§ 14 Yleisestä asumistuesta annetun lain ja eläkkeensaajan asumistuesta annettujen lakien muuttaminen, hallituksen esitys - Tampereen kaupungin lausunto

Lataa  Kuuntele 

TRE:3731/05.01.00/2024

Päätöspäivämäärä

7.8.2024

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, elinvoima- ja osaamislautakunta sekä asunto- ja kiinteistölautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 739. etunimi.sukunimi@tampere.fi ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, puh. 041 731 3230

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Kirsi Nyman, puh. 040 355 9107, kirsi.s.nyman@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yleisestä asumistuesta ja eläkkeensaajan asumistuesta annettuja lakeja. Muutokset yleisessä asumistuessa koskisivat omaisuuden huomioon ottamista ja kuntaryhmitystä, eläkkeensaajan asumistuessa tuloharkintaa ja omaisuuden huomioon ottamista.

Esitys perustuu hallitusohjelmaan. Sen mukaisesti yleiseen asumistukeen palautetaan varallisuusharkinta ja yrittäjän tulojen arviointia koskevaa säännöstä täsmennetään. Lisäksi kuntaryhmistä muutetaan. Eläkkeensaajan asumistuen muutokset perustuvat vuosien 2025–2028 julkisen talouden suunnitelmaan. Eläkkeensaajan asumistuen tuloharkintaa kiristetään nostamalla lisäomavastuuprosenttia ja omaisuuden vaikutusta tuen määrään kiristetään laskemalla omaisuusrajoja ja korottamalla omaisuudesta laskettavan tulon määräytymisprosenttia.

Esityksen tavoitteena valtion talouden tasapainottaminen ja asumistukimenojen kasvun hillitseminen. Yleiseen asumistukeen ehdotettujen muutosten arvioidaan vahvistavan julkista taloutta vuonna 2025 noin 7,4 miljoonalla eurolla ja vuodesta 2026 alkaen noin 11,5 miljoonalla eurolla. Eläkkeensaajan asumistukeen ehdotettujen muutosten arvioidaan vahvistavan julkista taloutta noin 12,7 miljoonalla eurolla vuonna 2025 ja noin 25,4 miljoonalla eurolla vuodesta 2026 alkaen. Yleisen asumistuen varallisuusharkinnalla on tarkoitus kohdentaa tukea kaikkein vähävaraisimmille tuensaajille. Eläkkeensaajan asumistuen muutoksilla tukea vastaavasti kohdennetaan kaikkein pienituloisimmille ja vähävaraisimmille tuensaajille.

Hallintosäännön 35 § 1-kohdan mukaisesti apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Tampereen kaupunki antaa hallituksen esitykseen liitteenä olevan lausunnon yleisestä asumistuesta annetun lain ja eläkkeensaajan asumistuesta annettujen lakien muuttamisesta.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Ilkka Sasi 

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)