Lausunnot
Lausunto
Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:
Maakuntakaava
Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa Lahdesjärvi-Melo voimajohto on merkitty olemassa olevana voimalinjana. Tampereen kaupungin alueella, Lahdesjärven ja Arranmaan välillä, voimajohto sijaitsee maankäytöltään kaavaluokitusten mukaan joukkoliikennevyöhykkeen vaikutuksessa oleviksi työpaikka-alueiksi, palveluiden alueiksi, ja taajamatoimintojen alueiksi merkityillä alueilla.
Yleiskaava
Tampereen kantakaupungin yleiskaavayhdistelmän muodostavat kolme voimassa olevaa yleiskaavaa; Kantakaupungin vaiheyleiskaava, Kantakaupungin yleiskaava 2040 ja Keskustan strateginen osayleiskaava. Voimajohto sijoittuu Tampereen yleiskaavan 2040 alueelle noin puolentoista kilometrin matkalta. Yleiskaava 2040 on kuulutettu voimaan 20.1.2020. Voimajohtoa ei ole merkitty kaavaan. Kaavassa alue, johon voimajohto sijoittuu, koostuu asumisen alueesta, työpaikkojen ja elinkeinojen alueista, keskuspuistoverkostosta ja palveluiden/työpaikkojen sekoittuneesta alueesta. Peltolammin eteläpuolella johto sijoittuu lyhyeltä osuudelta luonnonsuojelualueeksi merkitylle kohteelle.
Asemakaava
Multisillan ja Lahdesjärven välillä voimajohtokäytävä on merkitty asemakaavoihin tilavarauksena. Voimajohtokäytävän kokonaisleveys asemakaavoissa on 30 - 60 metriä riippuen ympäröivästä maankäytöstä. Teollisuusalueilla tilavaraus on pääsääntöisesti 30 metriä ja asuinalueilla 60 metriä.
Uusittavan voimajohdon suhde ympäröivään maankäyttöön osuudella Multisilta - Lahdesjärvi (ks. myös liitekartta 1)
Voimajohtokäytävän sijainti ja tilavaraus
Voimajohtokäytävä rajautuu suurelta osin asemakaavoitettuihin korttelialueisiin ja liikennealueisiin. Voimajohtokäytävän nykyisen tilavarauksen ja sijainnin säilyttäminen on kannatettava ratkaisu.
Asemakaavan 8858 alue Vuoreksen puistokadun pohjoispuolella
Asemakaava 8858 vahvistui kesällä 2024. Voimajohtokäytävälle on varattu kaavaratkaisussa lisätilaa 2 metriä nykyisen johtokäytävän molemmilla puolilla.
Aunankorven virkistysalue / täyttömäki
Aunankorvessa Oikojankadun eteläpuolella on täyttöalue, johon suunnitellaan Aunankorven virkistysmäkeä.
Alueelle suunnitellut ja toteutetut hulevesirakenteet ja kulkuyhteydet tulee huomioida voimalinjan tarkemmassa suunnittelussa. Voimajohdon linjaus sivuaa olemassa olevaa hulevesiallasta Oikojankadun ja tontin 6141-2 (osoite Oikojankatu 15) lounaispuolella. Pylväiden tulee sijaita niin kaukana hulevesialtaan luiskan yläreunasta, että luiskan ja pylvään välissä pystyy tekemään altaan kunnossapitotöitä kaivinkoneella.
Perkkoonpuisto, Multisilta
Perkkoonpuistossa voimajohtokäytävä on virkistyskäytössä. Uusien pylväiden sijoituksen suunnittelussa tulee huomioida virkistysreittien sijainnit.
Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue
Voimajohtokäytävä leikkaa Peltolammin - Pärrinkosken luonnonsuojelualueen laajennusta.
Pylväiden sijaintien suunnitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Tampereen kaupungin kommentit kuulemistilaisuudessa 18.6.2024
Tampereen kaupungilta kuulemistilaisuudessa 18.6.2024 olivat läsnä ympäristönsuojelun ja yleiskaavoituksen edustajat. Ympäristönsuojelun edustaja pyysi lisätietoa siitä, poistetaanko puustoa myös johtoalueen 10-metrisiltä sivualueilta ja voiko tärkeällä ekologisella alueella sallia erilaista puustonhoitoa. Vastauksena oli, että puusto poistetaan kokonaan uutta voimalinjaa rakennettaessa ja myöhemmin helikopterisahataan puiden kasvettua. Etuosalla sallitaan 10 metriä puuston korkeutena ja takaosassa 20 metriä. Kaikki voimajohtorakenteet edellyttävät vastaavaa puustonhoitoa. Muunlainen puustonhoito edellyttäisi erikoissuunnitelmaa, joita ei tähän mennessä ole tehty.
Ympäristönsuojelun edustaja totesi lisäksi, että jo valtatien 3 uusiminen pirstoo ympäristöä ja eliöiden kulkuyhteyksiä. Peltolammilla on liito-oravan elinympäristöä ja luonnonsuojelualue. Yleiskaavassa on alueella myös keskuspuistomerkintää. Voimalinja lähes halkaisee yleiskaavan ekologisen yhteyden Lahdesjärven suunnassa. Lievennystoimia tulee tehdä kaikin mahdollisin tavoin luontoon kohdistuvien vaikutusten estämiseksi ja vähentämiseksi. Kaupunkialueella on keskeistä saada lisättyä ja vähintään ylläpidettyä luonnon monimuotoisuutta. Tuotiin esiin myös Fingridille tehty diplomityö luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä johtoalueella. Vastaus tähän kommenttiin oli, että Fingrid ei omista voimajohtoaluetta, vaan luonnon monimuotoisuutta edistävien toimenpiteiden tekeminen jää maanomistajien vastuulle.