§ 23 Lausunto Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Tarastenjärven jätekeskuksen ympäristöluvan muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3635/11.01.02/2024

Päätöspäivämäärä

21.8.2024

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin kaavoitusviranomaisen lausuntoa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Tarastenjärven jätekeskuksen ympäristöluvan olennaisesta muuttamisesta sekä toiminnan aloittamisluvasta. Lausuntoa pyydetään 30.8.2024 mennessä, Dnro LSSAVI/23953/2023.
Pirkanmaan Jätehuolto Oy hakee ympäristönsuojelulain 29 §:n mukaista lupaa Tampereen Tarastenjärven jätekeskuksen toiminnan olennaiselle muuttamiselle sekä toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta. Toiminnalle on voimassa Pirkanmaan ympäristökeskuksen 31.5.2006 myöntämä ympäristölupa. Jätekeskus sijaitsee Tampereella osoitteessa Hyötyvoimankuja 2, hakijan vuokraamilla kiinteistöillä 837–81–8304–1, 837–81–8304–2 ja 837–505–0010–001-V0002. 
Jätekeskuksen nykyisiin toimintoihin haetaan osittain muutoksia ja lisäksi haetaan lupaa uusille toiminnoille. Voimassa olevan ympäristöluvan mukaisista toiminnoista tuhkan vastaanotto ja loppukäsittely, terveydenhuollon erityisjätteiden sijoittaminen täyttöön, biojätteen käsittely ja kompostointi, sekä maa-ainesten stabilointikäsittely ovat loppuneet jätekeskuksessa. Näitä toimintoja koskevia lupamääräyksiä esitetään rauetettaviksi. Muutosta haetaan myös jätekeskuksen toiminta-aikoihin siten, että jatkossa Tarastenjärven jätekeskus toimii maanantaista perjantaihin klo 6.00–24.00 ja viikonloppuisin klo 8.00–18.00. Arkipyhät rinnastetaan lauantain toiminta-aikoihin. Polttoon toimitettavia jätekuormia toimitetaan jätekeskukseen jokaisena viikonpäivänä klo 4.00–24.00. Voimalaitoksen pohjakuonan käsittelyä tehdään kausiluontoisesti noin kahden kuukauden mittaisessa jaksossa vuosittain maanantaista lauantaihin klo 6.00–22.00 ja sunnuntaisin klo 8.00–18.00.
Vastaanotettavien jätteiden vastaanotto-, käsittely- ja varastointimäärät muuttuvat. Muutokset nostavat jätekeskuksen vuosittaisen kokonaisvastaanotto- ja käsittelymäärän 360 000 tonnista enintään 654 000 tonniin, josta vaaralliseksi luokiteltavaa jätettä voi olla enintään 115 000 tonnia. Jätteiden kertavarastointimäärä nousee enintään noin 300 250 tonniin, josta vaaralliseksi luokiteltavaa jätettä on enintään noin 39 000 t.
Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta- asioissa.
 

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:
Maakuntakaava
Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on jätteenkäsittelyaluetta (EJ).  Alueen itäreuna on osoitettu tuulivoima-alueeksi. Alue kuuluu 2-kehän kehittämisvyöhykkeeseen.
Yleiskaava
Hankealueella on voimassa Pohjois- Tampereen strateginen yleiskaava, joka kuulutettiin voimaan 25.11.2022. Strategisessa yleiskaavassa alue on osoitettu jätteenkäsittelyalueeksi. Alue on varattu jätteiden käsittely- ja kierrätystoiminnoille sekä energiantuotantoon.
Asemakaava
Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 13.6.2016 hyväksymä asemakaava nro 8475. Asemakaavaa varten on laadittu rakentamistapaohjeet, jotka ovat asemakaavaselostuksen liitteenä (rol-8475). Asemakaavaa varten on laadittu yleismääräykset, joka on asemakaavakartassa (y-8475). Yleismääräyksissä todetaan mm. seuraavaa:
AUTOPAIKAT
Autopaikkoja tulee varata rakennetusta kerrosalaneliömetrimäärästä seuraavasti:
- teollisuus 1 ap/ 200 k-m2
- varastot 1 ap/ 400 k-m2
- toimistot 1 ap/ 100 k-m2
- liike- ja myymälätilat 1 ap/ 70 k-m2.

Autopaikkoja voidaan osoittaa autopaikkojen korttelialueelle (LPA-12) erikseen tehtävän sopimuksen mukaisesti.

HULEVEDET
Katusuunnitelmiin sekä rakennus-, toimenpide-, tai ympäristölupa-asiakirjoihin on liitettävä hankkeen pohjalta laadittu suunnitelma hulevesimenetelmistä.

Hulevesisuunnitelmassa tulee esittää rakentamisen ja toiminnan aikaiset hulevesimenetelmät ja -rakennelmat sekä hulevesien hallinnan seurantasuunnitelma. Hulevesien viivytysjärjestelyjen tulee osaltaan turvata alueen merkittävät luontoarvot alueella ja lähiympäristössä erityiset kosteusolot säilyttämällä. Jätteenkäsittelyn korttelialueen (EJ-2) koillisosassa tontilla 8304-2 on huolehdittava, että alueen läpi sijoittuvan hulevesistön ojan veden kulku ja laatu eivät vaarannu jätetoimintojen keskellä.

Lupa-asiakirjoissa esitetyt hulevesimenetelmät ja -rakenteiden suunnitelmat sekä seurantasuunnitelma tulee hyväksyttää ympäristönsuojeluviranomaisella.

MAISEMA JA KAUPUNKIKUVA
Valtatielle 9 näkyvän julkisivun ja piha- ja varastointialueiden maisemalliseen ja kaupunkikuvalliseen ulkonäköön tulee kiinnittää huomiota.

Jätteen loppusijoitusalueet maisemoidaan jätteen loppusijoituksen päätyttyä ympäristöluvan ehtojen mukaisesti.

LIIKENNETURVALLISUUS
Rakennukset, rakennelmat, mainokset sekä alueen sisäinen liikenne tai muut alueen toiminnot eivät saa vaarantaa valtatien 9 liikenneturvallisuutta.

Liikenneturvallisuus on huomioitava myös aluetta rakennettaessa. Alueen maansiirto- ja pohjanrakennustyöt on tehtävä alueen puolelta.

Maantien suoja-alueeksi varatulle alueen osalle (su) ei saa sijoittaa mainoksia, rakennelmia eikä muita laitteita paitsi suoja-aitoja.

ALUEIDEN SUOJELU JA LUONNONARVOT
Aluetta suunniteltaessa, toteutettaessa ja rakennettaessa on huolehdittava, että erityisesti suojeltavan lajin elinympäristöjen kosteusolosuhteita ei heikennetä.

YMPÄRISTÖNSUOJELU
Ennen rakentamistoimenpiteisiin ryhtymistä on huolehdittava siitä, että alueelle sijoittuvien toimintojen mahdolliset vesistö-, melu-, savu-, pöly- ja hajuhaitat on tutkittu asianomaisen viranomaisten hyväksymällä tavalla lupamenettelyjen yhteydessä.

PUOLUSTUSVOIMIEN ERITYISVAATIMUKSET
Kaavan alueella ei saa rakentaa yli 50 metriä maanpinnasta olevia rakennuksia, rakennelmia, laitteita tai voimalaitoksia. Aitovuoren tutka-aseman toimintaa ei saa haitata rakentamisella. Poikkeuksista on pyydettävä lausunto Puolustusvoimilta.

Aluetta suunniteltaessa ja rakennettaessa on varmistettava kaapelinäytöllä asianosaiselta osapuolelta alueella ja ympäristössä olevien puolustusvoimia palvelevien kaapelien sijainti. Sijaintiselvitys on pyydettävä vähintään 10 päivää ennen työn aloittamista maastossa.

KORTTELIN 8304 JÄTTEENKÄSITTELYALUEOSA (EJ)
Aluetta saadaan olosuhteet huomioiden hyödyntää aurinkokeräimillä tapahtuvaan energiantuotantoon merkinnän osoittamalla ohjeellisella alueella (ena). Jätteiden loppusijoitusalueen eteläpuolen rinteisiin saadaan sijoittaa aurinkoenergiakeräimiä kaatopaikan sulkemissuunnitelman mukaisia rakenteita vahingoittamatta. Aurinkoenergiakeräimien sijoittamisesta laadittu suunnitelma on hyväksytettävä asianomaisella viranomaisella.

Luoteisosan kaavayksikkö 837–81-8304-1 on asemakaavassa osoitettu jätteenkäsittelyn korttelialueeksi. Alue varataan vaarallisten jätteiden käsittelyyn, varastointiin ja loppusijoitukseen. Alueelle saadaan rakentaa jätteen käsittelyyn liittyviä rakennuksia, rakenteita ja varastokenttä. (EJ-1). Suurin sallittu kerrosluku on 2. Tehokkuusluku on e= 0.2. Tontilta tulevat hulevedet tulee viivyttää tontilla tai muulla alueella viivytysrakentein ja johtaa purkupaikkaan viranomaisen hyväksymän erillissuunnitelman mukaan. Viivytysrakenteiden mitoitustilavuutena on suluissa mainittu kuutiometrimäärä jokaista sataa tontille rakennettujen kattojen ja muiden vettäläpäisemättömien pintojen neliömetrimäärää kohden. Tontilta tulevista hulevesistä, puhtaita kattovesiä lukuun ottamatta, on erotettava öljy ja hiekka. Öljyn- ja hiekanerotusjärjestelmä tulee varustaa näytteenottokaivolla. Viivytysrakenteiden tulee tyhjentyä 12 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto. (hule-30 (1)). Länsi- ja pohjoisreunaan on osoitettu ohjeellinen ajoyhteys (ajo). Länsireunaan on myös osoitettu voimajohtoalue. Luku osoittaa voimajohdon jännitetason (z400/kV).
Kaavayksikön 837-81-8304-1 pinta-ala on 120 109 m2, rakennusoikeutta on 24 022 k-m2 ja tehokkuusluku on e=0,2.
Etelä- ja itäosan kaavayksikkö 837–81–8304–2 on asemakaavassa osoitettu jätteenkäsittelyn korttelialueeksi. Alueella saadaan käsitellä ja varastoida jätettä, ei kuitenkaan loppusijoittaa vaarallisia jätteitä. Alueelle saadaan rakentaa jätteen käsittelyyn, kierrätykseen ja energian tuotantoon liittyviä rakennuksia, rakenteita ja varastokenttiä sekä tarvittavia yhdyskuntateknisiä rakenteita. (EJ-2). Suurin sallittu kerrosluku on 2. Tehokkuusluku on e= 0.2. Tontilta tulevat hulevedet tulee viivyttää tontilla tai muulla alueella viivytysrakentein ja johtaa purkupaikkaan viranomaisen hyväksymän erillissuunnitelman mukaan. Viivytysrakenteiden mitoitustilavuutena on suluissa mainittu kuutiometrimäärä jokaista sataa tontille rakennettujen kattojen ja muiden vettäläpäisemättömien pintojen neliömetrimäärää kohden. Tontilta tulevista hulevesistä, puhtaita kattovesiä lukuun ottamatta, on erotettava öljy ja hiekka. Öljyn- ja hiekanerotusjärjestelmä tulee varustaa näytteenottokaivolla. Viivytysrakenteiden tulee tyhjentyä 12 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto. (hule-30 (1)). Länsireunaan on osoitettu ohjeellinen ajoyhteys (ajo) ja voimajohtoalue. Luku osoittaa voimajohdon jännitetason (z400/kV). Itäreunaan on osoitettu ajoyhteys (ajo) ja koillisosaan myös avo-ojaa varten varattu alueen osa, jonka sijainti on ohjeellinen (oja-3).
Kaavayksikön 837-81-8304-2 pinta-ala on 328 833 m2, rakennusoikeutta on 65 767 k-m2 ja tehokkuusluku on e=0,2.
Keskiosan kiinteistö 837–505–0010–001 on asemakaavassa osoitettu jätteenkäsittelyalueeksi (EJ)
Alueen pohjoispuolella on suojaviheraluetta sekä asemakaavoittamatonta aluetta, joka on yleiskaavassa ositettu maaseutualueeksi. Itäpuolella on Kangasalan kuntaraja. Eteläpuolella on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta sekä teollisuus-, varasto- ja jätteenkäsittelyrakennusten korttelialuetta. Länsipuolella on suojaviheraluetta sekä asemakaavoittamatonta aluetta, joka on yleiskaavassa ositettu maaseutualueeksi. Lähimmät asukkaat sijaitsevat etelässä, noin 600 metrin etäisyydellä. 
Ympäristöluvassa esitetty toiminta on asemakaavan mukaista. 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Ilkka Porttikivi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)