratasuunnitelman mukaisesti kaupungin omistamille kiinteistöille 837-706-2-62 ja 837-94-8008-1 Teiskon Maisansalossa sekä kunnossapitämään rataa seuraavin ehdoin:

  1. Lupa on voimassa 1.6.2024-31.5.2029, jonka jälkeen lupa on voimassa toistaiseksi kuuden kuukauden molemmin puolisin irtisanomisajoin. Frisbeegolfradan väylän 14 sekä väylien 14 ja 15 välisen siirtymäreitin osalta luvan voimaantulon edellytyksenä on lisäksi Pirkanmaan maakuntamuseon lausunto, jonka annon jälkeen toteutus on mahdollinen lausunnon mukaisesti.
  2. Luvan saaja hankkii rakennelmille ja toiminnalle mahdollisesti tarvittavat muut luvat.
  3. Alueelle on lupa rakentaa ratasuunnitelman mukaiset frisbeegolfväylät rakenteineen sekä siirtymäreitit ja opastaulut.
  4. Luvan saaja ja kaupungin edustajat pitävät ennen töiden aloitusta aloituskokouksen.
  5. Radan rakentamisessa tulee noudattaa kaupungin ohjeita arvokkaiden luontotyyppien ja lajiston huomioisessa ja suojaamisessa sekä ohjeita haitallisten vieraslajien leviämisen estämisessä.
  6. Luvan saaja vastaa omalta osaltaan alueen puhtaana- ja kunnossapidosta sekä siitä, että alue pysyy yleisilmeeltään siistinä. Alueella ei saa säilyttää mitään sellaista, mistä voisi aiheutua maaperän pilaantumista.
  7. Luvan saaja ei saa rakentamistoimenpiteillä eikä muillakaan toimenpiteillä aiheuttaa kaupungille tai kolmansille vahinkoa tai haittaa.
  8. Luvan saajan tulee ilmoittaa kaupungille toiminnassa lupa-aikana mahdollisesti tapahtuvista muutoksista. Luvan saaja on velvollinen korvaamaan kaupungin omaisuudelle tai muulle taholle toiminnan järjestämisestä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.
  9. Luvan saaja on velvollinen luvan päättyessä viemään pois sellaiset omistamansa rakennukset, laitteet ja laitokset sekä muun omaisuutensa, jota kaupunki ei lunasta. Luvan saaja on velvollinen siistimään alueen.
  10. Kaupungilla on oikeus toimittaa lupa-alueella katselmuksia sen selvittämiseksi, ovatko lupa-alue ja sillä sijaitsevat rakennelmat luvan mukaisessa kunnossa ja noudatetaanko tämän luvan määräyksiä myös muutoin. Katselmuksesta tulee ilmoittaa etukäteen luvan saajalle. Jos katselmus aiheuttaa muistutuksia, kaupunki ilmoittaa luvan saajalle ajan, jonka kuluessa puutteellisuudet on korjattava.
  11. Luvan saaja vastaa toiminnan lain ja asetusten mukaisuudesta kuten kuluttajaturvallisuuslain mukaisuudesta. Luvan saaja ja kaupunki sopivat erikseen ennen radan käyttöönottoa frisbeegolfradan hallinnoinnista, tarkastustoiminnasta sekä kunnossapitotöistä.

 

Kaupungin omistaman alueen käytöstä ei peritä korvausta, koska frisbeegolfrata tulee yleiseen käyttöön.

Kaupunki antaa maanomistajan suostumuksen SF-Caravan Pirkanmaa ry:lle (Y-tunnus 0560164-9) luovuttaa hallinnoimiltaan tonteilta 837-94-8016-4 ja 837-94-8016-5 alueet frisbeegolfradan rakenteiden sijoittamiseen ja radan ylläpitoa varten Teiskon Urheilijat ry:lle liitteen 2 mukaisesti.

Luvan vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm.

Allekirjoitus

Maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi, kiinteistöjohtajan 1. varahenkilö

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.