Päätöksen perustelut
Euroopan komissio järjestää vuoden 2024 European Capital of Innovation Award -kilpailun (iCapital). Palkinnon tarkoituksena on antaa tunnustusta kaupunkien roolille paikallisina innovaatioekosysteemin katalysaattoreina ja kannustaa kehittämään läpimurtoinnovaatioita. Kilpailun aiempia voittajia ovat Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Pariisi (2017), Ateena (2018), Nantes (2019), Leuven (2020), Dortmund (2021), Aix-Marseille Provence Metropole (2022) ja Lissabon (2023). Kilpailun voittaja saa miljoonan euron pääpalkinnon, ja kaksi seuraavaksi sijoittunutta saavat kumpikin 100 000 euroa. Kilpailun pääkategoriaan (suuret kaupungit) voivat osallistua kaupungit, joissa on vähintään 250 000 asukasta. Hakijoita arvioidaan muun muassa sen perusteella, kuinka sitoutunut kaupunki on innovatiivisten käytäntöjen edistämiseen ja kansalaisten osallistamiseen sekä kuinka hyvin se onnistuu houkuttelemaan uusia kykyjä ja resursseja. Uusi innovaatiopääkaupunki julkistetaan marras-joulukuussa 2024.
Tampereen kaupunki osallistuu iCapital-kilpailun pääkategoriaan. Kilpailu on erinomainen mahdollisuus vahvistaa Tampereen kansainvälistä profiilia ja tunnettuutta eurooppalaisena innovaatiokeskuksena ja johtavana kestävän kehityksen älykaupunkina.
Kilpailuun osallistuminen tukee kaupungin strategiaa ja Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tavoitteina. Kilpailun tavoitteet ja painopisteet ovat yhdenmukaisia Tampereen elinvoima-, kilpailukyky- ja innovaatiopolitiikan painopisteiden, satsausten ja hankkeiden sekä kaupungin vahvuuksien ja osaamiskärkien kanssa. Tampereella on erinomaiset mahdollisuudet menestyä iCapital-kilpailussa.
Työllisyys- ja kasvupalvelut hankkii Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailun (iCapital) hakemuksen valmistelun. Hankinnan tavoitteena on koordinoida hakemuksen valmisteluprosessi ja kirjoittaa kilpailuun lähetettävä hakemus.
Hankinta toteutetaan operatiivisten valmistelukokousten ja kirjoitustyön kautta, tiiviissä yhteistyössä hankintayksikön ja keskeisten sidosryhmien kanssa.
Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta.
Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaisesti hankinnan kilpailuttaminen on pääsääntö myös pienhankinnoissa. Edelleen hankintaohjeen mukaisesti pienhankinta on mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista, mikäli hankinta on arvoltaan vähäinen tai kilpailuttaminen on muutoin epätarkoituksenmukaista.
Arvioitaessa pienhankinnan kilpailuttamisen tarkoituksenmukaisuutta huomioitiin hankinnan erityinen laatu, kiireellinen aikataulu, tunnettu palvelutarve ja soveltuvinta osaamista omaavat toimittajat, kilpailuttamiseen kuluvat resurssit sekä kilpailuttamisella mahdollisesti saavutettavat hyödyt. Näiden tietojen ja arvion perusteella Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut pyysi tarjouksen palvelusta yhdeltä toimittajalta, Suomen Itämeri-instituutin säätiö sr:ltä. Tarjous täyttää hinnaltaan ja laadultaan tilaajan vaatimukset ja toimittajalla on kyvykkyys juuri tähän hankittavaan kokonaisuuteen.
Sopimus Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailun (iCapital) hakemuksen valmistelun hankinnasta tehdään Suomen Itämeri-instituutin säätiön sr:n (Y tunnus: 1009120-9) kanssa.
Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ennen hankintapäätöksen tekemistä.
Palvelun kaikkien suoritusvaiheiden arvonlisäveroton kokonaiskustannus sitoumuksetta on enintään 18 400 €. Palvelua hankitaan ajalle 24.4-31.12.2024. Palvelun kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 154900.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kasvupalvelujohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Irene Impiö. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Hankinnan valmistelijana toimi kehittämispäällikkö Vesa-Matti Ruottinen.
Työllisyysjohtajan päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 15.5.2024 § 52. Elinvoiman palvelualueen toimintasääntö (Toimintasäännön liite: Elinvoiman palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 1.8.2024 alkaen).
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.