Päätöksen perustelut
Yleinen turvattomuuden kokemus julkisilla paikoilla on lisääntynyt. Tampereen hyvinvointikyselyn ja päihdetilannekyselyn mukaan turvattomuuden tunnetta lisää muun muassa huumeiden käyttö julkisessa tilassa. Tämä ilmiö korostuu etenkin Tullin alueella. Tampereen kaupunki on turvallisuussuunnitelmassaan sitoutunut etsimään ratkaisuja turvattomuuden kokemuksiin yhdessä eri toimijoiden kanssa. Samoja tavoitteita on sisällytetty Tampereen hyvinvointisuunnitelmassa sekä ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaan. Tampereen kaupungin talousarviossa on osoitettu lisämääräraha ehkäisevän päihdetyöhön.
Useissa Euroopan kaupungeissa on toteutettu menestyksekkäästi ympäristö- ja naapurustotyötä, jossa huomio kohdistetaan päihteiden käyttäjien lisäksi ympäröivään yhteisöön. Ympäristö ja naapurustotyöllä tavoitellaan toimintakulttuurin muutosta sekä päihteitä käytävien ihmisten keskuudessa, että muiden alueella liikkuvien, asuvien ja työskentelevien ihmisten keskuudessa. Päihteiden käyttäjiltä odotetaan toisten huomiointia ja asiallista käytöstä ja ympäröivän naapuruston odotetaan näkevän päihteiden käyttäjät osana yhteisöä. Toimintamallia ei ole aiemmin kokeiltu Tampereella.
A-klinikkasäätiö ja Tampereen A-kilta ovat työskennelleet pitkään Tullin alueella päihteiden käyttäjien parissa. Toimijoilla on vahvaa tuntemusta alueen tilanteesta. Tampereen kaupunki on käynyt neuvotteluja kyseisten toimijoiden kanssa Tullin alueen päihdetilanteesta. Neuvottelujen tuloksena ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava sivistyspalvelujen yhteiset palvelut -yksikkö pyysi A-klinikkasäätiöltä Ja Tampereen A-kilta ry:ltä tarjousta yhteisöllisen naapurusto- ja ympäristötyön toimintamallin kehittämisestä sopimuskaudeksi 1.10.2024 - 30.09.2025. Hankintaan sisältyi optioehto, jonka mukaan kehitystyötä ja siihen liittyvää palvelutoimintaa voidaan jatkaa toisella vuoden mittaisella sopimuskaudella 1.10.2025 - 30.09.2026 osapuolten yhteisellä päätöksellä. Kehittämistyötä on tarkoituksena tehdä kolmikantamallilla niin, että kehitystyöhön liittyy Tampereen kaupungin tekemä palvelun hankinta sekä Tampereen A-kilta ry:ltä että A-klinikkasäätiöltä. Kolmikantamallin avulla saadaan kolmen eri organisaation erityisosaaminen käyttöön yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kehittämistyöhön liittyvällä palveluhankinnalla tarkoitetaan naapurustotyöntekijöiden tekijöiden tekemää asiakastyötä sekä siihen liittyvää sidosryhmä- ja arviointityötä. Tampereen A-kilta ry palkkaa sopimuksen voimassaoloajaksi naapurustotyöntekijän työehtosopimuksen mukaisella 100 % työajalla, josta valtaosa käytetään suoraan asiakas- ja verkostotyöhön. Säätiö vastaa työntekijän työnohjauksesta, työnantajavelvoitteista ja valvonnasta. Tampereen A-kilta ry osoittaa yhteiskehittämiseen naapurustotyöntekijän lisäksi asiantuntijayhteyshenkilön toimintamallin kehittämiseen ja arviointiin tarjoaa toimintaan tarvittavia tiloja. Tampereen A-kilta ry dokumentoi toimintaa yhdessä tilaajan kanssa sovituin tavoin sekä vastaa yhteydenpidosta sidosryhmiin sekä osallistuu yhteiskehittämiseen ja toimintaan liittyviin työryhmiin. Palvelun tuottamisen ja seurannan yksityiskohdista sovitaan kirjallisella sopimuksella.
Palvelun kokonaishinta sopimuskaudelta 1.10.2024 - 30.09.2025 on 59 950 euroa (alv 0%). Tampereen A-kilta ry laskuttaa Tampereen kaupunkia sopimusehdoissa sovitulla tavalla. Hankintaan sovelletaan JYSE 2022 Palvelut -ehtoja.
Hankinnan arvo mahdollisine optioineen alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 3-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon (400 000 euroa liitteen E 1–4 kohdassa tarkoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja koskevissa hankinnoissa). Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta.
Yhteiskehittämiseen liittyvä pienhankinta tehdään suoraan Tampreen A-kilta ry:ltä, koska Tampereen A-kilta ry ja yhteistyöhön liittyvä A-klinikkasäätiö ovat työskennelleet pitkään Tullin alueella päihteiden käyttäjien parissa. Toimijoilla on vahvaa tuntemusta alueen tilanteesta ja toimijoista, mikä on uuden toimintamallin kehittämisen kannalta välttämätöntä. Toimijoiden toimipisteiden sijainti työn kohdealueella mahdollistaa yhteisötyöskentelyä myös sisätiloissa. Toimijoilla on pitkä kokemus päihteiden käyttäjien kanssa työskentelystä katuympäristössä. Toimijoilla on hyvät referenssita naapurustotyön tekemisestä muun muassa Helsingistä. Palveluhankinta liittyy uuden toimintamallin kehittämiseen kolmikantaosapuolten yhteisten tavoitteiden mukaisesti, minkä vuoksi myös hankinta on perusteltua tehdä yhteistyön osapuolilta. Tampereen muiden päihdetyön ammattitoimijoiden mahdollinen naapurustotyö liittyy näiden muissa kaupunginosissa sijaitsevien päihde- ja asumispalvelujen tuottamiseen.
Naapurustotyö vaatii toteutuakseen kaksi henkilötyövuotta, joista toisen tarjoaa tämän hankinnan osana Tampereen A-kilta ry. Hankinnan arvo vastaa yhden henkilön henkilötyövuoden kustannuksia sivukuluineen. Tarjouksen liitteenä toimitetun kustannuserittelyn perusteella voidaan arvioida, että vastaavaa palvelua ei voitaisi hankkia samaan hintaan muilta toimijoilta.
Sopimus Yhteisöllisen naapurusto- ja ympäristötyön toimintamallin kehittämiseen liittyvästä pienhankinnasta esitetään tehtäväksi Tampereen A-kilta ry:ltä 0722314-3.
Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ennen hankintapäätöksen tekemistä.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Hankinnan valmistelijana toimivat suunnittelupäällikkö Jaakko Laurila sekä ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine.
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii sivistyspalvelujen yhteisten palvelujen ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Johanna Heine. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 59 950 euroa vuodessa eli 59 950 euroa sopimuskauden aikana + saman arvoinen optiokausi.
Päätösvallan peruste: Hallintosäännön 37 §:n 4 kohdan mukaan sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan vuosisuunnitelman rajoissa.