§ 530 Asiantuntijapalvelun pienhankinta Viadia ry:ltä (asumisneuvonta)

Lataa  Kuuntele 

TRE:3656/02.07.01/2024

Päätöspäivämäärä

16.8.2024

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 7391, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, puh. 041 731 3230, elina.i.pekkarinen@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

ARAn asunnottomuuslaskentojen marraskuun 2023 poikkileikkauspäivänä Tampereella oli asunnottomia henkilöitä 274 henkilöä ja pitkäaikaisasunnottomia 33 henkilöä. Asunnottomuutta on edelleen kaupungissa,​ vaikka asunnottomuustyötä on tehty pitkäjänteisesti ja​ poikkihallinnollisesti yhdessä toimijoiden kanssa. Asunnottomuuden vähentämiseen kohdistuu tavoitteita Anna-​Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa,​ pormestari Kalervo Kummolan kaupunkistrategiassa,​ valtuuston toiminnallisissa tavoitteissa,​ asunto-​ ja maapolitiikan linjauksissa ja asunto-​ ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmassa. Yhtenä keskeisenä Tampereen kaupungin vaikuttamiskeinona on asumisneuvonnan järjestäminen. Kaupunki järjestää Asukas ensin -asumisneuvontahankkeessaan asumisneuvontaa sekä omana työnään että hankkimalla asumisneuvontapalvelua. Kaupunki saa Asukas ensin -asumisneuvontahankkeelle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on myöntänyt Tampereen kaupungille asumisneuvonnan tuesta vuosina 2023 - 2027 annetun lain perusteella valtionavustusta asumisneuvonnan järjestämiseen tamperelaisille. 

ARA:n avustama vuoden 2024 hankekausi on suunniteltu toteuttavan Tampereen kaupungille palkattavien työntekijöiden sekä järjestöiltä ostettavan asumisneuvontatoiminnan turvin. Tämä liittyy erityisesti hankkeen tavoitteiden (asuntoperusoikeuden turvaaminen; asunnottomuuden ennaltaehkäisy; häätöjen ennaltaehkäisy; sosiaalisen turvallisuuden edistäminen) saavuttamiseen. Ennestään tiedetään, että järjestöt onnistuvat tavoittamaan henkilöitä, joille virallinen palvelujärjestelmä ei ole monista syistä saavutettavissa. Järjestöyhteistyön turvin on tarkoituksena luoda moniin eri olosuhteisiin vastaava asumisneuvontatoiminnan verkosto Tampereen kaupungille. Asumisneuvontatoiminnan välittömänä kohderyhmänä ovat 1) henkilöt ja perheet, jotka hyötyvät toimijuuteen ja toimintakykyyn suhteutetusta asumisneuvonnasta, jonka turvin heitä kannustetaan hoitamaan asioita jatkossa itsenäisesti ja 2) palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneet henkilöt, jotka tarvitsevat tukea itsenäisen asumisen järjestämiseksi, sen toteutumiseksi sekä yhteistyötä palvelujärjestelmän piiriin pääsemiseksi. Asumisneuvonnan kohderyhmiä laajennetaan vuoden 2024 hankekaudella hankkimalla asumisneuvontaa myös järjestötoimijoilta, jotka työskentelevät sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät ole virallisen palvelujärjestelmän piirissä mutta tarvitsevat tukea asumisen järjestämiseksi ja asumisen kriisitilanteiden ehkäisemiseksi.   

Kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö pyysi Viadia ry:ltä tarjousta rikoslain rikkojien kanssa toteutettavasta asumisneuvonnasta.

Hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 25.1 §:n 4 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta.

ViaDia Pirkanmaalla on mittava kokemus rikostaustaisten henkilöiden kanssa tehtävästä työstä. Viadia ry on antanut tarjouksen kohderyhmälle toteutettavasta asumisneuvonnasta, joka tulee tekemään tiivistä yhteistyötä Kadulta kotiin -asunnottomuushankkeen tiimin kanssa. Hankkeelle tulee viikoittain asuntokyselyitä eri vankiloista ja suoraan asunnottomuutta kokevilta henkilöiltä. Kadulta kotiin -hankkeessa ei kuitenkaan pystytä auttamaan kaikkia asunnottomuutta kokevia rikostaustaisia tamperelaisia, joten nämä tamperelaiset voivat ohjautua luontevasti asumisneuvojan asiakkuuteen. Asumisneuvoja voi olla tilanteen mukaan mukana asukashaastatteluissa ja työskennellä asunnottomuutta kokevien kanssa asunnottomuuden vähentämiseksi ja asunnottomuusjaksojen lyhentämiseksi sekä turvallisuuden vahvistamiseksi. Asumisneuvoja toimii kiinteässä yhteistyössä Tampereen kaupungin tuottaman asumisneuvonnan kanssa täydentäen kaupungin asumisneuvontatoimintaa. Sisällöt ovat samat, mutta kohderyhmänä ovat rikostaustaiset henkilöt. Asumisneuvoja sijoittuu ViaDia Pirkanmaan nykyisiin toimitiloihin, joten erillisiä toimitilakuluja ei tule. Asumisneuvoja työskentelee 80 % työajalla ajalla 1.9. - 31.12.2024. Asumisneuvojana toimii ohjausalan ammattilainen, jolla on kokemusta esimerkiksi työvalmennuksesta ja työllisyyspoliittisen hankkeen valmennuksesta. 

Toiminnan tavoitteena on kohdata syksyn aikana noin 60 asiakasta, joista valtaosa saa lyhytaikaista neuvontaa. Arviolta kolmannes asiakkaista saa intensiivistä ja pidempiaikaisempaa ohjausta ja neuvontaa. Toiminnan tavoitteena on vähentää rikostaustaisten henkilöiden asunnottomuutta, ennaltaehkäistä talousvaikeuksia ja häätötilanteita sekä lisätä kaupungin yleistä turvallisuutta. 

Toteutus sisältää ViaDia Pirkanmaan tuottaman asumisneuvontatoiminnan kohtaavana työnä ja tarvittaessa etätyöskentelynä 80-prosenttisella yhden henkilön resurssilla ajalla 1.9. - 31.12.2024, kustannus yhteensä 13 560 euroa. 

Sopimuksen mukaisesti hinnat sisältävät kaikki palvelusta syntyvät kustannukset. Viadia ry laskuttaa kustannukset kuukausittain toteutuneiden tuntien mukaisesti.  Laskuun merkitään viitteeksi: Viadia ry, asumisneuvonta,​ kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.

Palveluntuottaja velvoitetaan osallistumaan Asukas ensin -asumisneuvontahankkeen ohjausryhmän työskentelyyn. Ohjausryhmä seuraa palvelua ja sen vaikuttavuutta palveluntuottajan raportoinnin ja ohjausryhmätyöskentelyyn osallistumisen kautta. 

Viadia ry:n tulee toimittaa ennen hankintapäätöksen tekemistä tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset. 

Hankinta-​asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat,​ kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.  

Hankinnan valmistelijana toimivat asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja,​ jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta,​ kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Viranhaltijapäätöksellä valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Hallintosäännön 37 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle (elinvoiman palvelualueen toimintasääntö 1.8.2024 alkaen, 15.5.2024 § 52).
Toimintasäännön 19 §:n mukaan vähintään 15 000 euron hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.

Päätös

Sopimus asumisneuvonnan asiantuntijapalveluiden pienhankinnasta vuoden 2024 loppuun saakka tehdään Viadia ry:n (Y-tunnus 0217041-7) kanssa.

Toteutus sisältää asumisneuvonnan rikoslain rikkojien kanssa. Toimeksianto päättyy 31.12.2024. 

Hankinnasta aiheutuvat kustannukset ovat maksimissaan 13 560 € + ALV vuonna 2024. Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135004. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja,​ jonka vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. 

Sopimus hankinnasta syntyy vasta,​ kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

 

Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun tai kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen voi lisäksi tehdä kunnan jäsen.

Oikaisuviranomainen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista hankintaoikaisua haetaan Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta hankintapäätöksen tehneeltä viranomaiselta ja kuntalain mukaista oikaisua haetaan päätösotteen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta toimielimeltä.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn hankintaoikaisun tai oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu ja oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
 
Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.