Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 19.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 73 Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskeva sopimus 

TRE:3680/14.03.01/2022

Valmistelija

  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön 1.3.2024  § 21 mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa maaseutuhallinnon paikallisten viranomaistehtävien järjestämisestä. Lautakunta on hyväksynyt maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimuksen 13.9.2022  § 104.

Pirkanmaalla on käyty kuntien välisiä neuvotteluja maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueiden laajenemisista. Neuvottelujen tuloksena Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat ovat halukkaita liittymään Lempäälän kunnan isännöimään maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen 1.1.2025 alkaen. Tällä hetkellä Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi. Vuoden 2024 loppuun saakka Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat kuuluvat Keuruun kaupungin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen. Voimassa olevan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimuksen mukaisesti toiminnasta ja kustannusten jaosta tulee sopia välittömästi uudelleen, mikäli toiminnan uudelleenjärjestelyjen perusteella tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat palvelujen järjestämisestä aiheutuneisiin kustannuksiin.

Laissa (210/2010) maaseutuhallinnon järjestämisestä kunnissa määritellään kuntien lakisääteisten maaseutuelinkeinoviranomaistehtävien järjestäminen. Kunnilla on maaseutuelinkeinoviranomaistehtävien järjestämisvastuu. Lain mukaan kunta vastaa alueellaan maaseutuhallinnon järjestämisestä siten, että maaseutuhallinnon tehtävät tulevat hoidetuiksi Euroopan unionin ja kansallisen lainsäädännön kannalta asianmukaisella tavalla. Laissa myös määrätään, että kuntien tulee muodostaa riittävän suuria yhteistoiminta-alueita. Kunnan on muodostettava maaseutuhallinnon tehtävien hoitamiseksi toiminnallinen kokonaisuus, jonka alueella toimii vähintään 800 maatalouden tukihakemuksen tehnyttä luonnollista henkilöä tai yhteisöä (aktiivimaatilaa). Yhteistoiminta-alueen muodostamiseksi siihen liittyvien kuntien on sovittava kuntalain mukaisesti, että yksi kunta tai kuntien perustama kuntayhtymä vastaa maaseutuhallinnon järjestämisestä yhteistoiminta-alueella lain (210/2010) tarkoittamalla tavalla. Kuntalain (410/2015) 54 §:n mukaisesti kysymyksessä on sopimus viranomaistehtävän hoitamisesta.  

Uuden yhteistoiminta-alueen muodostamisella saavutetaan Lempäälän kunnan arvion mukaan noin sadantuhannen euron kustannussäästöt. Tehokkaat palvelun tuottamisen yhteiset toimintatavat ja laaja-alainen, monen kunnan muodostava yhteistoiminta mahdollistavat toivotun kustannuskehityksen. Toteutuessaan Pirkanmaalle muodostuu seitsemäntoista kunnan kokoinen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue (Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi), jossa Lempäälän kunta toimii isäntäkuntana.Toiminnan alkaessa Lempäälän kunnan palveluksessa olevien maaseutuviranomaisten määrä tulee olemaan noin 12 henkilöä. Kunnan maaseutuviranomainen käsittelee vuosittain alueelle maksuun erilaisia maatalouden tukia ja korvauksia yhteensä noin 60 miljoonaa euroa. Muodostettavalla yhteistoiminta-alueella on vuoden 2023 tilaston mukaan yhteensä 2080 aktiivimaatilaa. Maatalouskäytössä olevaa peltopinta-alaa on yhteensä noin 99000 hehtaaria. Maatilojen tuotantosuuntana noin 77 prosentilla on viljanviljely tai jokin muu kasvinviljely. Maidontuotantoa on noin kahdeksan prosentin osuudella tuotantosuunnista. Lisäksi yli kymmenellä prosentilla on muuta eläintuotantoa. 

Tampereen kaupungin hallintosäännön 1.3.2024 § 147 mukaan lautakunnan puheenjohtaja voi allekirjoittaa toimielimen päätökseen perustuvan asiakirjan. Sopimus allekirjoitetaan myöhemmin sähköisesti sopimuksen kohdan 11 mukaisesti sekä sovitaan sopimuksen kohdissa 8 ja 11 tarvittavien tietojen toimittamisesta Lempäälän kunnan kirjaamoon. Apulaispormestari Ilkka Sasin yhteystiedot ilmoitetaan Lempäälän kunnan kirjaamoon sopimuksen allekirjoitusprosessia varten. Sopimuksen yhteyshenkilöksi nimetään elinkeinojohtaja Timo Antikainen. 

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskeva sopimus on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Liitteenä oleva maaseutuhallinnon yhteistoiminta-​alueen muodostamista koskevan sopimus hyväksytään. 

Sopimuksen yhteyshenkilöksi nimetään elinkeinojohtaja Timo Antikainen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Timo Antikainen, Juha Perämaa, Tatjaana Julin, Kitia talous, Maaret Kastelli, Akaan kaupunki, Juupajoen kunta, Kangasalan kaupunki, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Oriveden kaupunki, Pirkkalan kunta, Pälkäneen kunta, Urjalan kunta, Valkeakosken kaupunki, Vesilahden kunta, Ylöjärven kaupunki, Kuhmoisten kunta, Mänttä-Vilppulan kaupunki, Ruoveden kunta ja Virtain kaupunki 

 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.