§ 22 Lausunto YVA- tarveharkintapyyntöön liittyen, Lahdesjärvi-Melo 2 x 110 kV voimajohtohanke

Lataa  Kuuntele 

TRE:2279/11.01.00/2024

Päätöspäivämäärä

21.8.2024

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen,​ puh. 040 800 4908,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi
 

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo,​ puh. 040 801 6003,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi
 

Päätöksen perustelut

Fingrid Oyj (hankkeesta vastaava) on pyytänyt Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus) ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017, YVA-laki) 13 §:n mukaista päätöstä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) soveltamistarpeesta Lahdesjärvi-Melo 2 x 110 kV voimajohtohankkeesta. Ennen päätöksen tekemistä ELY-keskus on varannut Tampereen kaupungin, Pirkkalan kunnan, Nokian kaupungin ja Pirkanmaan maakuntaliiton sekä maakuntamuseon viranomaistahoille mahdollisuuden antaa lausuntonsa YVA-menettelyn tarpeellisuudesta sekä päätöksenteossa huomioitavista seikoista. Drno PIRELY/4854/2023.
Kuuleminen järjestettiin ensisijaisesti kuulemistilaisuudessa 18.6.2024 etäyhteydellä. Kuultavan viranomaisen ollessa estynyt pääsemään tilaisuuteen korvaavat lausunnot pyydettiin 5.7.2024 mennessä. Tampereen kaavoitusviranomaiselle on lisäksi pyynnöstä myönnetty lisäaika 23.8.2024 saakka lausunnon toimittamiseen. 


Fingrid Oyj suunnittelee uutta 2x110 kilovoltin voimajohtoa Lahdesjärven ja Melon sähköaseman välille. Hankealue sijoittuu Tampereen ja Nokian kaupunkien sekä Pirkkalan kunnan alueille. Voimajohtohankkeen vaikutuksista on laadittu ympäristöselvitys vuoden 2023 aikana. 


Lahdesjärvi-Melo voimajohtohankkeesta on pidetty kaksi neuvottelua 8.5.2023 ja 9.10.2023, joissa esiteltiin hanketta ja ympäristöselvityksen luonnosta. Fingrid Oyj on täydentänyt selvitystä ja lisäksi laatinut erillisen raportin vaihtoehtoisesta teknisestä toteutuksesta välillä Multisilta-Kaivannonsalmenkanava.


Uudella voimajohtoyhteydellä on tarkoitus korvata ikääntyneet voimajohdot Lahdesjärven ja Melon välillä sekä vahvistaa Tampereen alueen kantaverkon siirtokykyä. Nykyinen ikääntynyt, pääosin puupylväsrakenteinen Multisilta-Melo voimajohto on rakennettu vuonna 1954 ja edellyttää kuntoperusteista uusintaa. Lisäksi nykyinen ikääntynyt, osittain puupylväsrakenteinen Multisilta-Lahdesjärvi voimajohto-osuus koostuu osittain vuonna 1954 rakennetusta voimajohdosta, joka uusimalla saadaan kasvatettua koko voimajohdon siirtokapasiteettia, mahdollistetaan tuotanto- ja kulutushankkeiden parempi liitettävyys kantaverkkoon sekä ylläpidetään hyvä käyttövarmuus. Vahvistamalla Tampereen verkkoa uudella voimajohtoyhteydellä mahdollistetaan alueen fossiilisen energiantuotannon sähköistyminen, jolla tuetaan Suomen hiilineutraaliustavoitteita.
Tampereen kaupungin alueella uusitaan Multisillan ja Lahdesjärven väliltä noin 3 kilometriä pitkä voimajohto-osuus, joka korvataan joko 2x110 tai 110 kilovoltin voimajohdolla. Voimajohtoyhteyden sekä pylvästyypin valintaan vaikuttaa alueellisen jakeluverkon mahdollinen kehitystarve. Voimajohto-osuutta varten laadituissa vaihtoehtoisissa suunnitelmissa voimajohto on suunniteltu uusittavan nykyisen paikalle siten, että johtoalueen leveys säilyy lähtökohtaisesti ennallaan. Sen sijaan perusratkaisuna käytettävän pylvästyypin korkeus vaihtelee riippuen voimajohtoyhteyden tarpeesta.  


Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta- asioissa.

Päätös

Annetaan PIrkanmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselle oheinen lausunto.

Lausunnot

Lausunto
Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:

Maakuntakaava
Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa Lahdesjärvi-Melo voimajohto on merkitty olemassa olevana voimalinjana. Tampereen kaupungin alueella, Lahdesjärven ja Arranmaan välillä, voimajohto sijaitsee maankäytöltään kaavaluokitusten mukaan joukkoliikennevyöhykkeen vaikutuksessa oleviksi työpaikka-alueiksi, palveluiden alueiksi, ja taajamatoimintojen alueiksi merkityillä alueilla.  

Yleiskaava
Tampereen kantakaupungin yleiskaavayhdistelmän muodostavat kolme voimassa olevaa yleiskaavaa; Kantakaupungin vaiheyleiskaava, Kantakaupungin yleiskaava 2040 ja Keskustan strateginen osayleiskaava. Voimajohto sijoittuu Tampereen yleiskaavan 2040 alueelle noin puolentoista kilometrin matkalta. Yleiskaava 2040 on kuulutettu voimaan 20.1.2020. Voimajohtoa ei ole merkitty kaavaan. Kaavassa alue, johon voimajohto sijoittuu, koostuu asumisen alueesta, työpaikkojen ja elinkeinojen alueista, keskuspuistoverkostosta ja palveluiden/työpaikkojen sekoittuneesta alueesta. Peltolammin eteläpuolella johto sijoittuu lyhyeltä osuudelta luonnonsuojelualueeksi merkitylle kohteelle.

Asemakaava
Multisillan ja Lahdesjärven välillä voimajohtokäytävä on merkitty asemakaavoihin tilavarauksena. Voimajohtokäytävän kokonaisleveys asemakaavoissa on 30 - 60 metriä riippuen ympäröivästä maankäytöstä. Teollisuusalueilla tilavaraus on pääsääntöisesti 30 metriä ja asuinalueilla 60 metriä.
Uusittavan voimajohdon suhde ympäröivään maankäyttöön osuudella Multisilta - Lahdesjärvi (ks. myös liitekartta 1)

Voimajohtokäytävän sijainti ja tilavaraus
Voimajohtokäytävä rajautuu suurelta osin asemakaavoitettuihin korttelialueisiin ja liikennealueisiin. Voimajohtokäytävän nykyisen tilavarauksen ja sijainnin säilyttäminen on kannatettava ratkaisu.

Asemakaavan 8858 alue Vuoreksen puistokadun pohjoispuolella
Asemakaava 8858 vahvistui kesällä 2024. Voimajohtokäytävälle on varattu kaavaratkaisussa lisätilaa 2 metriä nykyisen johtokäytävän molemmilla puolilla. 

Aunankorven virkistysalue / täyttömäki
Aunankorvessa Oikojankadun eteläpuolella on täyttöalue, johon suunnitellaan Aunankorven virkistysmäkeä.
Alueelle suunnitellut ja toteutetut hulevesirakenteet ja kulkuyhteydet tulee huomioida voimalinjan tarkemmassa suunnittelussa. Voimajohdon linjaus sivuaa olemassa olevaa hulevesiallasta Oikojankadun ja tontin 6141-2 (osoite Oikojankatu 15) lounaispuolella. Pylväiden tulee sijaita niin kaukana hulevesialtaan luiskan yläreunasta, että luiskan ja pylvään välissä pystyy tekemään altaan kunnossapitotöitä kaivinkoneella.

Perkkoonpuisto, Multisilta
Perkkoonpuistossa voimajohtokäytävä on virkistyskäytössä. Uusien pylväiden sijoituksen suunnittelussa tulee huomioida virkistysreittien sijainnit.

Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue
Voimajohtokäytävä leikkaa Peltolammin - Pärrinkosken luonnonsuojelualueen laajennusta. 
Pylväiden sijaintien suunnitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Tampereen kaupungin kommentit kuulemistilaisuudessa 18.6.2024

Tampereen kaupungilta kuulemistilaisuudessa 18.6.2024 olivat läsnä ympäristönsuojelun ja yleiskaavoituksen edustajat. Ympäristönsuojelun edustaja pyysi lisätietoa siitä, poistetaanko puustoa myös johtoalueen 10-metrisiltä sivualueilta ja voiko tärkeällä ekologisella alueella sallia erilaista puustonhoitoa. Vastauksena oli, että puusto poistetaan kokonaan uutta voimalinjaa rakennettaessa ja myöhemmin helikopterisahataan puiden kasvettua. Etuosalla sallitaan 10 metriä puuston korkeutena ja takaosassa 20 metriä. Kaikki voimajohtorakenteet edellyttävät vastaavaa puustonhoitoa. Muunlainen puustonhoito edellyttäisi erikoissuunnitelmaa, joita ei tähän mennessä ole tehty.

Ympäristönsuojelun edustaja totesi lisäksi, että jo valtatien 3 uusiminen pirstoo ympäristöä ja eliöiden kulkuyhteyksiä. Peltolammilla on liito-oravan elinympäristöä ja luonnonsuojelualue. Yleiskaavassa on alueella myös keskuspuistomerkintää. Voimalinja lähes halkaisee yleiskaavan ekologisen yhteyden Lahdesjärven suunnassa. Lievennystoimia tulee tehdä kaikin mahdollisin tavoin luontoon kohdistuvien vaikutusten estämiseksi ja vähentämiseksi. Kaupunkialueella on keskeistä saada lisättyä ja vähintään ylläpidettyä luonnon monimuotoisuutta. Tuotiin esiin myös Fingridille tehty diplomityö luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä johtoalueella. Vastaus tähän kommenttiin oli, että Fingrid ei omista voimajohtoaluetta, vaan luonnon monimuotoisuutta edistävien toimenpiteiden tekeminen jää maanomistajien vastuulle.
 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Ilkka Porttikivi

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)